Μύηση στην Πολυγλωσσία και στο Ραδιόφωνο

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καθώς και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας – ΕΡΤ3 στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται φέτος στο σχολείο μας, Pluralites- je me souviens…” και “Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο European School Radio που συντονίζουν οι καθηγήτριες, Λούκα Μαριάννα και Σκουμποπούλου Χαρά.

Συμμετοχή σε βιωματικό εργαστήριο στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Πρώτος σταθμός ήταν η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ όπου η Επίκουρη καθηγήτρια στο Γαλλικό Τμήμα του ΑΠΘ και υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας PLURALITES, κα Μουσούρη Ευαγγελία, υποδέχτηκε την ομάδα των μαθητών μας και μετά από μια ενδελεχή ξενάγηση στους χώρους των κτιρίων της Παλαιάς και της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποίησε με την κα Αγάπη Χαρισούλη, μέλος της ερευνητικής ομάδας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια, βιωματικό εργαστήριο αφύπνισης στις ξένες γλώσσες.

Η ερευνητική ομάδα Pluralites εφαρμόζει πολυγλωσσικές και πολυπολιτισμικές δραστηριότητες, καθώς είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την παραγωγή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιείται στα εργαστήρια και σε δραστηριότητες σύμφωνες με το πλαίσιο πλουραλιστικών προσεγγίσεων στην Εκπαίδευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι βασισμένο στην εμπλοκή διαφόρων γλωσσών και πολιτισμών.

Αυτό το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε και στους μαθητές του σχολείου μας με συνδυασμό παιχνιδιού σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και με στόχο την διευκόλυνση στην εκμάθηση τους, την ευαισθητοποίηση τους στη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία αλλά προπάντων στην ενθάρρυνση της επιθυμίας των παιδιών για μάθηση.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν στο εργαστήριο με ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η επαφή τους με τις ποικιλίες των γλωσσών γίνεται κατ’ έτος στο σχολείο μας στη γιορτή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος του εργαστηρίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνεντεύξεις από την υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας Pluralites καθώς και από το μέλος της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησαν το βιωματικό εργαστήριο προκειμένου να τις αξιοποιήσουν σε ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στην πολυγλωσσία που προετοιμάζουν και η οποία θα μεταδοθεί το επόμενο διάστημα στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio.

Ξενάγηση στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας – ΕΡΤ3

Επόμενος σταθμός της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τους μαθητές ήταν ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας – ΕΡΤ3 όπου μυήθηκαν στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση από τον κ. Γιάννη Τσολακίδη, προϊστάμενο παραγωγής Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, καθώς και την κα Ζωή Κουτελοπούλου, ηλεκτρονικό του σταθμού, από τους οποίους ενημερώθηκαν για τις εγκαταστάσεις, την ιστορία και τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής ζωντανών αλλά και ηχογραφημένων ραδιοφωνικών εκπομπών από τα Α΄και Β΄ Προγράμματα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, 958 και 102fm. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι υπεύθυνοι του σταθμού απάντησαν στα πολλές απορίες των μαθητών. Το υλικό της ξενάγησης και της συζήτησης θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής στο μαθητικό ραδιόφωνο.

 

Η επίσκεψη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγάπη, το ενδιαφέρον αλλά και την επιθυμία των μαθητών για παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο στούντιο στις νέες εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές – ραδιοφωνικοί παραγωγοί δέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά την πρόταση του κ. Τσολακίδη την πρόταση – πρόσκληση να στείλουν επιλεγμένη ραδιοφωνική εκπομπή τους προκειμένου να μεταδοθεί από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους ξεναγούς μας και υπεύθυνους των εργαστηρίων.

Read more...

"Μουσική και Μουντιάλ" Ραδιοφωνική εκπομπή

Ραδιοφωνική πρεμιέρα για την εκπομπή Music Sports την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 10 μ.μ. στο European School Radio

Βιντεοπρόσκληση εδώ

Μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μoυσικού Σχολείου Βέροιας που επιμελούνται τη δεκαπενθήμερη εκπομπή "Music Sports" στο μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio έχουν ετοιμάσει  στην πρώτη τους εκπομπή για το 2020 ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στη μουσική που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης του πιο δημοφιλούς αθλήματος, του ποδοσφαίρου. Από το Μουντιάλ του 1962 στη Χιλή, όπου ήταν η πρώτη φορά που το τουρνουά συνοδευόταν από επίσημο τραγούδι, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου έχει παρουσιάσει επίσημα τραγούδια που παίζονται στα ραδιόφωνα και αγαπήθηκαν από τον κόσμο.

Η εκπομπή Music Sports θα μεταδίδεται κάθε δεύτερη Τρίτη του μήνα στις 10 μ.μ. και θα περιλαμβάνει έματα από τον χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα με τα αθλήματα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του χάντμπολ κ.α. Παράλληλα η εκπομπή θα φιλοξενεί συνεντεύξεις από πρόσωπα του αθλητισμού και φυσικά θα πλαισιώνεται από πολλή μουσική.

Η εκπομπή μετά την πρώτη μετάδοση θα είναι αναρτημένη στο Podcast του σταθμού εδώ.

Ακούστε το σποτ εκπομπής Music Sports: εδώ 

http://europeanschoolradio.eu/

Συντονιστείτε μαζί μας στο European School Radio! Ακούστε εδώ: http://europeanschoolradio.eu/player.php

Ευχαριστούμε τους ακροατές μας που μας εμψύχωσαν στη ραδιοφωνική μας πρεμιέρα!

 

Read more...

Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας στην Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο 2019

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Βέροιας στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019) του Δήμου Βέροιας. Στόχος των εκδηλώσεων αποτελεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν οι επιλογές του τρόπου μετακίνησης τους. Η Αντιδημαρχία Παιδείας, η Τεχνική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Βέροιας διοργάνωσε ποδηλατοδρομία και εκδηλώσεις το πρωί της Κυριακής.

Συμμετοχή Ομάδας Ecomobility

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου που κέρδισαν το 2ο βραβείο Μουσικής Έκφρασης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ecomobility 2018 παρουσίασαν το τραγούδι τους “Super 8”. Ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Κοτρίδης Ανδρέας και οι συμμετέχοντες μαθητές μίλησαν για την έκδοση του βιβλίου “Για μια όμορφη πόλη”. Το βιβλίο τους με τη χορηγία του Δήμου Βέροιας διανεμήθηκε στις βιβλιοθήκες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων του Δήμου Βέροιας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα μετακίνησης και συμπεριφοράς στην πόλη. Με την έκδοση αυτή κέρδισαν το Silver βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό EducationLeadersAwards2019 στην κατηγορία Καινοτομία στην Διδασκαλία.

Συμμετοχή Ραδιοφωνικής Ομάδας

   Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Μουσικού Σχολείου Βέροιας σε συνεργασία με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του 3ου ΓΕΛ Βέροιας και τον Γιώργο Παπαδόπουλο από την ομάδα Νέων ESR - απόφοιτο του 3ου ΓΕΛ Βέροιας - κάλυψαν ραδιοφωνικά και δημοσιογραφικά την εκδήλωση μετά από πρόσκληση συμμετοχής στις δράσεις της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο από την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων, κα Λένα Δημητριάδου, καθώς η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας συμμετείχε στις φετινές δράσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Βέροιας. Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης της ομάδας, Χαράς Σκουμποπούλου, πήραν πολλές συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, οι οποίοι με χαρά μίλησαν στα μικρόφωνα της εκπομπής. Οι μαθητές και των δύο σχολείων εξέφρασαν την επιθυμία να προχωρήσουν στον σχεδιασμό κοινών ραδιοφωνικών δράσεων κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς προσκαλώντας μάλιστα κι άλλα σχολεία για συνεργασία, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν απέναντι σε σημαντικά ζητήματα που τους αφορούν με στόχο από ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ να γίνουν οι αυριανοί ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. Το μαθητικό ραδιόφωνο αποτελεί το πρόσφορο έδαφος, για να γίνει αυτό πράξη.

      Τη ραδιοφωνική εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε στο podcast εδώ όπου είναι αναρτημένη, για να μπορεί να αξιοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα.

       Ευχαριστούμε τους καλεσμένους που συμμετείχαν στη ζωντανή εκπομπή καθώς και τους ακροατές του μαθητικού ραδιοφώνου.

Σκελετός Εκπομπής

00:01 – 4:00 Τραγούδι
4:01 – 6:00 Πρόλογος εκπομπής
6:00 – 9:30 Τραγούδι
9:31 – 11:30 – Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
11:31 – 14:30 τραγούδι
14:30 – 16: 30 Πληροφορίες για την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο 2019 στη Βέροια
20:00 – 28:30 Συνέντευξη Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Εκπαίδευσης Ημαθίας, κ. Λένας Δημητριάδου
29:30 – 33:00 τραγούδι
33:30 – 39:30 Συνέντευξη υπεύθυνου Δικτύωσης – Ακαδημίας Ρομποτικής STEAM
39:30 – 44:00 Συνέντευξη εκπροσώπου Διεύθυνσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Δ. Βέροιας – εθελόντριας καθαριότητας
49:00 – 51:00 τραγούδι
51:00 – 56:00 Συνέντευξη μέλους 3ου Προσκοπικού Σώματος Βέροιας
56:00 – 59:00 τραγούδι
59:00 – 1:03:00 Μήνυμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας – Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο 2019 – Συζήτηση
1:03:00 – 1:07:00 Συνέντευξη διευθυντή Εργαστηριακού Κέντρου Βέροιας, κ. Ουσουλτζόγλου Νίκου
1:14:30 – 1:17:00 τραγούδι
1:17:00 – 1:20:30 Συνέντευξη εκπροσώπου ΕΠΑΛ Βέροιας – Τμήματος Εφαρμοσμένων Τεχνών
1:20:31 – 1:24:00 τραγούδι
1:24:00 – 1: 30:00 συνέντευξη καθηγήτριας πληροφορικής – συμμετέχουσας στην εκδήλωση
1:30:00 – 1:32:00 τραγούδι
1:32:01: – 1:37:00 συνέντευξη εκπροσώπου Τροχαίας
1:37:00 – 1:40:00 συνέντευξη Αντιδημάρχου Παιδείας Δήμου Βέροιας, κ. Συρμούλας Τζήμα – Τόπη
1:40:00 – 1:42:00 συζήτηση
1:42:00 – 1:49:00 τραγούδι
1:52:00 – 1:53:00 Επίλογος
1:53:00 – 1:55:00 Ραδιοφωνικό σποτ – Η Φωνή των Μαθητών

 

 

Read more...

Συμμετοχή της Ραδιοφωνικής Ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στην Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο 2019

Πρώτη ζωντανή συνεργατική ραδιοφωνική εκπομπή για τη σχολική χρονιά 2019 - 2020 με αφορμή την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο 2019

Η ραδιοφωνική ομάδα «Οι Ταξιδιώτες» του Μουσικού Σχολείου Βέροιας σε συνεργασία με το European School Radio Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο και την ομάδα Νέων του ESR αλλά και με τη ραδιοφωνική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Βέροιας συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο στις 22 Σεπτεμβρίου 2019. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Βέροιας με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας/Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων και φορέων της πόλης. Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16 – 22 Σεπτεμβρίου 2019) η οποία φέτος εστιάζει στο ασφαλές περπάτημα και την ποδηλασία και τα οφέλη που μπορεί να έχουν για την υγεία μας, το περιβάλλον και την οικονομία.

Η πρόσκληση για δράση της φετινής εβδομάδας είναι: Ας περπατήσουμε όλοι μαζί! (Walk with us!).

Το “European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” είναι χορηγός επικοινωνίας και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί της Βέροιας καλύπτουν δημοσιογραφικά τις εκδηλώσεις. Συμμετέχουν ενεργά μεταδίδοντας ζωντανά στο διαδικτυακό ραδιόφωνο το πρόγραμμα των δράσεων από τις 11:00 έως τις 14:00. Η δημοσιογραφική ομάδα φιλοξενεί συνεντεύξεις από τους φορείς, ενώ παράλληλα υλοποιεί εργαστήρια για παιδιά και νέους που επιθυμούν να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της ραδιοφωνικής παραγωγής. Έχοντας ως ευρύτερο θέμα το περιβάλλον και ενθαρρύνοντας για δημιουργία πρωτότυπου ηχητικού υλικού ευελπιστεί να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες απέναντι στην κλιματική κρίση αλλά και στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν οι επιλογές του τρόπου μετακίνησης τους. 
.
Επίσης στο πλαίσιο των δράσεων εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2020” με θέμα: "Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, Αγκαλιάζουμε τη γη" και να προετοιμάσουν τις συμμετοχές τους έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020. Στην οργανωτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού συμμετέχει και η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Βέροιας και μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας "European School Radio", Χαρά Σκουμποπούλου.

Οι Δράσεις των Σχολείων

Ομάδα Νέων European School Radio, Μουσικό Σχολείο Βέροιας και 3ο ΓΕΛ Βέροιας: Ραδιοφωνική και δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης – Ζωντανή μετάδοση στο “European School Radio, το πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” –  Εργαστήριο δημιουργίας πρωτότυπου ηχητικού υλικού – σποτ με θέμα:
1. Ας περπατήσουμε όλοι μαζί! (Walk with us!)
2. Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, Αγκαλιάζουμε τη γη

ΕΠΑΛ Βέροιας
Κατασκευή τρισδιάστατου χάρτη της Βέροιας με σημειωμένες περιπατητικές διαδρομές που διέρχονται από σημαντικές εκκλησίες της πόλης και κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού με τις εκκλησίες της πόλης

ΕΠΑΛ Βέροιας και Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ημαθίας: Δραστηριότητες για παιδιά «Ποιο είναι το δικό σου οικολογικό αποτύπωμα;»

Δείτε εδώ τη διαφημιστική ανάρτηση στην πλατφόρμα του European School Radio.

Ακούστε εδώ τη ζωντανή εκπομπή και σεμμετέχετε στο chat του σταθμού για να επικοινωνήσετε με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας:
http://mobilityweek.eu/theme-2019/
http://www.mobilityweek.eu/
http://www.mobilityweek.eu/participants/?year=2019&country=GR

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account