Ραντεβού στον αέρα του ESR με την Αγγελική Δαρλάση - Live

Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες των τάξεων της α΄ και β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας αλλά και του Ψηφιακού Μουσείου Εκπαίδευσης ΜΣΒ παρουσιάζουν την εκπαιδευτική δράση: "Ραντεβού στον αέρα του ESR με την Αγγελική Δαρλάση". Η δράση  πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας και του πολιτιστικού προγράμματος "Αξιοποιούμε, Δημιουργούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο ESR" υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου, Χαράς Σκουμποπούλου . Το τελικό προϊόν της δράσης ήταν η ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδόθηκε ζωντανά στο Μαθητικό Ραδιόφωνο την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 στις 9:00- 10:30 το πρωί και περιλάμβανε την διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη μέσω skype της συγγραφέα με τους μαθητές με αφορμή τα βιβλία που διάβασαν τη φετινή χρονιά "Το παλιόπαιδο, Οι μεγάλοι μικροί - Οι αγωνιστές του '21, οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες "αλλά και το "Από Μακριά"!

Ευχαριστούμε την αγαπημένη μας συγγραφέα, Αγγελική Δαρλάση, που αποδέχτηκε για άλλη μια φορά με χαρά την πρόσκλησή μας για διαδικτυακή συνάντηση με τους μαθητές μας. Η τελευταία φάση του πρότζεκτ ήταν η ζωντανή μετάδοση της τηλεδιάσκεψης στο European School Radio.

 

 

Ευχαριστούμε, επίσης, την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Ν. Ημαθίας, κα Λένα Δημητριάδου καθώς και τη συντονίστρια φιλολόγων Ν. Ημαθίας και Πιερίας, κα Βάνα Αγγέλη για την εμψύχωση.
Μπορείτε να δείτε και να αξιοποιήσετε το οπτικοακουστικό υλικό στο ψηφιακό μας βιβλίο.
Ακούστε την εκπομπή εδώ.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη χημικό του σχολείου μας, κα Χριστίνα Ζαχαριάδου καθώς και την καθηγήτρια καλλιτεχνικών, Κωνσταντίνα Τσόλη.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν κι αγκάλιασαν τη δράση!
Read more...

Ψηφιακές βιβλιοθήκες

Οι μαθητές της α΄ και β΄ γυμνασίου αλλά και οι φίλοι - ακροατές της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου, Χαράς Σκουμποπούλου, προτείνουν τα αγαπημένα τους βιβλία. Καλή σας πλοήγηση στις ψηφιακές μας βιβλιοθήκες.

Έγινε με το Padlet

Έγινε με το Padlet

Έγινε με το Padlet
Read more...

Διαδικτυακή Συνάντηση με τον συγγραφέα - Διονύση Λεϊμονή

Σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 οι μαθητές της γ' γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με πρωτοβουλία της φιλολόγου τους, Κικής Ιντζεβίδου υποδέχθηκαν στην ηλεκτρονική τους τάξη έναν βραβευμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων, τον Διονύση Λεϊμονή και γιόρτασαν μαζί του την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Ο συγγραφέας απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών με ειλικρίνεια και απλότητα ανέφερε ότι είναι άνθρωπος της τεχνολογίας και ότι τη χρησιμοποιεί καθημερινά αλλά δε συγκρίνεται με τα βιβλία γιατί «είναι κάτι διαφορετικό, είναι σκέψεις, είναι ένας θησαυρός που μας εισάγει στα μυστικά της ζωής». Τόνισε, επίσης, ότι οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να επιλέξουν βιβλία της αρεσκείας τους και ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δίνουν ευκαιρίες στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με το λογοτεχνικό βιβλίο, που αφήνει τα παιδιά να ταξιδέψουν ακόμη και σε συνθήκες εγκλεισμού.
Στη συνέχεια υλοποίησε με τους μαθητές ένα εργαστήριο, δημιουργικής γραφής κατά το οποίο οι μαθητές, με τη δική του βοήθεια, επιχείρησαν να γράψουν ιστορίες με ζώα που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους, με αφορμή το απόσπασμα από το βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη «Τα ζα», που διδάχθηκαν στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του σχολείου. Τέλος έδωσε το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου λέγοντας ότι «η γραφή είναι φωνή, είναι λύτρωση, τη χρησιμοποιούμε σε κάθε περίπτωση για να νιώσουμε ωραία, μπορεί να εκφράσει τα μύχια συναισθήματα του καθενός από εμάς, είναι κάτι μαγικό, ένα όπλο που δεν προκαλεί καταστροφές αλλά φτιάχνει έναν καλύτερο κόσμο».
Οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη διαδικασία που άλλαξε την καθημερινότητά τους και τους γέμισε ευχαρίστηση μέσα από την επαφή τους με έναν συγγραφέα που ένιωσαν ότι αγαπάει πολύ την τέχνη της γραφής και το βιβλίο γενικότερα και θέλει αυτή την αγάπη του να τη μεταδώσει και στους μαθητές. Και σήμερα τα κατάφερε! Ευχαριστούμε θερμά τον Διονύση Λεϊμονή και του ευχόμαστε να συνεχίσει να γράφει χαρίζοντας μας υπέροχες εμπειρίες μέσα από ονειρικά ταξίδια.
Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό, στη νερένια πολιτεία… Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων. Ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά και ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, πολλά από τα οποία έχει προλογίσει ο ίδιος, τη διοργάνωση φιλολογικών-λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ, και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π.) Επιμελήθηκε και παρουσίαζε επί 7,5 χρόνια τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο». Είναι τακτικό μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών συγγραφέων (Κε.Βι.Μα.Συ), τακτικό μέλος του Ελληνικού τμήματος (ΙΒΒΥ) του Κύκλου του Παιδικού βιβλίου και πρώην ειδικός γραμματέας του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας. Συμμετέχει σε επιτροπές συγγραφέων για κρίση παιδικών βιβλίων. Έργα του: «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», Παππάς 2007, «Το μυστικό της Δαγκάνας(Εκδόσεις Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου 2009), «Το Χαμένο ταίρι», Εκδόσεις Ακρίτας 2009 (επανακυκλοφορία από Εκδόσεις Εν πλω, Αύγουστος, 2017), «Τα Τίμια δώρα», εκδόσεις (Ήρα Εκδοτική, 2013), “Το δέκατο έβδομο κιβώτιο”, σειρά “Περιστέρια”, (Εκδόσεις Πατάκη, 2014), “Το τέταρτο αλογάκι”, σειρά “Περιστέρια”, (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), «Δημιουργική γραφή στην τάξη –Α,΄Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου» ξεκινώντας μία νέα σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων (Εκδόσεις Γράφημα, 2018) και «Ο θαλασσοσφυριχτής» (Αρτέον Εκδοτική, 2018).Τον Μάη του 2015 το παιδικό του μυθιστόρημα «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» βρέθηκε υποψήφιο στα βραβεία αναγνωστών του Public για το 2015, ενώ την ίδια χρονιά στις 2 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, τιμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου –ΙΒΒΥ με το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. ΄Εχει συμμετάσχει επίσης με ποιήματα και πεζά του σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.
Read more...

Ο Μικρός Πρίγκιπας εμπνέει τους μαθητές μας 75 χρόνια μετά

Θέλοντας να τιμήσουμε την 75η επέτειο από τη χρονιά που γράφτηκε το πιο αγαπημένο βιβλίο όλων των εποχών οι μαθητές του β1 τμήματος γυμνασίου του σχολείου μας, αφού μελέτησαν το απόσπασμα του Μικρού Πρίγκιπα που περιλαμβάνεται στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της β΄ γυμνασίου -  αλλά και μερικοί ολόκληρο το βιβλίο - δημιούργησαν ένα Padlet στο οποίο ανάρτησαν ενδιαφέρον υλικό που αφορά το βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ και τον αγαπημένο τους ήρωα αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ψηφιακού εργαλείου υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου, Χαράς Σκουμποπούλου. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη εμπεριέχει και δημιουργικές εργασίες μαθητών του σχολείου μας προηγούμενων χρόνων αλλά και κείμενα δημιουργικής γραφής των μαθητών. Το υλικό αναμένεται να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής στο μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio. Θα χαρούμε να αφήσετε τα σχόλια και τα μηνύματά σας στην κατάλληλη στήλη προκειμένου να αξιοποιηθούν στην εκπομπή. Καλή περιήγηση στα μονοπάτια του Μικρού Πρίγκιπα! Πατήστε εδώ.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα σχόλια των εκπαιδευτικών της ομάδας εκπαδευτικών του FB οι οποίοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την εργασία των μαθητών συμμετέχοντας κι αυτοί στο padlet με σχόλια αλλά και εργασίες των δικών τους μαθητών. Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτικούς για την εμψύχωση και την τιμητική συμβολή τους στην εργασία μας!

Χρόνια πολλά, αγαπημένε μας ήρωα, Μικρέ μας Πρίγκιπα! 

 

Έγινε με το Padlet
Read more...

"Μένουμε Ασφαλείς - Διαβάζουμε Βιβλία" Ραδιοφωνική συνεργασία με το 2ο γυμνάσιο Ρεθύμνου

Οι μαθητές της α΄ γυμνασίου - μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας "Ραδιοκατακτητές" του Μουσικού Σχολείου Βέροιας που δημιουργήθηκε την περίοδο της καραντίνας συνεργάστηκαν εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης με μαθήτριες της α΄ και β΄ γυμνασίου του 2ου γυμνασίου Ρεθύμνου στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας για την παραγωγή ραδιοφωνικής συνεργατικής εκπομπής με θέμα το βιβλίο. Η εκπομπή θα μεταδοθεί στην εκπαιδευτική ζώνη edupods του μαθητικού ραδιοφώνου την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 στις 12 - 1 το μεσημέρι και στις 7 - 8 το απόγευμα από το European School Radio. Οι μαθητές των δύο σχολείων συζητούν για τα λογοτεχνικά βιβλία και παρουσιάζονται στο μαθητικό ραδιόφωνο μέσω συνεντεύξεων τα αγαπημένα βιβλία των μαθητριών του φιλοξενούμενου σχολείου που διάβασαν την περίοδο της καραντίνας. Ποια είναι τα βιβλία που προτείνουν αλλά και τα τραγούδια που συνοδεύουν τις βιβλιοπαρουσιάσεις τους;

Η δράση βασίζεται σε διδακτικό σενάριο που υλοποιεί η φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Χαρά Σκουμποπούλου, η οποία συνεργάστηκε με τη φιλόλογο, Λένα Ιωαννίδου, του 2ου γυμνασίου Ρεθύμνου. 

Συντονιστείτε μαζί μας!

Δείτε την ανάρτηση στο μαθητικό ραδιόφωνο εδώ. Ακούστε την εκπομπή εδώ.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account