Οι μαθητές της β΄γυμνασίου γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2020

Στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας με αφορμή το ποίημα του Ζακ Πρεβέρ "Βγαίνοντας απ΄το σχολειό" οι μαθητές της β΄ γυμνασίου ήρθαν σε επαφή με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού και προσέγγισαν τα βασικά του γνωρίσματα. Η προσφυγή στο φανταστικό, στα όνειρα και στην τύχη τους πρόσφερε ερεθίσματα και έμπνευση. Αξιοποιώντας, λοιπόν, τις τεχνικές της αυτόματης γραφής πραγματοποίησαν το δικό τους «υπερρεαλιστικό» ταξίδι υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας, Χαρά Σκουμποπούλου. Άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και με διάθεση δημιουργικότητας συνέθεσαν τα δικά τους ποιήματα - φυγή από ό,τι τους καταπιέζει ταξιδεύοντας με το αγαπημένο τους μουσικό όργανο και μετατρέποντας το σε μεταφορικό μέσο.

Αρχικά τα ποιήματά τους αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο της τάξης εδώ. Το επόμενο βήμα ήταν η παρουσίαση των ποιημάτων τους στο μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio σε ειδική εκπομπή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.  Έτσι οι μαθητές κλήθηκαν να επενδύσουν με εικόνες αλλά και με κατάλληλη μουσική τα ποιήματά τους αλλά και των συμμαθητών τους είτε δημιουργώντας πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις είτε επιλέγοντας από άλλους καλλιτέχνες αλλά και να προχωρήσουν στη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού - βίντεο. 

Οι μαθητές προσκλήθηκαν, επίσης, να στολίσουν με άνθη τα μουσικά τους όργανα και να στείλουν φωτογραφίες! Ας απολαύσουμε τα ανθισμένα μουσικά μας όργανα μετά μουσικής! Δείτε την ανάρτηση στο λογοτεχνικό ιστολόγιο της β΄ γυμνασίου εδώ

Η παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού δημιουργήθηκε αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά στο πλαίσιο των μέτρων που πήρε το Υπουργείο Παιδείας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού ση χώρα.

Δείτε εδώ κι εδώ κι εδώ μαθητικές δημιουργίες. Μπορείτε να ακούσετε τη θεματική εκπομπή μετά την πρώτη μετάδοσή της στο European School Radio εδώ. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η αξιοποίηση των δημιουργικών εργασιών των μαθητών στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας προκειμένου οι μαθητές μας να συνεχίσουν να είναι Δημιουργικοί! Μια μικρή γεύση από τις δημιουργικές εργασίες δείτε εδώ.

Συγχαρητήρια στους μαθητές κι ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους!

 

Read more...

Συμμετοχή μαθητών στην παραγωγή οπτικοακουστικών μηνυμάτων προώθησης του "Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020"

Στην παραγωγή τηλεοπτικού σποτ αλλά και ραδιοφωνικών μηνυμάτων συνέβαλαν μαθητές/τριες - παλιά και νέα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με στόχο την προώθηση του Μαθητικού Διαγωνισμού Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού "Καν' το ν' ακουστεί 2020" με θέμα "Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αγκαλιάζουμε τη Γη".

Πιο συγκεκριμένα η ομάδα επιμελήθηκε την παραγωγή του ηχητικού μέρους του τηλεοπτικού σποτ (δείτε το εδώ) το οποίο από τις 16 Μαρτίου 2020 θα μεταδίδεται στα ΜΜΕ Ελλάδας και Κύπρου αλλά και του ραδιοφωνικού σποτ (εδώ) που μεταδίδεται στο μαθητικό ραδιόφωνο. Επίσης, παρήγαγαν και τα οπτικοακουστικά μηνύματα με στόχο την προώθηση της αξιολόγησης των μαθητικών δημιουργιών (τραγούδια - μηνύματα) από τα σχολεία (εδώ) αλλά και την προώθηση της ψηφοφορίας του κοινού για το βραβείο των Ακροατών (εδώ).

Η παραγωγή τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της νεοελληνικής γλώσσας της β΄ γυμνασίου - Ενότητα 6η (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ (ΜΜΕ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΤΛ.) και του Θεάτρου υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας και μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής του φετινού διαγωνισμού, Χαράς Σκουμποπούλου, η οποία συνέβαλε και στη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού για την αξιοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης των μαθητικών δημιουργιών του διαγωνισμού από τα σχολεία που διατέθηκε στους εκπαιδευτικούς (δείτε το υλικό εδώ).  

 

 

 

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από τους φoρείς:
- Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο: European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”,
- Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Aθλητισμού και Νεολαίας
Ο Διαγωνισμός υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.), που αποτελεί τον κόμβο για την Παιδεία στα Μέσα.
Το σποτ είναι μια παραγωγή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου σε συνεργασία με το European School Radio και την Εκπαιδευτική ΡαδιοΤηλεόραση.

Read more...

Συνέντευξη μαθητριών στην εκπομπή "Καν΄ το ν΄ ακουστεί στον αέρα 2020"

      Στην πρώτη εκπομπή "Καν' το ν΄ ακουστεί στον αέρα 2020" συμμετείχαν την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 οι μαθήτριες - δημιουργοί του τραγουδιού "Τελευταία ευκαιρία" το οποίο συμμετέχει στον φετινό διαγωνισμό "Καν΄ το ν΄ ακουστεί" που συνδιοργανώνουν το European School Radio, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση καθώς και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου. Οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στην παρουσιάστρια της εκπομπής, Μαρία Τσάλη - η οποία επισκέφθηκε το σχολείο μας τις ανάγκες της συνέντευξης - για την εμπειρία της δημιουργίας του τραγουδιού τους αλλά και για τη συμμετοχή τους στη φετινή διαδικασία αξιολόγησης των τραγουδιών των συνυποψηφίων τους, μια διαδικασία που όπως είπαν ήταν ενδιαφέρουσα καθώς δόθηκε για πρώτη φορά στους μαθητές να αξιολογήσουν τις συμμετοχές των άλλων διαγωνιζόμενων σχολείων και να μπουν έτσι στον ρόλο των κριτών. Να σημειωθεί ότι η εκπομπή μεταδόθηκε ζωντανά από το στούντιο του ΔΙΠΑΕ και είχε μεγάλη ακροαματικότητα (συμμετείχαν σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Κύπρο αλλά και από το ελληνικό σχολείο Βρυξελλών) καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν ζωντανά στον αέρα τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των κριτών και των σχολείων του διαγωνισμού. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα.         Στην εκπομπή, επίσης, έδωσαν συνέντευξη μαθητές από άλλα τέσσερα σχολεία μεταξύ των οποίων οι μαθητές του Π.Π.Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και ζωντανά κριτές του διαγωνισμού μεταξύ άλλων η διευθύντρια της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, κα Σοφία Παπαδημητρίου, ο συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός, κ. Διονύσης Λεϊμονής κ.α. Η εκπομπή θα μεταδίδεται κάθε Παρασκευή από τις 7 - 10 μ.μ. έως τις αρχές Απριλίου από το ραδιοφωνικό στούντιο του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

      Ευχαριστούμε τους συντελεστές της εκπομπής για την ευκαιρία που μας έδωσαν να υποστηρίξουμε τη συμμετοχή μας. Συγχαρητήρια στις μαθήτριες για τη συνέντευξη που έδωσαν προκειμένου να υποστηρίξουν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και να καταθέσουν την εμπειρία τους για άλλη μια φορά. Για τις μαθήτριες είναι η δεύτερη φορά που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού "Καν΄ το ν΄ ακουστεί". Η περσινή συμμετοχή τους "Το μήνυμα του Μικρού Πρίγκιπα" διακρίθηκε καθώς ήταν ανάμεσα στα πέντε τραγούδια στην κατηγορία του γυμνασίου που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή. Ακούστε το εδώ.

Τα σχόλια στο chat του σταθμού ήταν ενθαρρυντικά.

Read more...

Τελευταία ευκαιρία - Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στον διαγωνισμό "Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020"

Για άλλη μια χρονιά το Μουσικό Σχολείο Βέροιας συμμετέχει στον διαγωνισμό "Καν΄ το ν΄ ακουστεί" που συνδιοργανώνουν το μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και το Παιδαγωνικό Ινστιτούτο Κύπρου. Το μαθητικό συγκρότημα "Δρυάδες" που αποτελείται από μαθήτριες της γ΄ γυμνασίου δημιούργησαν ένα πρωτότυπο τραγούδι εμπνευσμένες από το θέμα του φετινού διαγωνισμού "Καν΄ το ν΄ακουστεί 2020": Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, Αγκαλιάζουμε τη Γη. 

Εμψυχωτής καθηγητής: Βασίλης Βαλαβάνης

Το τραγούδι αξιολογήθηκε από κριτική επιτροπή στην κατηγορία γυμνασίου αλλά και από τα διαγωνιζόμενα σχολεία. Δείτε εδώ και εδώ τους κριτές. Τα αποτελέσματα για τις πρώτες θέσεις ανά κατηγορία συμμετοχής (ραδιοφωνικό μήνυμα, τραγούδι) και είδος σχολείου (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Ειδικά) θα ανακοινωθούν ζωντανά στο European School Radio και στη ραδιοφωνική εκπομπή Κάν’ το ν’ ακουστεί στον αέρα 2020 στις 6 Μαρτίου 2020 από τις 19.00 έως τις 22.00. Στην εκπομπή θα φιλοξενηθεί και συνέντευξη που έδωσαν οι μαθήτριες - δημιουργοί στους παρουσιαστές της εκπομπής σχετικά με τη φετινή συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που οι μαθήτριες συμμετέχουν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Στον περσινό διαγωνισμό μάλιστα το τραγούδι τους "Το μήνυμα του Mικρού Πρίγκιπα" διακρίθηκε και ήταν ένα από τα 5 τραγούδια που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή στην κατηγορία του γυμνασίου. Ακούστε το εδώ.

Η σειρά κατάταξης των πρώτων θέσεων (1ο, 2ο και 3ο Βραβείο) θα ανακοινωθεί μόνο στην Τελετή Βράβευσης στις 3 Απριλίου 2020 στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στην Κέρκυρα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι από τις 3 Μαρτίου 2020 εως τις 3 Απριλίου 2020 θα μπορείτε να συμμετέχετε στη διαδικασία της Ψηφοφορίας των Ακροατών που θα αναδείξει τον νικητή που θα κερδίσει το Βραβείο Ακροατών! 

Βάλτε κι εσείς την καρδιά σας στο τραγούδι  

Οδηγίες για τη διαδικασία της ψηφοφορίας κοινού

Η ψηφοφορία κοινού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020» ξεκίνησε και διαρκεί έως 3 Απριλίου!
Για να ψηφίσετε το τραγούδι με το οποίο συμμετέχει το Μουσικό Σχολείο Βέροιας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα :

ΒΗΜΑ 1: πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://europeanschoolradio.eu/contest/listeners/Song-likes-new.php?gimnasio=1

ΒΗΜΑ 2: αναζητήστε το τραγούδι με αριθμό συμμετοχής 5321.

Τελευταία ευκαιρία – Μουσικό Σχολείο Βέροιας

ΒΗΜΑ 3: πατήστε PLAY να ακούσετε το τραγούδι

 μόλις ακουστεί περίπου ενάμιση λεπτό, εμφανίζεται μια καρδιά. Πατήστε στην καρδιά! Αυτό ήταν!

Δείτε το βίντεοκλιπ του τραγουδιού εδώ

Δείτε το βίντεο προώθησης της ψηφοφορίας των Ακροατών εδώ.

Το σκεπτικό του τραγουδιού

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας αφορά όλους. Εκπέμπουμε το δικό μας σήμα κινδύνου, για να δυναμώσουμε το μήνυμα του φετινού διαγωνισμού "Καντ΄ το ν΄ ακουστεί 2020". Όλοι μαζί μια γροθιά να σώσουμε τη Γη και να συμβάλουμε στον αγώνα υπέρ της αειφορίας και της περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ας αλλάξουμε τρόπο σκέψης, ας αλλάξουμε τρόπο ζωής. Ίσως να είναι η "Τελευταία ευκαιρία". Γιατί..."Να αλλάξεις τον κόσμο φίλε μου Σάντσο, δεν είναι τρέλα ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!" Μιγκέλ ντε Θερβάντες “Δον Κιχώτης”

Κατηγορία συμμετοχής στον διαγωνισμό: Γυμνάσιο

Στίχοι: Δρυάδες

Μουσική: Δρυάδες

Φωνή: Τρέβλα Δήμητρα, Ιωσηφίδου Παυλίνα

Πλήκτρα: Ιωσηφίδου Παυλίνα

Κιθάρα: Μπαντή Κατερίνα

Γιουκαλίλι: Κωστάκου Ελεάνα

Φλάουτο: Μπαντή Δήμητρα

 

Read more...

Μύηση στην Πολυγλωσσία και στο Ραδιόφωνο

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καθώς και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας – ΕΡΤ3 στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται φέτος στο σχολείο μας, Pluralites- je me souviens…” και “Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο European School Radio που συντονίζουν οι καθηγήτριες, Λούκα Μαριάννα και Σκουμποπούλου Χαρά.

Συμμετοχή σε βιωματικό εργαστήριο στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Πρώτος σταθμός ήταν η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ όπου η Επίκουρη καθηγήτρια στο Γαλλικό Τμήμα του ΑΠΘ και υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας PLURALITES, κα Μουσούρη Ευαγγελία, υποδέχτηκε την ομάδα των μαθητών μας και μετά από μια ενδελεχή ξενάγηση στους χώρους των κτιρίων της Παλαιάς και της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποίησε με την κα Αγάπη Χαρισούλη, μέλος της ερευνητικής ομάδας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια, βιωματικό εργαστήριο αφύπνισης στις ξένες γλώσσες.

Η ερευνητική ομάδα Pluralites εφαρμόζει πολυγλωσσικές και πολυπολιτισμικές δραστηριότητες, καθώς είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την παραγωγή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιείται στα εργαστήρια και σε δραστηριότητες σύμφωνες με το πλαίσιο πλουραλιστικών προσεγγίσεων στην Εκπαίδευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι βασισμένο στην εμπλοκή διαφόρων γλωσσών και πολιτισμών.

Αυτό το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε και στους μαθητές του σχολείου μας με συνδυασμό παιχνιδιού σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και με στόχο την διευκόλυνση στην εκμάθηση τους, την ευαισθητοποίηση τους στη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία αλλά προπάντων στην ενθάρρυνση της επιθυμίας των παιδιών για μάθηση.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν στο εργαστήριο με ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η επαφή τους με τις ποικιλίες των γλωσσών γίνεται κατ’ έτος στο σχολείο μας στη γιορτή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος του εργαστηρίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνεντεύξεις από την υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας Pluralites καθώς και από το μέλος της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησαν το βιωματικό εργαστήριο προκειμένου να τις αξιοποιήσουν σε ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στην πολυγλωσσία που προετοιμάζουν και η οποία θα μεταδοθεί το επόμενο διάστημα στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio.

Ξενάγηση στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας – ΕΡΤ3

Επόμενος σταθμός της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τους μαθητές ήταν ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας – ΕΡΤ3 όπου μυήθηκαν στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση από τον κ. Γιάννη Τσολακίδη, προϊστάμενο παραγωγής Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, καθώς και την κα Ζωή Κουτελοπούλου, ηλεκτρονικό του σταθμού, από τους οποίους ενημερώθηκαν για τις εγκαταστάσεις, την ιστορία και τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής ζωντανών αλλά και ηχογραφημένων ραδιοφωνικών εκπομπών από τα Α΄και Β΄ Προγράμματα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, 958 και 102fm. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι υπεύθυνοι του σταθμού απάντησαν στα πολλές απορίες των μαθητών. Το υλικό της ξενάγησης και της συζήτησης θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής στο μαθητικό ραδιόφωνο.

 

Η επίσκεψη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγάπη, το ενδιαφέρον αλλά και την επιθυμία των μαθητών για παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο στούντιο στις νέες εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές – ραδιοφωνικοί παραγωγοί δέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά την πρόταση του κ. Τσολακίδη την πρόταση – πρόσκληση να στείλουν επιλεγμένη ραδιοφωνική εκπομπή τους προκειμένου να μεταδοθεί από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους ξεναγούς μας και υπεύθυνους των εργαστηρίων.

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account