Μύηση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου, της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής μουσικής

         Στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου, της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής μουσικής είχαν την ευκαιρία να μυηθούν οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου και μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των μαθημάτων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και του θεάτρου αλλά και του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιούν με τίτλο: “Δημιουργούμε και Αξιοποιούμε στο European School Radio”.

        Πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν η ΕΡΤ3 - ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας όπου οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση από την κα Κουτελοπούλου από την οποία ενημερώθηκαν για τις εγκαταστάσεις, την ιστορία και τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής ζωντανών αλλά και ηχογραφημένων ραδιοφωνικών εκπομπών από τα Α΄ και Β΄ Προγράμματα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, 958 και 102fm. Η επίσκεψη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγάπη, το ενδιαφέρον αλλά και την επιθυμία των μελών της ραδιοφωνικής ομάδας για παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών από ένα κατάλληλα εξοπλισμένο στούντιο στις νέες εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου από τη νέα σχολική χρονιά.

     

     Έτσι γοητευμένοι και γεμάτοι όνειρα για τα μελλοντικά βήματα της ραδιοφωνικής μας ομάδας συνεχίσαμε για τον επόμενο σταθμό της επίσκεψής μας στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Εκεί ξεναγηθήκαμε στους χώρους του μουσείου και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών, το οποίο σχεδίασε η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Η πρωτοτυπία του προγράμματος έγκειται στο ότι προσεγγίζει το θέατρο σκιών και τους ήρωές του, μέσω των νέων τεχνολογιών, καθιστώντας το ελκυστικότερο στους μαθητές. Η προσέγγιση αυτή επιτυγχάνεται χάρη στην, εν εξελίξει ερευνητική εργασία, eShadow του εργαστηρίου MUSIC. Πρόκειται για μια εφαρμογή ηλεκτρονικού και διαδραστικού θεάτρου σκιών, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που έχει ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την λαϊκή τέχνη του Καραγκιόζη και κατ΄ επέκταση μέσω αυτής, την επαφή τους με ιστορικά δεδομένα και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Το πρόγραμμα βοηθά στην κατανόηση του ρόλου της τέχνης στη δόμηση της εθνικής συνείδησης. Οι μαθητές κατά τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αξιοποίησαν αποσπάσματα του ραδιοφωνικού θεατρικού έργου «1821 - Ραδιοκαραγκιόζης σε 5 πράξεις» το οποίο είχε στο παρελθόν δημιουργήσει η ομάδα - σε συνεργασία με σχολεία που δραστηριοποιούνται ενεργά στο μαθητικό ραδιόφωνο «EuropeanSchoolRadio» - με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στο ραδιοφωνικό αυτό έργο παρουσιάζονταν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που αφορούσαν την περιοχή του κάθε σχολείου με έναν πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο - με ένα ραδιοφωνικό Θέατρο Σκιών - που κεντρικός ήρωας ήταν ο Καραγκιόζης και η παρέα του. http://www.mousikoveroias.gr/index.php/draseis-diafores/438-radiofoniki-ekpompi

       

          Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν το Πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού «Σείκιλος» όπου εκεί οι μαθητές σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που περιλάμβανε έκθεση αρχαίων ελληνικών οργάνων μυήθηκαν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Γνώρισαν το πώς προσέγγιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τη μουσική, άκουσαν για τη διδασκαλία του Αριστόξενου, μαθητή του Αριστοτέλη, έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία των αρχαιοελληνικών οργάνων και ανακάλυψαν τον τρόπο παιξίματός τους. Ανάμεσα στα όργανα της έκθεσης ήταν τα εξής: Λύρα του Ερμή, Σκοτεινή Λύρα του Ορφέα, Λύρα του Απόλλωνα, Βάρβιτος της Σαπφούς, Κύλιξ Λύρα του Πάνα, Λύρα του Ολύμπου, Φόρμιγξ, Κιθαρίς του Χρυσού Αιώνα, Σαμβύκη, Μπεντίρ, Επιγόνιον κ.ά

         Την ευθύνη της διοργάνωσης της εκπαιδευτικής επίσκεψης είχε η φιλόλογος του τμήματος και υπεύθυνη της ραδιοφωνικής ομάδας, Χαρά Σκουμποπούλου.

     Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη φιλόλογο, Κική Ιντζεβίδου, που συνόδευσε την ομάδα και τους ξεναγούς μας για τις ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις το υλικό των οποίων θα αξιοποιήσουμε για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών στο αγαπημένο μας μαθητικό ραδιόφωνο – EuropeanSchoolRadio.

         Και τα μυαλά στα πεντάγραμμα! Μείνετε συντονισμένοι! 

Δείτε εδώ

 

Read more...

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Νόησις στην έκθεση Ν. Τέσλα και στο ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν από την μονοήμερη εκδρομή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης οι μαθητές και μαθήτριες γ΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου. 

Βασική αιτία της επίσκεψης ήταν η ξενάγηση και συμμετοχή στην έκθεση για τις εφευρέσεις και τη ζωή του μεγάλου Φυσικού Νίκολα Τέσλα.

Το έργο και την προσωπικότητα του μοναδικού αυτού ανθρώπου επιχειρεί να παρουσιάσει η έκθεση που διοργανώνει το ΝΟΗΣΙΣ σε συνεργασία με το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας του.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.

Λόγω μεγάλης προσέλευσης κοινού η έκθεση παρέτεινε τη λειτουργία της μέχρι τις 31 Μαΐου 2018

http://www.noesis.edu.gr/wp-content/uploads/2017/10/Tesla-teaser-GR.mp4

Τις τάξεις των μαθητών συνόδευαν οι Καθηγητές του Σχολείου κ.κ. Ζαχαριάδου Χριστίνα - Χημικός, Δούκας Κωνσταντίνος - Φυσικός και Λούκα Μαριάννα - Γαλλικής Φιλολογίας.

Μεμονωμένα και προαιρετικά κάποιοι μαθητές συμμετείχαν στις δραστηριότητες του προσομοιωτή συνδυασμού τρισδιάστατης εικόνας με συγχρονισμένη κίνηση και επιταχύνσεις σε αίθουσα 18 θέσεων.

Προηγουμένως και οι δύο τάξεις συμμετείχαν σε διερευνητική δραστηριότητα του Προγράμματος «Υπατία». Το πρόγραμμα Hypatia έχει ως βασικό στόχο να δημιουργήσει κίνητρα σε κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών να ανακαλύψουν τις δυνατότητες απασχόλησης σε καριέρες σχετικές με τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά και να μεταβάλλει τις στάσεις και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στους τομείς των Θετικών Επιστημών, ώστε να συμπεριλαμβάνουν εξίσου και τα δύο φύλα σε ένα κλάδο όπου στατιστικώς τα αγόρια τείνουν να προτιμούν. Το πρόγραμμα συντονίζει το NEMO Science Center και συμμετέχουν φορείς από όλη την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου επισκέπτονταν το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ξεναγήθηκαν από τον καθηγητή ηχοληψίας κ. Νηστικάκη στο στούντιο ηχογράφησης με τη συνοδεία των καθηγητών μουσικής, κ.κ. Β. Βαλαβάνη και Ε. Νατσάκου και γνώρισαν τους χώρους και τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος, όπου ήδη παλαιοί μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας φοιτούν μετά τις επιτυχίες τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

                                                                                                                                                                                                              

Read more...

Εκδρομή στα Τρίκαλα της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 η Ομάδα Φιλαναγνωσίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας «Διαβάζω Εμπνέεσαι, Δημιουργούμε και Ραδιοεπικοινωνούμε » επισκέφτηκε τα Τρίκαλα, συνοδευόμενη από τη φιλόλογο, Κική Ιντζεβίδου και τη μουσικό, Γεωργία Ιωαννίδου, και συνομίλησε με τις συγγραφείς Μαρούλα Κλιάφα και Τούλα Τίγκα, αφού διάβασε βιβλία τους αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της α’ γυμνασίου.

Συγκεκριμένα οι μαθητές συζήτησαν με τη συγγραφέα Μαρούλα Κλιάφα για το βιβλίο της «ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς» και της πρόσφεραν μια δική τους εικονογράφηση του βιβλίου της, μια δράση που έκαναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και ένα γράμμα που έγραψαν για εκείνη. Η συγγραφέας συγκινημένη τους πρόσφερε αναψυκτικά και τους ξενάγησε στο κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο της πόλης των Τρικάλων και στόχο έχει την προβολή και μελέτη της τοπικής ιστορίας των τελευταίων εκατόν πενήντα χρόνων. Μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, προγράμματα εκδηλώσεων, χαρτονομίσματα και μικροαντικείμενα οικιακής χρήσης τα οποία συνέλεξε η ίδια η συγγραφέας, όπως είπε, ιστορούνται διάφορες πτυχές της τρικαλινής ζωής (τοπική αυτοδιοίκηση, βιομηχανία, καλλιέργεια της γης, στρατός, εκπαίδευση, θεσσαλικοί σιδηρόδρομοι, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία και κινηματογράφος).

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν την Δημόσια Βιβλιοθήκη των Τρικάλων και συνάντησαν εκεί τη συγγραφέα, Τούλα Τίγκα, η οποία τους υποδέχτηκε θερμά και απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις τους για το βιβλίο της «Η εποχή των υακίνθων». Έπειτα της χάρισαν το δικό τους βιβλίο, όπου κατέγραφαν δικές τους «εποχές», καθώς και ένα εικαστικό έργο εμπνευσμένο από το βιβλίο της. Ακολούθησε ένα μουσικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει με μηνύματα για έναν καλύτερο κόσμο. Στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία των μαθητών και χάρισε το καινούριο της βιβλίο στη βιβλιοθήκη του σχολείου.

Οι μαθητές ενθουσιασμένοι από την επαφή με τις συγγραφείς και τις γνώσεις που απέκτησαν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το επάγγελμα του συγγραφέα και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να διαβάζουν.

«Ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τη ζωή, τους στόχους και τις ανθρώπινες ελπίδες. Εποικοδομητικός διάλογος για πληθώρα καθημερινών θεμάτων. Καθηλωτικό ύφος, αφήγηση και επιχειρηματολογία. Τις ευχαριστούμε»

Ευχαριστούμε επίσης τις καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου, τη μουσικό Γεωργία Ιωαννίδου, για τη βοήθεια της στο μουσικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε και την καθηγήτρια καλλιτεχνικών, Φωτεινή Χαμιδιελή που πρόθυμα στηρίζει πάντα όλες τις δράσεις του προγράμματος.

Δείτε εδώ  και εδώ βίντεο από τις επισκέψεις/ Η Μαρούλα Κλιάφα διαβάζει το γράμμα των μαθητών εδώ

                                                                      

Read more...

Από την καρδιά της E(S)Rατεινής Ημαθίας στην καρδιά του ΘES(R)αλλικού κάμπου με αφορμή το 5ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

         Ραδιοφωνικό συνεργατικό ταξίδι Μουσικού Σχολείου Βέροιας & 1ου γυμνασίου Βέροιας

        Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Τρίκαλα, τη γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, Βασίλη Τσιτσάνη, πραγματοποίησαν οι μαθητές της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας σε συνεργασία με τη ραδιοφωνική ομάδα του 1ου γυμνασίου Βέροιας την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 με αφορμή το 5ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και τον διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού «Καν΄το ν΄ ακουστεί 2018» με θέμα: “Δημιουργώντας για την Πολιτιστική μας Κληρονομιά”.

     Η επίσκεψη για το Μουσικό Σχολείο Βέροιας έγινε στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος και πιο συγκεκριμένα των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Θεάτρου και Μουσικής ενώ για το 1ο γυμνάσιο Βέροιας στο πλαίσιο Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας.

         Οι μαθητές των δύο σχολείων με την καθοδήγηση της φιλολόγου, Σκουμποπούλου Χαράς, του καθηγητή κιθάρας, Βαλαβάνη Βασίλη από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας αλλά και του καθηγητή τεχνολογίας του 1ου γυμνασίου Βέροιας, Κεβρεκίδη Γιάννη, εργάστηκαν υλοποιώντας ένα εκπαιδευτικό σενάριο με θέμα τη γνωριμία αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, ένας από τους στόχους του οποίου ήταν η κοινή συμμετοχή τους στις δράσεις του 5ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου αλλά και η αξιοποίηση του μαθητικού ραδιοφώνου ως εκπαιδευτικού εργαλείου. Οι καθηγητές που υλοποίησαν το εκπαιδευτικό σενάριο προχώρησαν στη συνέχεια στην διοργάνωση της εκδρομής και συνόδευσαν τους μαθητές των δύο σχολείων μαζί με τον καθηγητή φυσικής αγωγής του 1ου γυμνασίου, Μητρούλα Λεωνίδα.

         Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε αρχικά συμμετοχή των μαθητών στις πρωινές δράσεις του Φεστιβάλ στο 6ο ΓΕΛ Τρικάλων - το οποίο σήκωνε το βάρος της διοργάνωσής του – όπου φιλοξενήθηκαν περίπου εννιακόσιοι μαθητές από σαράντα πέντε σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το παρόν στο 6ο ΓΕΛ Τρικάλων έδωσε και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου. Ο κ. Μπαξεβανάκης φιλοξενήθηκε και σε ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή των μαθητών.

Δείτε βίντεο από τις δράσεις στο 6ο ΓΕΛ Τρικάλων

Δείτε το βίντεο στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

         Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Τσιτσάνη, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μουσείο. Στο Μουσείο Τσιτσάνη - το οποίο άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του για το κοινό και φιλοξενούσε δράσεις του Φεστιβάλ - οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ιστορικό της υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου της δημιουργίας του, αλλά και για την πολύπτυχη λειτουργία του και να πάρουν, επίσης, μια γεύση από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού από τον διευθυντή του Μουσείου, κ. Στέλιο Καραγιώργο. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές, όταν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας πήραν στα χέρια τους το μπουζούκι του μεγάλου δημιουργού, αλλά και όταν ανέβηκαν στο «πάλκο» και με φόντο την τεράστια αφίσα που απεικόνιζε τον Βασίλη Τσιτσάνη και τη Μαρίκα Νίνου επί το έργον παρουσίασαν ζωντανά μεγάλες επιτυχίες του (Σατράπισσα, Πέφτεις σε λάθη) αλλά και παραδοσιακά τραγούδια (Πού πας αφέντη μέρμηγκα, Δώδεκα μήνες στον στρατό) έχοντας για κοινό μαθητές από σχολεία που ξεναγούνταν εκείνη την ώρα στο Μουσείο.

Ακούστε τα τραγούδια: Πέφτεις σε λάθη, Σατράπισσα (Αραμπάς περνά), Δώδεκα μήνες στον στρατό

        

      Η περιήγηση στο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί το Μουσείο Τσιτσάνη συνεχίστηκε στο ισόγειό του, όπου εκεί οι μαθητές εντυπωσιασμένοι παρακολούθησαν την ξενάγηση στον χώρο των Οθωμανικών λουτρών, που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά και στην αίθουσα όπου παρουσιάζεται η νεώτερη ιστορία του κτιρίου, όταν αυτό λειτουργούσε ως Φυλακές Τρικάλων.

          Είχαν, λοιπόν, οι μαθητές την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε έναν χώρο, ο οποίος συνενώνει στοιχεία διαφορετικών πολιτιστικών και κοινωνικών διαδρομών και να αφουγκραστούν μέσα σε αυτό την ιστορία του, από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Από χαμάμ σε φυλακή και από χαρά σε λύπη, η μουσική του Τσιτσάνη ήρθε να απλώσει τη δική της νότα και να δημιουργήσει μια ποικιλία συναισθημάτων στους επισκέπτες του χώρου.

        Γεμάτοι από συναισθήματα μαθητές και καθηγητές κι έχοντας ανακαλύψει ήδη πολιτιστικούς θησαυρούς της πόλης των Τρικάλων, περιηγήθηκαν στην πόλη του Ασκληπιού και του Ληθαίου ποταμού και επέστρεψαν στη Βέροια, για να συνεχίσουν το όμορφο ταξίδι στην ιστορία και στον πολιτισμό του τόπου μας με όχημα το μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio.

       Σ΄ αυτό το ραδιοφωνικό ταξίδι που έχει ξεκινήσει εδώ και έξι χρόνια για το Μουσικό Σχολείο Βέροιας συνεχίζουμε την πορεία μας έχοντας για συνοδοιπόρο μας τη φετινή χρονιά τη νεοσύστατη ραδιοφωνική ομάδα του 1ου γυμνασίου Βέροιας και καλούμε κι άλλα σχολεία, για να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία του ραδιοφώνου και του τόπου μας! Συντονιστείτε μαζί μας!

        Ευχαριστούμε το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων για τη φιλοξενία και τα αναμνηστικά δώρα που μας χάρισαν, τους υπεύθυνους του Μουσείου Τσιτσάνη και του χώρου των Οθωμανικών Λουτρών για την ξενάγηση και τη φιλοξενία και το μαθητικό ραδιόφωνο, γιατί αποτελεί ένα ελκυστικό μέσο μάθησης, δημιουργίας και ανάπτυξης συνεργασιών.

Δείτε εδώ τη συνεργασία των δύο σχολείων που προηγήθηκε της εκδρομής στα Τρίκαλα.

Πληροφορίες για το 5ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και τον διαγωνισμό «Καν΄το ν΄ ακουστεί 2018» δείτε εδώ: http://europeanschoolradio.eu/5fest/

Πληροφορίες για το Μουσείο Τσιτσάνη δείτε εδώ:

http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/larisa/kentro-erevnas-mousio-tsitsani-anixe-ke-perimeni-episkeptes-sta-trikala/

Δείτε εδώ  ρεπορτάζ από το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στο δελτίο της ΕΡΤ1 (44΄40''περίπου) και εδώ μετά το 44΄ περίπου) και εδώ

                                                                                               Η υπεύθυνη της ραδιοφωνικής ομάδας

                                                                                                          Χαρά Σκουμποπούλου

Δελτίο Τύπου ΕΡΤ

Οι δράσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αναπτύχθηκαν σήμερα σε όλη την πόλη, στο χώρο του 6ου Λυκείου, στο Μουσείο Τσιτσάνη, στον Πολυχώρο Ματσόπουλου.

Μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη τη χώρα παρήγαγαν «ζωντανά» διαδικτυακές εκπομπές μέσω της πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου, παιδιά του δημοτικού ζωγράφισαν το ραδιόφωνο στο Μουσείο Τσιτσάνη, δράσεις και εργαστήρια αναπτύχθηκαν στο 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, ενώ στο πάρκο Ματσόπουλου ο καθηγητής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης κ. Γιώργος Πλειός μίλησε για την κοινωνιολογία των ΜΜΕ, την κοινωνιολογία των ειδήσεων, της εικόνας και ανέπτυξε το θέμα της εκπαίδευσης και ΜΜΕ. Το παρόν στο 6οΓΕΛ Τρικάλων έδωσε για λίγο και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου. Ο κ. Μπαξεβανάκης φιλοξενήθηκε και σε ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή των μαθητών. 

Το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων δόθηκαν τα βραβεία στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Κάντο να Ακουστεί» για ραδιοφωνικά μηνύματα και τραγούδια που έγραψαν τα συμμετέχοντα σχολεία από Ελλάδα και Κύπρο με θέμα την παράδοση και τον πολιτισμό.

Δείτε εδώ την τελετή βράβευσης

Το σχολείο μέσω του Φεστιβάλ Ραδιοφώνου ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία, στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό.

Οι μαθητές ανοίγουν τα μικρόφωνα και τις καρδιές τους και μας δείχνουν το δρόμο για μία εκπαίδευση διαδραστική, ανοιχτή στην κοινωνία.

Τέλος, το πρωί της 17ης Μαρτίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων ημερίδα για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Δείτε εδώ την ημερίδα

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account