ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΩ βίντεο ομάδας φιλαναγνωσίας

Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας που υλοποιήθηκε το σχ. έτος 2015-2016 από τους μαθητές της α' γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της ibby-κύκλος του ελληνικού παιδικού βιβλίου.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ιντζεβίδου Κική

Read more...

Ταξιδεύοντας στον Κόσμο του Βιβλίου…

       Στον μαγικό κόσμο του βιβλίου βρέθηκαν οι μαθητές της α' γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την Δευτέρα 11 Απριλίου, όταν η κ. Πάττυ Παπαδήμου, εκπρόσωπος για την Βόρεια  Ελλάδα του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - υλοποίησε στην τάξη τους ένα εργαστήριο φιλαναγνωσίας, με πρωτοβουλία της φιλολόγου του σχολείου, Κυριακής Ιντζεβίδου.

       Η κ. Παπαδήμου μπήκε στην τάξη φορτωμένη με ένα καλάθι μηνύματα και μια  αγκαλιά βιβλία τα οποία , όπως εξήγησε, ήταν  από την IBBY και οι μαθητές θα μπορούσαν να δανείζονται. Στη συνέχεια ξεκίνησε την ανάγνωση του βιβλίου της Αγγελικής Δαρλάση, «Οι ονειροφύλακες και ο φάρος των ονείρων» την οποία διέκοπτε συχνά προκειμένου οι ομάδες να εκτελέσουν οδηγίες που τους έδινε με γραπτά μηνύματα σχετικές με το κείμενο που διάβαζε. Οι μαθητές την άκουγαν συνεπαρμένοι και πρόθυμα έγραφαν συνθήματα, εξέφραζαν  σκέψεις, όνειρα και επιθυμίες με μεγάλη άνεση, ζωγράφιζαν συμμετέχοντας σε ένα δημιουργικό βιωματικό  παιχνίδι γνώσης και φαντασίας.

       Έπειτα οι μαθητές  παρουσίασαν ένα βιντεάκι που είχαν ετοιμάσει με αφορμή το σύνθημα της ΙΒΒΥ  «διαβάζω & αλλάζω» όπου  εξηγούν πόσο αλλάζουν διαβάζοντας. Στο τέλος η κ. Παπαδήμου ενθουσιασμένη από τις απόψεις των παιδιών   τους παραχώρησε μια μικρή συνέντευξη  όπου μίλησε για το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ και τις δράσεις του.

       Η IBBY -The International Board on Books for Young People- είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί ένα διεθνές δίκτυο ατόμων από όλο τον κόσμο, που σκοπό τους έχουν να φέρνουν τα βιβλία κοντά στα παιδιά. Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σωματείο πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό, είναι το Ελληνικό Τμήμα αυτού του διεθνούς οργανισμού. Τα μέλη του είναι συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων, εκδότες, βιβλιοθηκονόμοι, ερευνητές, παιδοψυχολόγοι και άλλα άτομα που ενδιαφέρονται για το παιδικό βιβλίο και το αποδεικνύουν έμπρακτα.Βασικοί σκοποί του είναιη συνένωση και συνεργασία όλων όσοι μπορούν να βοηθήσουν την προαγωγή, διάδοση και κυκλοφορία των βιβλίων για νέους και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και του ενδιαφέροντος των παιδιών, των εφήβων, των εκπαιδευτικών και κάθε ενδιαφερομένου ενηλίκου, για το ποιοτικό βιβλίο για παιδιά.

      Ευχαριστούμε την κ. Παπαδήμου για το όμορφο ταξίδι που μας χάρισε και τη συγχαίρουμε για τη δράση της όπως και όλα τα μέλη τουΚύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Read more...

Μύρισε Άνοιξη - Μύρισε Πάσχα στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Μύρισε Άνοιξη στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας την Κυριακή 10 Απριλίου καθώς οι μαθητές του προγράμματος φιλαναγνωσίας «Διαβάζω Εμπνέεσαι, Δημιουργούμε»  με φανερά Ανοιξιάτικη και Πασχαλινή διάθεση έφτιαξαν λουλούδια με τα οποία στόλισαν τις λαμπάδες τους και όλο το σχολείο.

Με πρωτοβουλία της  υπεύθυνης  του προγράμματος   Ιντζεβίδου Κικής οργανώθηκε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι  στο χώρο του σχολείου από την ζωγράφο- εικαστικό, Κωνσταντία Αμπατζόγλου και την κόρη της, Δέσποινα που ενθουσίασε τους μαθητές της α΄ και β΄ γυμνασίου καθώς με πολύ απλά υλικά έφτιαξαν  λουλούδια σε διάφορα χρώματα. Στη συνέχεια οι μαθητές εμπνεύστηκαν, με την καθοδήγηση της κ. Αμπατζόγλου, και διακόσμησαν με αυτά πασχαλινές λαμπάδες συνδυάζοντας κορδέλες, χάντρες, νότες, χρυσόσκονες, κοχύλια τούλια και δαντέλες εξαντλώντας τη δημιουργική τους φαντασία.

Οι λαμπάδες που φτιάχτηκαν  πωλούνται στο χώρο του σχολείου με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση της μικρής του βιβλιοθήκης.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Αμπατζόγλου η οποία με προθυμία επισκέφτηκε το σχολείο μας και το μετέτρεψε σε ένα χώρο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης καθώς και τις μητέρες των μαθητών μας, κυρίες Μπούκτση και Μοτσιοπούλου για τη βοήθειά τους στη διακόσμηση του χώρου.

Read more...

Το Μουσικό Σχολείο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στη Βιβλιοθήκη

 “Πάντα φαντα­ζό­μουν ότι ο Παρά­δει­σος θα είναι ένα είδος βιβλιο­θή­κης”                  

Χόρχε Λουίς Μπόρ­χες

Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επισκέφτηκαν οι μαθητές της  α΄τάξης του Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με την καθηγήτριά τους, Ιντζεβίδου Κυριακή τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας, «Διαβάζω, Εμπνέεσαι, Δημιουργούμε»,που υλοποιούν τη φετινή χρονιά, με αφορμή την  2  Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου.

Οι μαθητές  με  σύνθημά τους το «Διαβάζω και αλλάζω»- μήνυμα για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης  από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με την συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου- οδηγήθηκαν στους χώρους που ζει και αναπνέει το βιβλίο και συζήτησαν για τα οφέλη της φιλαναγνωσίας με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κ.Αμφιθέη Τριανταφυλλίδου η οποία τόνισε τη σημασία της ευχαρίστησης για την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου.

 Στο τέλος οι μαθητές ξεφύλλισαν πολλά βιβλία για την ηλικία τους που είχαν επιλεγεί από πριν και από αυτά στη συνέχεια δανείστηκαν  κάποια εξηγώντας στους συμμαθητές τους τα κριτήρια  που τα επέλεξαν, τα οποία και ηχογραφήθηκαν. Μερικά από αυτά ήταν η  περιπέτεια, η συγκίνηση, τα  προβλήματα της σύγχρονης ζωής, το  μυστήριο και η δράση.

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης, και ιδιαίτερα την κ.Αμφιθέη Τριανταφυλλίδου, για τη βοήθεια τους.

Read more...

ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ «Διαβάζω, Εμπνέεσαι, Δημιουργούμε»

                                           “Πάντα φαντα­ζό­μουν ότι ο Παρά­δει­σος θα είναι ένα είδος βιβλιο­θή­κης”                                                                                                                            Χόρχε Λουίς Μπόρ­χες

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Μιγκέλ ντε Θερβάντες και Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 400 χρόνων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-, φιλοδοξεί να καθιερώσει και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου. 

Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θα οργανωθούν εκδηλώσεις όλο τον Απρίλιο για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.

Χαρίστε ένα βιβλίο, χαρίστε χαρά

Αν ανήκετε στη συμπαθή εκείνη κατηγορία ανθρώπων που μόλις τελειώσουν ένα καλό βιβλίο προσπαθούν να πείσουν όλους τους γνωστούς και φίλους να το διαβάσουν «γιατί θα τους αλλάξει τη ζωή», η ιδέα  θα σας φανεί συναρπαστική. Σκεφτείτε τα βιβλία σας να κάνουν το γύρο του σχολείου, να αλλάζουν χέρια και να διαβάζονται από συμμαθητές σας που ίσως να μην τα διάβαζαν ποτέ, αντί να σκονίζονται για χρόνια στο ράφι της βιβλιοθήκης σας.

Δώστε σε  έναν συμμαθητή σας την ευκαιρία να διαβάσει ένα βιβλίο  που πιστεύετε ότι αξίζει χαρίζοντας ένα βιβλίο στην βιβλιοθήκη του σχολείου. Τα βιβλία μπορεί να είναι ελληνικής και ξένης εφηβικής  λογοτεχνίας, ποίησης, βοηθήματα σχολικά καθώς και επιστημονικά συγγράμματα.

Συμβάλλετε  έτσι– έστω στο ελάχιστο– στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος.

Πληροφορίες: Ομάδα Φιλαναγνωσίας «Διαβάζω, Εμπνέεσαι, Δημιουργούμε»

 Yπεύθυνη καθηγήτρια: Ιντζεβίδου Κική

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account