Οι Ραδιοφωνικές εκπομπές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο European School Radio

Δείτε εδώ όλες τις παραγωγές(εκπομπές - σποτ) της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας που είναι διαθέσιμες στο podcast του ραδιοφωνικού διαδικτυακού σταθμού.

 

 

 

 

 

Read more...

Συνθετική δημιουργική εργασία - Ελληνικοί Μύθοι και Μουσική

Δείτε εδώ τη Συνθετική Δημιουργική Εργασία μαθητριών της γ΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας - μελών της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου "Και τα μυαλά στα πεντάγραμμα" στην οποία παρουσιάζονται επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι οι οποίοι σχετίζονται με τη μουσική. Η εργασία δημιουργήθηκε με αφορμή την ενότητα 6 "Η μουσική εξημερώνει" του μαθήματος της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και αξιοποιήθηκε ως εργαλείο το μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σκουμποπούλου Χαρά

Read more...

Δράσεις για την Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31 Μαΐου 2018 - Θεματική Εβδομάδα

Οπτικοακουστικό υλικό δείτε εδώ και εδώ 

Κατά τη διάρκεια της θεματικής εβδομάδας του σχολικού έτους 2017-2018 με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα» που υλοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας στις 14 - 18 Μαΐου 2018 οι μαθητές των τριών τάξεων του γυμνασίου με την καθοδήγηση της φιλολόγου τους, Χαράς Σκουμποπούλου, ασχολήθηκαν και με τον τρίτο βασικό άξονα που αφορούσε την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και πιο συγκεκριμένα αυτόν του καπνίσματος. 

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την διαμόρφωση - αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών όσον αφορά τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος που παίρνει τα τελευταία χρόνια ανησυχητικές διαστάσεις. (δείτε εδώ σχετικό άρθρο). 

Αρχικά έγινε ιστορική προσέγγιση του φαινομένου του καπνίσματος και παρουσιάστηκαν οι βλαβερές επιπτώσεις του στην υγεία, την οικονομία αλλά και το περιβάλλον αξιοποιώντας στοιχεία της έκθεσης που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ αλλά και πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού που προβλήθηκε στους μαθητές, το οποίο εκτός των άλλων ανέδειξε άγνωστες πτυχές και διαστάσεις γύρω από τη βιομηχανία και την οικονομία του καπνού. Το υλικό αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές για μια κριτική τοποθέτηση απέναντι σε αυτή τη δηλητηριώδη εξάρτηση που αφορά τον σύγχρονο κόσμο και ειδικά τους εφήβους, ενώ παράλληλα έγινε προσπάθεια για απομυθοποίηση των παραπλανητικών τεχνασμάτων της βιομηχανίας καπνού προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. 

Μετά την α΄ φάση προσέγγισης του θέματος προχωρήσαμε στη β΄ φάση που περιλάμβανε βιωματικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές της α΄ γυμνασίου δημιούργησαν αφίσες αλλά και ραδιοφωνικά - οπτικοακουστικά σποτ προκειμένου να αξιοποιηθούν σε αντικαπνιστική εκστρατεία στην εκπαιδευτική κοινότητα μέσω του μαθητικού ραδιοφώνου - European School Radio (δείτε εδώ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου 2018. (Δείτε εδώ και εδώ τα μηνύματα) Οι μαθητές της β΄ γυμνασίου συμμετείχαν σε ένα δίωρο βιωματικό εργαστήριο από την κα Σέβη Γεωργιάδου, κοινωνική λειτουργό από το Κέντρο Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Υγείας εφήβων και παιδιών Ν. Ημαθίας «ΠΡΟΣΒΑΣΗ», με θέμα «Αλκοόλ-κάπνισμα: ενημέρωση, πρόληψη» (δείτε εδώ). Τέλος οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου πειραματίστηκαν με τις φιγούρες του θεάτρου σκιών και έστησαν μια αυτοσχέδια παράσταση με τίτλο: "Ο Καραγκιόζης αντικαπνιστής" αξιοποιώντας στοιχεία από την ενημέρωση που έγινε κατά την α΄ φάση, από την εμπειρία που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών" του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (δείτε εδώ) αλλά και τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. 

Ελπίζουμε μέσα από την ενημέρωση και τις δραστηριότητες που έγιναν να συμβάλαμε θετικά, ώστε οι μαθητές μας να μείνουν μακριά από τη βλαβερή αυτή συνήθεια. 

 

 

 

 

 

Read more...

“Δημιουργούμε και Αξιοποιούμε στο EuropeanSchoolRadio” - Γιορτή λήξης ραδιοφωνικής χρονιάς στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

       

       Μια μικρή γιορτή στήθηκε το πρωί της Παρασκευής 25 Μαΐου 2018 στην αυλή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας από τους μαθητές της γ΄ γυμνασίου που συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα: “Δημιουργούμε και Αξιοποιούμε στο European School Radio" αλλά και από τους μαθητές της α΄ και β΄ γυμνασίου που αξιοποίησαν το μαθητικό ραδιόφωνο στα μαθήματα της νέας - αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας αλλά και του θεάτρου και την υπεύθυνη της ραδιοφωνικής ομάδας – φιλόλογο των τμημάτων, Χαρά Σκουμποπούλου. Τις προηγούμενες ημέρες έγινε ο απολογισμός της χρονιάς στις τάξεις σε κλίμα συγκίνησης. Και σήμερα ήταν η ώρα της χαράς! 

        Η γιορτή περιλάμβανε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν στις ραδιοφωνικές εκπομπές, χορό, ζωγραφική, κέφι και… αναμετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα. Οι ποδοσφαιρόφιλοι - ραδιοφωνικοί παραγωγοί της παρέας δημιούργησαν μικρές ομάδες και χάρηκαν το παιχνίδι με τη… στρογγυλή θέα, ενώ οι λάτρεις του μικροφώνου - ραδιοφωνικοί παραγωγοί της παρέας έκαναν αναμετάδοση των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών με χιούμορ και φαντασία υπό τους ήχους αγαπημένων παλιών και σύγχρονων ραδιοφωνικών επιτυχιών. Και μέχρι να βρεθεί η μπάλα - η οποία χανόταν τακτικά - οι μουσικόφιλοι της παρέας έβρισκαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντα τους στο τραγούδι και τον χορό, ενώ οι καλλιτέχνες – ραδιοφωνικοί παραγωγοί φιλοτεχνούσαν τις αφίσες με τα σήματα των ομάδων τους και στόλιζαν τον χώρο με αναμνηστικές φωτογραφίες από τις δράσεις της χρονιάς! Οι ρόλοι μεταξύ ποδοσφαιριστών, τραγουδιστών, χορευτών καλλιτεχνών εναλλάσσονταν, ώσπου στο τέλος έγιναν όλοι οι μαθητές μια αγκαλιά μαζί με παλιά μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας – μαθητές του Λυκείου, που έκαναν το διάλειμμά τους από το διάβασμα  βάζοντας τη δική τους μουσική πινελιά στη γιορτή. Ήταν μια δράση που έδειξε στην πράξη με έναν ξεχωριστό τρόπο - σε εξωτερικό χώρο και με γιορτινή διάθεση - πώς εργάζεται μια ραδιοφωνική ομάδα για το στήσιμο μιας ραδιοφωνικής εκπομπής και πώς μπορούν να συμβάλουν όλα τα μέλη ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους για την παραγωγή, τη μετάδοσή της και την προβολή της αλλά ακόμη απέδειξε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το μαθητικό ραδιόφωνο στην εκπαιδευτική πράξη αλλά και στις δράσεις του σχολείου.

         Κι ενώ το κουδούνι είχε χτυπήσει τη λήξη των μαθημάτων της φετινής χρονιάς για το Μουσικό Σχολείο, κανείς δεν ήθελε να φύγει από τον χώρο του σχολείου. Σε ένα κλίμα χαράς και συγκίνησης μοιράστηκαν αναμνηστικά δωράκια στους μαθητές,  οι οποίοι αποχαιρετίστηκαν με αγκαλιές και φιλιά, αντάλλαξαν ευχές για καλή επιτυχία στις εξετάσεις και έδωσαν ραντεβού στις αίθουσες, για να δώσουν έναν διαφορετικό αγώνα, των εξετάσεων. Καλή δύναμη, λοιπόν, στον αγώνα των εξετάσεων και καλό καλοκαίρι έχοντας πάντα συντροφιά το αγαπημένο μαθητικό ραδιόφωνο – EuropeanSchoolRadio που μας εμπνέει και κάνει τη σχολική μας ζωή να κυλά χωρίς να καταλαβαίνουμε πώς περνούν οι μέρες και οι χρονιές!

        Μείνετε συντονισμένοι στο ESR, γιατί ακολουθούν κι άλλες ραδιοφωνικές εκπομπές από τη ραδιοφωνική ομάδα του σχολείου «Και τα μυαλά στα πεντάγραμμα» καθώς υπάρχει άφθονο ενδιαφέρον υλικό για αξιοποίησή του!

 

            

Read more...

Μύηση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου, της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής μουσικής

         Στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου, της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής μουσικής είχαν την ευκαιρία να μυηθούν οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου και μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των μαθημάτων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και του θεάτρου αλλά και του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιούν με τίτλο: “Δημιουργούμε και Αξιοποιούμε στο European School Radio”.

        Πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν η ΕΡΤ3 - ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας όπου οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση από την κα Κουτελοπούλου από την οποία ενημερώθηκαν για τις εγκαταστάσεις, την ιστορία και τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής ζωντανών αλλά και ηχογραφημένων ραδιοφωνικών εκπομπών από τα Α΄ και Β΄ Προγράμματα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, 958 και 102fm. Η επίσκεψη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγάπη, το ενδιαφέρον αλλά και την επιθυμία των μελών της ραδιοφωνικής ομάδας για παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών από ένα κατάλληλα εξοπλισμένο στούντιο στις νέες εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου από τη νέα σχολική χρονιά.

     

     Έτσι γοητευμένοι και γεμάτοι όνειρα για τα μελλοντικά βήματα της ραδιοφωνικής μας ομάδας συνεχίσαμε για τον επόμενο σταθμό της επίσκεψής μας στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Εκεί ξεναγηθήκαμε στους χώρους του μουσείου και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών, το οποίο σχεδίασε η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Η πρωτοτυπία του προγράμματος έγκειται στο ότι προσεγγίζει το θέατρο σκιών και τους ήρωές του, μέσω των νέων τεχνολογιών, καθιστώντας το ελκυστικότερο στους μαθητές. Η προσέγγιση αυτή επιτυγχάνεται χάρη στην, εν εξελίξει ερευνητική εργασία, eShadow του εργαστηρίου MUSIC. Πρόκειται για μια εφαρμογή ηλεκτρονικού και διαδραστικού θεάτρου σκιών, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που έχει ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την λαϊκή τέχνη του Καραγκιόζη και κατ΄ επέκταση μέσω αυτής, την επαφή τους με ιστορικά δεδομένα και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Το πρόγραμμα βοηθά στην κατανόηση του ρόλου της τέχνης στη δόμηση της εθνικής συνείδησης. Οι μαθητές κατά τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αξιοποίησαν αποσπάσματα του ραδιοφωνικού θεατρικού έργου «1821 - Ραδιοκαραγκιόζης σε 5 πράξεις» το οποίο είχε στο παρελθόν δημιουργήσει η ομάδα - σε συνεργασία με σχολεία που δραστηριοποιούνται ενεργά στο μαθητικό ραδιόφωνο «EuropeanSchoolRadio» - με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στο ραδιοφωνικό αυτό έργο παρουσιάζονταν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που αφορούσαν την περιοχή του κάθε σχολείου με έναν πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο - με ένα ραδιοφωνικό Θέατρο Σκιών - που κεντρικός ήρωας ήταν ο Καραγκιόζης και η παρέα του. http://www.mousikoveroias.gr/index.php/draseis-diafores/438-radiofoniki-ekpompi

       

          Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν το Πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού «Σείκιλος» όπου εκεί οι μαθητές σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που περιλάμβανε έκθεση αρχαίων ελληνικών οργάνων μυήθηκαν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Γνώρισαν το πώς προσέγγιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τη μουσική, άκουσαν για τη διδασκαλία του Αριστόξενου, μαθητή του Αριστοτέλη, έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία των αρχαιοελληνικών οργάνων και ανακάλυψαν τον τρόπο παιξίματός τους. Ανάμεσα στα όργανα της έκθεσης ήταν τα εξής: Λύρα του Ερμή, Σκοτεινή Λύρα του Ορφέα, Λύρα του Απόλλωνα, Βάρβιτος της Σαπφούς, Κύλιξ Λύρα του Πάνα, Λύρα του Ολύμπου, Φόρμιγξ, Κιθαρίς του Χρυσού Αιώνα, Σαμβύκη, Μπεντίρ, Επιγόνιον κ.ά

         Την ευθύνη της διοργάνωσης της εκπαιδευτικής επίσκεψης είχε η φιλόλογος του τμήματος και υπεύθυνη της ραδιοφωνικής ομάδας, Χαρά Σκουμποπούλου.

     Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη φιλόλογο, Κική Ιντζεβίδου, που συνόδευσε την ομάδα και τους ξεναγούς μας για τις ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις το υλικό των οποίων θα αξιοποιήσουμε για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών στο αγαπημένο μας μαθητικό ραδιόφωνο – EuropeanSchoolRadio.

         Και τα μυαλά στα πεντάγραμμα! Μείνετε συντονισμένοι! 

Δείτε εδώ

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account