Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας στα «κατ ́ αγρούς Διονύσια»

Την Τρίτη 16 Απριλίου οι μαθητές της α’ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας,κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη,επισκέφτηκαν την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και τη μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (τάφος του Αγίου Παισίου στη Σουρωτή) στο πλαίσιο των μαθημάτων των Αρχαίων Ελληνικών και των Θρησκευτικών αντίστοιχα, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες, Κική Ιντζεβίδου, Μαριάννα Ρούσσου και Χριστίνα Ζαχαριάδου.

Συγκεκριμένα στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή οι μαθητές παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δίωρης διάρκειας, για τις Τέχνες και τον πολιτισμό στην αρχαιότητα με αφορμή τις γιορτές αφιερωμένες στο Διόνυσο, τα «Μικρά Διονύσια» ή «κατ΄ αγρούς Διονύσια» το οποίο υλοποιήθηκε από εκπαιδευμένο στέλεχος της σχολής με σκοπό την προσέγγιση στοιχείων του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που σχετίζονται με το Διόνυσο, το θέατρο και την αγροτική ζωή με έμφαση στην αμπελουργία και την αναγέννηση της φύσης.

Αρχικά οι μαθητές περιηγήθηκαν στον αμπελώνα και τον ελαιώνα της σχολής και ενημερώθηκαν σχετικά με τη σημασία της ελιάς και της αμπέλου στην αρχαιότητα, την οινοποσία και τα συμπόσια, το λάδι και τη διατροφή των αρχαίων, την ελιά και τη θεά Αθηνά, το αμπέλι και το θεό Διόνυσο.

Στη συνέχεια αφού έμαθαν πως προέκυψε η γιορτή των Διονυσίων και το πως γεννήθηκε το θέατρο στην αρχαιότητα και συζήτησαν για το αρχαίο και σύγχρονο θέατρο, τις τραγωδίες και τις κωμωδίες πήραν μέρος σε εργαστήρια κατασκευής προσωπείων αρχαίου θεάτρου από χαρτόνι και πηλοπλαστικής στο οποίο προσπάθησαν να πλάσουν αντίγραφα από αρχαία πήλινα σκευή, με αρχικό ερέθισμα πήλινα αγγεία με παραστάσεις από τις τελετές του Διονύσου.

Στο τέλος παρακολούθησαν ολιγόλεπτα αποσπάσματα από την αρχαία τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε μορφή κόμικς με αφορμή την οποία συμμετείχαν σε δραστηριότητες ανταλλαγής επιχειρημάτων και διαδρομής της συνείδησης που βασίζονταν στον προβληματισμό και τα διλήμματα της Ιφιγένειας.

Τα παιδιά αποχώρησαν ενθουσιασμένα μέσα από τους καταπράσινους αμπελώνες φορώντας τα προσωπεία τους. Όλη η εικόνα αυτής της πομπής θύμιζε ένα ζωντανό πίνακα αναπαράστασης του κώμου μιας «κατ ́ αγρούς Διονύσια» τελετής. Ευχαριστούμε το προσωπικό της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής για την ανεπανάληπτη εμπειρία.

Read more...

Διάκριση για τη χορωδία "Εμμέλεια" στο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα

       Η χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής Εμμέλεια του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συμμετείχε στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 στο οποίο διακρίθηκε τόσο για την επιλογή του ρεπερτορίου όσο και για την ερμηνεία των τραγουδιών. Απέσπασε τα θετικότατα σχόλια των μελών της κριτικής μεταξύ των οποίων ήταν η διακεκριμένη ρωσίδα σοπράνο Dianna Kirienko, ο ιταλός μαέστρος Leonardo Quadrini, η κοσμήτορας του πανεπιστημίου των Τεχνών του Νις (Σερβία) SuzanaKostic και ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης.

     Στο πλαίσιο της διήμερης εκδρομής το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 επισκέφτηκαν την πόλη των Τρικάλων όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Τσιτσάνη, στο δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης.           

Δείτε και την ανάρτηση εδώ.

 

Ακολουθεί η συγχαρητήριος επιστολή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Καρδίτσας, Ν. Ευθυμιάδη.

    Καρδίτσα 12/4/2019

Προς τον κ. Γεωργουδάκη Ιωάννη

Διευθυντή

του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Αξιότιμε κ. Γεωργουδάκη,

        Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για τη συμμετοχή της εξαιρετικής Χορωδίας σας στην 11η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας. Η παρουσία σας ήταν και παραμένει μια σταθερά ποιότητας και αξίας και ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών. Η θαυμάσια Χορωδία σας προσέφερε ευχάριστες στιγμές που θα τις θυμόμαστε για πολύ καιρό. Η Χορωδία σας διέθετε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπερτόριο, ήταν πειθαρχημένη και ομοιογενής με πολύ ωραίο ήχο.

Πραγματικά, κ. Γεωργουδάκη

η Χορωδία σας άφησε θετικές εντυπώσεις για την απόδοση του προγράμματος της, το οποίο ερμήνευσε με καλή άρθρωση, με σταθερή τονικότητα και εξαίρετη σκηνική παρουσία.

Θερμά συγχαρητήρια για την εμφάνισή σας. Η Χορωδίας σας θεωρείται πολύ εξελίξιμη, διαθέτει υψηλά standards χορωδιακού ήθους και ύφους και παρουσίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπερτόριο. Η Σχολική Χορωδία ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’ του Μουσικού Σχολείου Βέροιας κατατάσσεται ως ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΧΟΡΩΔΙΑ.  

Αξιότιμε κ. Γεωργουδάκη,

                Θέλω με την επιστολή μου αυτή να σας ανακοινώσω ότι η Χορωδία σας διακρίθηκε ιδιαίτερα και κατατάχθηκε στις καλύτερες Χορωδίες της 11ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών. Θεωρούμε ότι η Χορωδία σας πληροί τις προϋποθέσεις για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και το Φεστιβάλ Καρδίτσας στους διαγωνισμούς του Angri-Νάπολι Ιταλίας(20-25 Μαΐου 2019) και του Novisad της Σερβίας (11 Μαΐου 2019) και εγκρίνουμε τη συμμετοχή σας.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια, καθώς η Χορωδία σας άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις όσον αφορά την απόδοση του προγράμματός της.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για το acapella (που ιδιαίτερα ενδιαφερόμαστε ως Φεστιβάλ) έργο «ΣΤ’ΑΛΟΓΑ» του Θεόδωρου Αντωνίου που ερμηνεύσατε, υπό τη διεύθυνση του διάσημου Ιταλού Μαέστρου Leonardo Quadrini, στο τέλος της βραδιάς.

          Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας και είμαι βέβαιος ότι και οι μαθητές σας εισέπραξαν μια πολύτιμη και αξέχαστη εμπειρία από τη συμμετοχή τους αυτή.

Ελπίζουμε να σας δούμε και του χρόνου στην 12η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας που θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 22 Μαρτίου 2020.    

Συγχαρητήρια σε σας προσωπικά, στα παιδιά, σε όλους τους συνεργάτες σας και ιδιαίτερα στην Διευθύντρια της Χορωδίας κ. Ελένη Νατσάκου για το σημαντικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό της έργο, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια σέβομαι και εκτιμώ βαθύτατα.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή σας συγχαίρει για το εξαιρετικό έργο που παρουσιάσατε και εύχεται να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο.     Με εκτίμηση,

ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Νίκος Ευθυμιάδης

 

 

Read more...

Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στον Βόλο και στην Τελετή Βράβευσης του «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2019»

Από την καρδιά της E(S)Rατεινής Ημαθίας στον όμορφο Βόλο της ΘES(R)αλίας, από όπου χτυπούσε η καρδιά του μαθητικού Ραδιοφώνου - European School Radio το τελευταίο τριήμερο, ταξίδεψαν τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας «Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας», με συνταξιδιώτες τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του 3ου ΓΕΛ Βέροιας, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και στην Τελετή Βράβευσης του διαγωνισμού ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019» την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019.

Στόχοι και του φετινού Φεστιβάλ ήταν να βρεθούν από κοντά μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες από σχολεία όλης της χώρας και της Κύπρου που συμμετέχουν στο μαθητικό ραδιόφωνο προκειμένου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να γνωριστούν μεταξύ τους και να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν φέτος στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου και το 7ο Γυμνάσιο Βόλου. Συγκεκριμένα συμμετείχαν σ΄ αυτή τη γιορτή του Μαθητικού Ραδιοφώνου 1118 μαθητές της Δευτεροβάθμιας - κυρίως - εκπαίδευσης, από 51 σχολικές μονάδες όλη της χώρας, καθώς και δύο της Κύπρου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διοργανωτών.

Και πράγματι οι στόχοι επιτεύχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου μας που είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν τις ραδιοφωνικές τους εμπειρίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με τη ραδιοφωνική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Βέροιας αλλά και στους χώρους του Φεστιβάλ με άλλους ραδιοφωνικούς παραγωγούς με τους οποίους μάλιστα αλληλεπίδρασαν στα πέντε ενδιαφέροντα εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν στο 1ο ΕΚ Βόλου και στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Βόλου. Μέσω των αξιόλογων βιωματικών εργαστηρίων στους άρτια εξοπλισμένους χώρους του 1ου ΕΚ Βόλου έμαθαν για την ιστορία του ραδιοφώνου, τους τύπους των μικροφώνων, διδάχθηκαν την τέχνη του ραδιοφωνικού λόγου αλλά και τεχνικές του μοντάζ στον ήχο αλλά και πειραματίστηκαν με την παραγωγή και τα χαρακτηριστικά των ηχητικών κυμάτων δημιουργώντας τη μουσική κλίμακα του Πυθαγόρα και συνθέτοντας τις δικές τους μελωδίες με τη διέγερση ηχητικών σωλήνων. Επίσης, γνώρισαν τις εγκαταστάσεις του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού που λειτουργεί στο 1ο ΕΚ Βόλου και παρακολούθησαν τη μαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδιδόταν στους χώρους του Φεστιβάλ και στον αέρα του ESR.

Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν στην όμορφη πόλη του Βόλου, η οποία είχε κατακλυστεί από ραδιοφωνικούς παραγωγούς – μαθητές, και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ Βόλου από τους δημοσιογράφους και τεχνικούς της. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν, όταν οι μαθητές – τραγουδοποιοί τραγούδησαν τα τραγούδια που έγραψαν για τον διαγωνισμό «Κάν΄ το ν΄ακουστεί 2019» στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ. Κι ακόμη μαθήτριες - εκπρόσωποι της ομάδας έζησαν την εμπειρία της ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής συμμετέχοντας στην εκπομπή "Ηχοχρώματα" του ραδιοφωνικού παραγωγού, κ. Γιώργου Διαμαντόπουλου, ο οποίος τους πήρε συνέντευξη. Λόγω πίεσης χρόνου από την πλευρά της ραδιοφωνικής ομάδας ανανεώθηκε το ραντεβού στον αέρα της ΕΡΤ Βόλου για την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 και ώρα 1 – 2 μ.μ. προκειμένου να παρουσιαστεί εκτενέστερα η δράση της και να μεταφέρουν οι μαθητές τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ και τον διαγωνισμό «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019».

Τέλος οι μαθητές παρακολούθησαν το απόγευμα την τελετή βράβευσης του διαγωνισμού «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019» στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και μέλη της ομάδας συνομίλησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό με τους αγαπητούς στο ευρύ κοινό τραγουδοποιούς – μέλη της κριτικής επιτροπής τραγουδιού, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο, οι οποίοι τους ενθάρρυναν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τη μουσική και να δημιουργούν όμορφα τραγούδια.

Ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες της φετινής ραδιοφωνικής χρονιάς στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο ESR» που υλοποιείται στο σχολείο για έβδομη χρονιά με υπεύθυνη καθηγήτρια/ μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας του European School Radio, Χαρά Σκουμποπούλου σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικής, Βασίλη Βαλαβάνη. Συγχαρητήρια στα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας για την άψογη και ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ και της εκδρομής στον Βόλο αλλά και για την αξιοπρεπή συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Ευχαριστούμε την ΕΡΤ Βόλου για τη ζεστή φιλοξενία και ιδιαιτέρως τους διοργανωτές του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και του διαγωνισμού «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019», δράσεις που έχουν γίνει πλέον θεσμός, για τις δυνατές ραδιοφωνικές συγκινήσεις που μας πρόσφεραν και ειδικά την ομάδα των συνεργατών του μαθητικού ραδιοφώνου για τα κίνητρα που δίνουν να βλέπουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί το σχολείο ως χώρο βιωματικής μάθησης, έμπνευσης, δημιουργίας, συνεργασίας και επικοινωνίας.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ - θεσμό του Μαθητικού Ραδιοφώνου

Το Φεστιβάλ έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Το Φεστιβάλ, ως θεσμός, αποτελεί μια τριήμερη γιορτή γνωριμίας και συνεργασίας με σκοπό να ανακαλύψουν οι μαθητές και η ευρύτερη τοπική κοινωνία τον κόσμο του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, έκφρασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση πρωτότυπων δραστηριοτήτων.

Τις επόμενες μέρες μπορείτε να ενημερώνεστε για τον απολογισμό  του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου από τη σελίδα του εδώ

Δείτε το βίντεο της τελετής βράβευσης η οποία μεταδιδόταν ζωντανά από τη σελίδα του Φεστιβάλ εδώ.

 Δείτε εδώεδώ ρεπορτάζ από την ΕΡΤ Βόλου κι εδώ.

Δείτε εδώ βίντεο από τις δράσεις της ΕΡΤ.

Αναλυτικά τα βιωματικά εργαστήρια εδώ.

Read more...

Ξεχώρισε η χορωδία "Εμμέλεια" στο 11ο Φεστιβάλ Χορωδιών στην Καρδίτσα

        Η χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής Εμμέλεια του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συμμετείχε στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα στι 29 Μαρτίου 2019 στο οποίο διακρίθηκε τόσο για την επιλογή του ρεπερτορίου όσο και για την ερμηνεία των τραγουδιών. Απέσπασε τα θετικότατα σχόλια των μελών της κριτικής επιτροπής μεταξύ των οποίων ήταν η διακεκριμένη ρωσίδα σοπράνο DiannaKirienko, ο ιταλός μαέστρος Leonardo Quadrini, η κοσμήτορας του πανεπιστημίου των Τεχνών του Νις (Σερβία) Suzana Kostic και ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης.

       Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες του συνόλου και στις καθηγήτριές τους, Νατσάκου Ελένη (διδασκαλία - διεύθυνση χορωδίας) και Ιωαννίδου Γεωργία (συνοδός πιάνου)

Δείτε εδώ πληροφορίες για το Φεστιβάλ.

Δείτε εδώ βίντεο. 

Δείτε εδώ τη δράση της χορωδίας μας "Εμμέλεια".

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account