Με άρωμα...Τρίτου Προγράμματος Σάββατο 6 - 7 μ.μ.

"Μένουμε Ασφαλείς - Παραμένουμε Δημιουργικοί"

Οι "Ραδιοκατακτητές" του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συνεχίζουν δυναμικά την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος  με τίτλο: "Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούνε στο ESR" που υλοποιείται για ένατη συνεχή χρονιά στο σχολείο μας.

Ακούστε την εκπομπή από το Podcast του σταθμού εδώ.

Δείτε το προωθητικό βίντεο της εκπομπής

 Σας προσκαλούν στη ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο: "Με άρωμα... Τρίτου Προγράμματος" το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6 - 7 το απόγευμα στο European School Radio. Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί μαθαίνουν για το ιστορικό Τρίτο Πρόγραμμα συνομιλώντας με τη ραδιοφωνική παραγωγό του Τρίτου,  κα Βάνα Πανορμίου - η οποία επιμελείται την εκπομπή “Μουσικές Επιθυμίες – Μικρές Δικές σας Ιστορίες”για το Τρίτο Πρόγραμμα, τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και τις ραδιοφωνικές εκπομπές του κ.α. Δείτε εδώ κι εδώ.

Πώς ξεκίνησε τα πρώτα της ραδιοφωνικά βήματα; Ποια είναι τα μυστικά του επαγγέλματος του ραδιοφωνικού παραγωγού; Ποια δική της ιστορία που κρύβεται πίσω από το αγαπημένο της μουσικό έργο; Συντροφιά μας κρατούν οι ποιοτικές μουσικές επιλογές της ραδιοφωνικής παραγωγού με... άρωμα Τρίτου!

Η παραγωγή της ραδιοφωνικής εκπομπής πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά εξ αποστάσεως αξιοποιώντας ποικίλα ψηφιακά εργαλεία υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου - υπεύθυνης της ραδιοφωνικής ομάδας, Χαράς Σκουμποπούλου. 

Ακούστε την εκπομπή εδώ. Σας περιμένουμε και στο chat του διαδικτυακού σταθμού, για να Επικοινωνήσουμε αλλά και στο padlet της ραδιοφωνικής μας ομάδας "Με άρωμα...Τρίτου" όπου μπορείτε να μας στέλνετε τα δικά σας μηνύματα αλλά και για να μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ιστορίες με αφορμή τις μουσικές σας αναμνήσεις, ώστε να αξιοποιηθούν στην επόμενη εκπομπή μας. Δείτε το Padlet εδώ.

Δείτε την ανάρτηση στο European School Radio εδώ.

Έγινε με το Padlet

Συντονιστείτε μαζί μας!

 

Read more...

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου μαθητές της γ' γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας επισκέφτηκαν το τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ καθώς και το Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενοι από τη φιλόλογο, Κική Ιντζεβίδου και τη χημικό, Χριστίνα Ζαχαριάδου, στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων, «Λογοτεχνία αλλιώς», στο οποίο συμμετέχουν.

Συγκεκριμένα ξεναγήθηκαν στο τμήμα κινηματογράφου του ΑΠΘ όπου ενημερώθηκαν από τον κ.Γουλή για τη γλώσσα του κινηματογράφου (κάδρο, πλάνο, μοντάζ, χρώμα, ήχος κ.ά.), τους βασικούς συντελεστές μιας κινηματογραφικής ταινίας (παραγωγός, σκηνοθέτης, ηθοποιοί, οπερατέρ, ηχολήπτης, μουσικός, μοντέρ κ.ά.) παρακολουθώντας αποσπάσματα από διάφορα είδη κινηματογραφικών ταινιών ώστε να αντιληφθούν ότι μια ταινία είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας και συνδυάζει διάφορες τέχνες και μέσα έκφρασης και να αντιμετωπίζουν με κριτικό τρόπο τα ποικίλα οπτικοακουστικά μηνύματα που δέχονται καθημερινά από διάφορες πηγές.Στη συνέχεια στο μουσείο κινηματογράφου οι μαθητές, παρακολουθώντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποίησε η κ. Δεληδάκη, ανακάλυψαν τις διαφορετικές αφηγηματικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να ειπωθεί μια ιστορία μέσα από την «παράλληλη ανάγνωση» ενός λογοτεχνικού κειμένου και της κινηματογραφημένης του μεταφοράς.Τέλος οι μαθητές μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “green screen” δημιούργησαν την δική τους ταινία μικρού μήκους βασιζόμενη στο λογοτεχνικό κείμενο που είχαν διδαχθεί στην τάξη, ένα απόσπασμα από το « Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή. Η διαδραστική μέθοδος διδασκαλίας ενθουσίασε τους μαθητές μετατρέποντας τη μάθηση σε μια πρωτότυπη αισθητική εμπειρία.

Ευχαριστούμε τον κ. Γουλή και την κ. Δεληδάκη που βοήθησαν να ενταχθεί η τέχνη του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία, στο πλαίσιο των σύγχρονων αντιλήψεων για την εγγραμματοσύνη στα μέσα ως ενισχυτικό διδακτικό εργαλείο της Λογοτεχνίας. 

Δείτε την ταινία εδώ

 

Read more...

Μύηση στην Πολυγλωσσία και στο Ραδιόφωνο

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καθώς και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας – ΕΡΤ3 στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται φέτος στο σχολείο μας, Pluralites- je me souviens…” και “Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο European School Radio που συντονίζουν οι καθηγήτριες, Λούκα Μαριάννα και Σκουμποπούλου Χαρά.

Συμμετοχή σε βιωματικό εργαστήριο στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Πρώτος σταθμός ήταν η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ όπου η Επίκουρη καθηγήτρια στο Γαλλικό Τμήμα του ΑΠΘ και υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας PLURALITES, κα Μουσούρη Ευαγγελία, υποδέχτηκε την ομάδα των μαθητών μας και μετά από μια ενδελεχή ξενάγηση στους χώρους των κτιρίων της Παλαιάς και της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποίησε με την κα Αγάπη Χαρισούλη, μέλος της ερευνητικής ομάδας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια, βιωματικό εργαστήριο αφύπνισης στις ξένες γλώσσες.

Η ερευνητική ομάδα Pluralites εφαρμόζει πολυγλωσσικές και πολυπολιτισμικές δραστηριότητες, καθώς είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την παραγωγή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιείται στα εργαστήρια και σε δραστηριότητες σύμφωνες με το πλαίσιο πλουραλιστικών προσεγγίσεων στην Εκπαίδευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι βασισμένο στην εμπλοκή διαφόρων γλωσσών και πολιτισμών.

Αυτό το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε και στους μαθητές του σχολείου μας με συνδυασμό παιχνιδιού σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και με στόχο την διευκόλυνση στην εκμάθηση τους, την ευαισθητοποίηση τους στη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία αλλά προπάντων στην ενθάρρυνση της επιθυμίας των παιδιών για μάθηση.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν στο εργαστήριο με ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η επαφή τους με τις ποικιλίες των γλωσσών γίνεται κατ’ έτος στο σχολείο μας στη γιορτή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος του εργαστηρίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνεντεύξεις από την υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας Pluralites καθώς και από το μέλος της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησαν το βιωματικό εργαστήριο προκειμένου να τις αξιοποιήσουν σε ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στην πολυγλωσσία που προετοιμάζουν και η οποία θα μεταδοθεί το επόμενο διάστημα στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio.

Ξενάγηση στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας – ΕΡΤ3

Επόμενος σταθμός της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τους μαθητές ήταν ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας – ΕΡΤ3 όπου μυήθηκαν στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση από τον κ. Γιάννη Τσολακίδη, προϊστάμενο παραγωγής Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, καθώς και την κα Ζωή Κουτελοπούλου, ηλεκτρονικό του σταθμού, από τους οποίους ενημερώθηκαν για τις εγκαταστάσεις, την ιστορία και τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής ζωντανών αλλά και ηχογραφημένων ραδιοφωνικών εκπομπών από τα Α΄και Β΄ Προγράμματα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, 958 και 102fm. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι υπεύθυνοι του σταθμού απάντησαν στα πολλές απορίες των μαθητών. Το υλικό της ξενάγησης και της συζήτησης θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής στο μαθητικό ραδιόφωνο.

 

Η επίσκεψη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγάπη, το ενδιαφέρον αλλά και την επιθυμία των μαθητών για παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο στούντιο στις νέες εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές – ραδιοφωνικοί παραγωγοί δέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά την πρόταση του κ. Τσολακίδη την πρόταση – πρόσκληση να στείλουν επιλεγμένη ραδιοφωνική εκπομπή τους προκειμένου να μεταδοθεί από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους ξεναγούς μας και υπεύθυνους των εργαστηρίων.

Read more...

Στη Γιορτή Λήξης της ΔΔΕ Ημαθίας 2018 - 2019 συμμετείχε η ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Στη Γιορτή Λήξης του Σχολικού έτους 2018 -2019 που διοργάνωσε η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας και στην οποία παρουσιάζονται όλες οι αξιόλογες δράσεις και πρακτικές των εκπαιδευτικών του Νομού Ημαθίας συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Βέροιας το πρωί της Πέμπτης 16 Μαΐου 2019 στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο - Μεντρεσέ Τζαμί στη Βέροια.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκε στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης το πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά στο σχολείο με τίτλο: «Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο European School Radio» με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο, Χαρά Σκουμποπούλου και συνεργάτη τον καθηγητή μουσικής, Βασίλη Βαλαβάνη.

Τους στόχους του προγράμματος και την πλούσια δράση τους στο πρόγραμμα παρουσίασαν τα μέλη της ομάδας – μαθητές της β΄ γυμνασίου, Κατερίνα Μπαντή, Αλέξανδρος Ορδουλίδης, Κική Νικολοπούλου, Βασιλική Θεοδωρίδου, Νικολέττα Γιορετσίδου και Παυλίνα Ιωσηφίδου. Στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές – δημιουργοί των τραγουδιών που συμμετείχαν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό τραγουδιού «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2019» ερμήνευσαν ζωντανά τα τραγούδια τους.

Επίσης, η ραδιοφωνική ομάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με άλλα προγράμματα που υλοποιούνται στο σχολείο, ανέλαβε να παρουσιάσει τη δημιουργική εργασία «Σωκράτης – Πλάτωνας – Αριστοτέλης -Αλέξανδρος: διακριτικές σχέσεις διεθνούς ρεπερτορίου» που εκπονήθηκε από το σύνολο των μαθητών της Β’ Λυκείου (16 μαθητές) του Μουσικού Σχολείου Βέροιας και παρουσιάστηκε στο συνέδριο για τον Αριστοτέλη στη Νάουσα την Τετάρτη 17 Απριλίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Τατιάνα Παππά.

Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία οι μαθητές να μοιραστούν με άλλους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς στην εκδήλωση τις εμπειρίες που απέκτησαν στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων, να εμπνευστούν από τη δράση άλλων ομάδων προκειμένου να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων αλλά και να βλέπουν το σχολείο ως χώρο έμπνευσης, δημιουργίας, έκφρασης και συνεργασίας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και ειδικά την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων, κα Λένα Δημητριάδου, για την ευκαιρία που μας έδωσαν να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές μας, οι οποίοι διαθέτουν ένα μέρος από τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους για την συμμετοχή τους στα πολιτιστικά προγράμματα του σχολείου.

Read more...

Συμμετοχή της ραδιοφωνικής ομάδας στη Γιορτή Λήξης 2018 - 2019 της ΔΔΕ Ημαθίας

Η ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας θα έχει την ευκαιρία την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 στις 9:00 π.μ. να παρουσιάσει το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: "Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε" που υλοποίησε τη φετινή χρονιά στη Γιορτή Λήξης Σχολικού Έτους 2018-19 που διοργανώνει η ΔΔΕ Ημαθίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΔΕ Ημαθίας

«Γιορτή Λήξης Σχολικού Έτους 2018-19»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας διοργανώνει τριήμερο παρουσιάσεων των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και των καινοτόμων δράσεων που υλοποιήθηκαν στα σχολεία ευθύνης της κατά το σχολικό έτος 2018-19. Οι εκδηλώσεις του τριημέρου θα διεξαχθούν στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεντρεσέ τζαμί) στη Βέροια, την Τετάρτη 15, την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019. Την πρώτη ημέρα θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές, βραβευμένες συμμετοχές σε διαγωνισμούς και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Την δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστούν προγράμματα Αγωγής Υγείας και προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ την τελευταία ημέρα προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων και προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας επιθυμεί να εκφράσει τις ειλικρινείς της ευχαριστίες στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας για την ευγενική παραχώρηση του Παύλειου Πολιτιστικού Κέντρου. Θερμές ευχαριστίες και στο Ι.Ε.Κ. Βέροιας (ειδικότητες «Τεχνικός μαγειρικής τέχνης - Αρχιμάγειρας» και «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» Β΄ & Δ΄ εξάμηνο) για τον μπουφέ στο διάλειμμα, καθώς και στον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΠΑΛ Βέροιας για τον σχεδιασμό της αφίσας της εκδήλωσης. (πηγή)

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της Γιορτής Λήξης 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account