Συμμετοχή στην Τηλεδιημερίδα του Μαθητικού Ραδιοφώνου

Στην Τηλεδιημερίδα "Το διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο στην ψηφιακή εκπαίδευση" που συνδιοργάνωσαν η Επιστημονική Εταιρεία “European School Radio”  και το  4ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής συμμετείχε η εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Χαρά Σκουμποπούλου, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 το απόγευμα με εισήγησή της με τίτλο: "Καν΄ το να Αξιολογηθεί και να Αξιοποιηθεί". Η εισήγηση επεδίωξε να παρουσιάσει τους στόχους της αξιολόγησης των συμμετοχών του Πανελλήνιου διαγωνισμού «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί» από τα διαγωνιζόμενα σχολεία, να περιγράψει τη διαδικασία της αλλά και να προτείνει τρόπους διδακτικής αξιοποίησής της στη σχολική τάξη. Αναφέρονται, επίσης, παραδείγματα και πρακτικές αξιοποίησης του παραγόμενου υλικού του διαγωνισμού όπως εφαρμόστηκαν στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας. Ακούστε εδώ την εισήγηση.

 

Σε μια εποχή που η ανάγκη προώθησης του γραμματισμού στα Μέσα είναι πλέον επιβεβλημένη, η Τηλε-διημερίδα είχε ως στόχο να αναδείξει τον ρόλο του Μαθητικού Ραδιοφώνου ως Μέσου στη διδακτική πράξη, όπως αυτή εξελίχθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία χρόνια αλλά και όπως διαμορφώνεται σήμερα με την εκτεταμένη χρήση διαδικτυακών εκπαιδευτικών εργαλείων.

Η Τηλε-διημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της Ελλάδας και της Κύπρου και διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ., του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, της Σχολής Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΚΟΜΕ. Επίσης, έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση, της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και των παρακάτω Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού: 6ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας, 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης.

Η Τηλε-διημερίδα μεταδόθηκε απ΄ ευθείας από το κανάλι του European School Radio στο youtube λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτήν. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών και τα εργαστήρια των επιμορφωτών εδώ.  

Σημαντικό είναι ότι ενδιαφέρουσες συνεργασίες της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με άλλα σχολεία της Ελλάδας παρουσιάστηκαν από εισηγητές της Τηλεδιημερίδας μέσω των εισηγήσεών τους. Πιο συγκεκριμένα στο εργαστήριο 3 της Τηλε-διημερίδας με τίτλο: "Δημιουργούμε μουσική εξ αποστάσεως" με επιμορφωτή τον κ. Γιάννη Σπυράκη, καθηγητή θεωρίας ευρωπαϊκής μουσικής και μουσικής τεχνολογίας από το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και η περσινή μας συνεργασία "Ένα ταξίδι με αερόστατο" εδώ. Παρακολουθήστε εδώ το εργαστήριο.

Επίσης η ραδιοφωνική συνεργασία μας με το 2ο γυμνάσιο Ζακύνθου και με άλλα σχολεία της Ελλάδας με αφορμή το μάθημα της ιστορίας παρουσιάστηκε από την κα Κατερίνας Καρατζή στην εισήγηση με τίτλο: "Ραδιοκαραγκιόζης σε 5 πράξεις". Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ. Δείτε και την ανάρτησή μας στην ιστοσελίδα μας εδώ.

Τέλος δείτε την εισήγηση της συναδέρφου και συνοδοιπόρου στο Μαθητικό Ραδιόφωνο, Σοφίας Λεβαντή, από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης με τίτλο: "Φωνητικό Σύνολο μέσω Τηλεκπαίδευσης" Το παράδειγμα που παρουσιάστηκε είναι το "O Holy Night του Adolph Adam" του Γ2 Λυκείου του ΠΜΣΠ. Η ηχογράφηση και μίξη έγινε στα πλαίσια του συνόλου Ραδιόφωνο-Φωνητικό Σύνολο του ΜΓΛΠαλλήνης και μεταδόθηκε στη Χριστουγεννιάτικη συνεργατική εκπομπή μας με το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης. Δείτε εδώ την πρόσφατη συνεργασία μας. Παρακολουθήστε την εισήγηση εδώ.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της Τηλεδιημερίδας καθώς και στους εισηγητές συναδέρφους για την αναφορά στις ραδιοφωνικές συνεργασίες μας.

Συνεχίζουμε δυναμικά! Αξιοποιούμε, Δημιουργούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο European School Radio" μαζί με τους συνεργάτες καθηγητές και μαθητές μας!

Ο χαιρετισμός εκ μέρους του 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας του συντινιστή εκπαιδευτικού έργου ΠΕ70, κ. Νίκου Αμανατίδη, εδώ.

Πηγή: εδώ

Read more...

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση - οδηγίες

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο άμεσα στις εξελίξεις, ενεργοποιεί ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές μας την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας - χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη. Ξεκινάμε ένα μεγάλο εγχείρημα, για την επιτυχία του οποίου είναι καίρια η συμβολή όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης.

Παρακολουθήστε εδώ το σχετικό βίντεο που περιγράφει βήμα προς βήμα την εγκατάσταση της εφαρμογής Webex, που αποτελεί την πλατφόρμα για την σύγχρονη, δηλαδή σε πραγματικό χρόνο, τηλεκπαίδευση 

Κατεβάζουμε εδώ το εργαλείο 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 
Read more...

Συμμετοχή των φιλολόγων του Μουσικού Σχολείου Βέροιας σε ημερίδες - "Οι φιλόλογοι προτείνουν"

Σημαντική ήταν η παρουσία των φιλολόγων του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στις επιστημονικές - επιμορφωτικές ημερίδες με τίτλο: "Οι Φιλόλογοι προτείνουν" που διοργάνωσε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων, κα Βαΐα Αγγέλη, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη 2019 στη Βέροια και στην Κατερίνη στις οποίες συμμετείχαν με εισηγήσεις που  παρακολούθησαν φιλόλογοι του Νομού Ημαθίας και Πιερίας. 

Κατά τις Επιστημονές και Επιμορφωτικές Ημερίδες παρουσιάστηκαν από φιλολόγους διδακτικές πρακτικές, εκπαιδευτικά σενάρια και διδακτικές προτάσεις (με ή χωρίς αξιοποίηση των Τ.Π.Ε.) στα φιλολογικά μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου. Σκοπός των Ημερίδων ήταν η ανάδειξη δημιουργικών διδακτικών παρεμβάσεων, η προώθηση του συνεργατικού πνεύματος, η ανατροφοδότηση και η ανταλλαγή διδακτικών ιδεών και προσεγγίσεων στα φιλολογικά μαθήματα.

Ημερίδα στη Βέροια

Πιο συγκεκριμένα στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου γυμνασίου παρουσίασαν εισηγήσεις που αφορούσαν τα διδακτικά αντικείμενα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της φιλοσοφίας. 

Τίτλοι εισηγήσεων

 Χαρά Σκουμποπούλου: «Αξιοποιούμε, Δημιουργούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο European School Radio με αφορμή τα αγαπημένα μας βιβλία»

Διδακτικό σενάριο στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Α΄ Β΄, Γ΄Γυμνασίου

Κική Ιντζεβίδου: Μαθητής σε Ρόλο

Πρόταση βιωματικής προσέγγισης στα Ελληνικά του Ξενοφώντα στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσας και Γραμματεία Α΄ Λυκείου

Τατιάνα Παπά: «Σωκράτης- Πλάτωνας- Αριστοτέλης- Αλέξανδρος: Διακριτικές σχέσεις διεθνούς ρεπερτορίου»

Δημιουργική εργασία που υλοποιήθηκε στο μάθημα της Φιλοσοφίας Β ́ Λυκείου

Ημερίδα στην Κατερίνη

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 στην Κατερίνη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου – 5ου ΓΕΛ Κατερίνης προσκλήθηκε να παρουσιάσει το μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio η φιλόλογος και μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας του μαθητικού ραδιοφώνου, Χαρά Σκουμποπούλου προκειμένου να γνωστοποιηθεί η δράση του στους φιλολόγους του νομού Πιερίας και να παρουσιαστούν τρόποι αξιοποίησής του στα φιλολογικά μαθήματα γυμνασίου - λυκείου εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. 

Τίτλοι εισηγήσεων

1. Από το «Σώπα δάσκαλε ν΄ ακούσουμε το πουλί» στο… «Να΄ σαι καλά European School Radio!»: Το μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio ως εκπαιδευτικό εργαλείο

2. «Αξιοποιούμε, Δημιουργούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο European School Radio με αφορμή τα αγαπημένα μας βιβλία»: Διδακτικό σενάριο στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Α΄, Β, Γ΄ Γυμνασίου

Πρόθεση της συντονίστριας εκπαιδευτικού έργου του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας είναι το επόμενο διάστημα να εκδοθούν τα πρακτικά των ημερίδων.

Ευχαριστούμε την κα Βαΐα Αγγέλη για το βήμα που έδωσε στις φιλολόγους του σχολείου να παρουσιάσουν μέρος του έργου τους.

 

 

 

Read more...

6ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία»

1 η Ανακοίνωση – Πρόσκληση εργασιών

 Αθήνα, 18-20 Οκτωβρίου 2019 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών www.etpe2019.primedu.uoa.gr

Διοργάνωση Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών o Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ) Σκοπός Σκοπός του 6ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία» είναι η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία ανάμεσα σε μέλη της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας σχετικά με τις σύγχρονες τεχνολογικές και παιδαγωγικές τάσεις και προοπτικές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση και ειδικότερα σε μεθοδολογίες και καλές πρακτικές ενσωμάτωσής τους στη διδασκαλία και τη μάθηση.

Δείτε εδώ πληροφορίες

Η πρόσκληση σε μορφή pdf εδώ

Πληροφορίες  Ιστότοπος συνεδρίου: www.etpe2019.primedu.uoa.gr  E-mail συνεδρίου: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  Εργαστήριο Πληροφορικής ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, Ιπποκράτους 31 (ισόγειο)  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3688527 (Δευτέρα έως και Τετάρτη: 10:00 – 13:30)  Κουτρομάνος Γεώργιος, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ (συντονιστής συνεδρίου), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account