Μοναδικές μουσικές στιγμές στα Εόρτια Μουσικών Σχολείων Κεντρικής Μακεδονίας

Ξεχωριστές μουσικές στιγμές χάρισαν τα Μουσικά Σχολεία Κατερίνης, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Βέροιας που συναντήθηκαν στην αίθουσα του 2ου-5ου Γ.Ε.Λ. Κατερίνης την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στα πλαίσια του θεσμού των Εορτίων των Μουσικών Σχολείων Κεντρικής Μακεδονίας.4

Με το νέο αυτό θεσμό που εορτάζεται για δεύτερη χρονιά, δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί το ανεκτίμητο παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό έργο που προσφέρουν τα μουσικά σχολεία στην παιδεία του τόπου και στην ελληνική κοινωνία.
Τα Εόρτια συνδιοργανώθηκαν από το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ημίωρο μουσικό πρόγραμμα από τα μουσικά σύνολα κάθε σχολείου. Συγκεκριμένα συμμετείχαν:

• από το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης η χορωδία ευρωπαϊκής μουσικής, το σύνολο εγχόρδων και το σύνολο παραδοσιακής μουσικής
• από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας η ορχήστρα και χορωδία ευρωπαϊκής μουσικής και το σύνολο παραδοσιακής μουσικής
• από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης το σύνολο baroque και αναγεννησιακής μουσικής και η ορχήστρα ευρωπαϊκής μουσικής
• από το Μουσικό Σχολείο Σερρών το σύνολο κρουστών

Ξεχωριστή στιγμή η εκτέλεση μουσικού έργου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη

Μοναδική εμπειρία αποτέλεσε για όλους, μαθητές και καθηγητές, η ανοιχτή πρόβα και εκτέλεση του μουσικού έργου Sinfonia from Lo Fratte ’nnamurato του G.B.Pergolesi υπό τη διεύθυνση του συντοπίτη μας διευθυντή ορχήστρας κ. Βλαδίμηρου Συμεωνίδη στην οποία συμμετείχαν μαθητές των τεσσάρων μουσικών σχολείων.

Το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης ευχαριστεί όλους αυτούς που υποστήριξαν τη διοργάνωση:
• OLYMPUS PELLET και τους ιδιοκτήτες της κ. Βασίλη Δήμου, Ανδρέα Τσιόκα και Άντυ Μηλιώτη
• Το διαφημιστικό γραφείο Open your mind
• Τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ΟΡΦΕΑΣ και Mediterranean Cosmos
• Τους διευθυντές του 2ου και 5ου ΓΕΛ για τη φιλοξενία στο χώρο της εκδήλωσης

πηγή:forispieria

Read more...

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

               Το Μουσικό Σχολείο στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ραδιοφώνου στη Θεσσαλονίκη

             Στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στη Θεσσαλονίκη 3 Απριλίου 2015, συνεδριακό κέντρο “Ν. Γερμανός”, HELEXPO-ΔΕΘπου πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2015 συμμετείχε η ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, η οποία είναι μέλος του πρώτου μαθητικού ραδιοφώνου «European School Radio» (www.esradio.mysch.gr) για τρίτη συνεχή χρονιά.

 

            Στόχος ήταν να βρεθούν από κοντά, μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες από σχολεία όλης της χώρας και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους και με τους συντονιστές του Διαδικτυακού Μαθητικού Ραδιοφωνικού σταθμού “European School Radio”. Επίσης, να βραβευθούν οι νικητές στο διαγωνισμό σύντομου κοινωνικού ραδιοφωνικού μηνύματος “Κάντο να ακουστεί” στον οποίο συμμετείχε η ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με δύο ραδιοφωνικά μηνύματα. Τελικά, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, περίπου 80 σχολεία συμμετείχαν με πάνω από 1300 μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς. Περίπου 40 από αυτά ήρθαν από όλες τις γωνιές τις χώρας  και είχαν παρουσία με σταντ, ενώ τα υπόλοιπα, από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

 Τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου την ευθύνη της οποίας έχει η φιλόλογος Χαρίκλεια Σκουμποπούλου παρουσίασαν την τρίχρονη δράση τους στο μαθητικό ραδιόφωνο και παρακολούθησαν τη δουλειά των άλλων ομάδων, ενώ συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τρία από τα οκτώ συνολικά εργαστήρια που δόθηκαν από ειδικούς και έμπειρους δημοσιογράφους και επαγγελματίες στο χώρο του ραδιοφώνου, αλλά και από μαθητές/παραγωγούς του European School Radio και ανθρώπους του θεάτρου και της αφήγησης παραμυθιού και τα οποία εκπαίδευσαν 500 μαθητές.  Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν στο εργαστήρι «Ποιος μας λέει ότι είναι είδηση;» με την καθοδήγηση του κ. Γιώργου Καλιεντζίδη, Δημοσιογράφου και το οποίο αφορούσε τη σύνταξη μιας ραδιοφωνικής εκπομπής καθώς και στο εργαστήρι που αφορούσε την επίδειξη των λογισμικών και τεχνικών που απαιτούνται για την παραγωγή ζωντανών εκπομπών και πρακτική εφαρμογή, υπεύθυνος του οποίου ήταν ο μαθητής/παραγωγός, Σίμος Σιδέρης. Το τρίτο εργαστήρι στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη της ομάδας αφορούσε το Θέατρο στο ραδιόφωνο με ασκήσεις και παραδείγματα και δόθηκε από τη Θεατρική ομάδα Παπαλάνγκι. Επίσης, μαθητές συμμετείχαν με επιτυχία στο Παιχνίδι της Θεσσαλονίκης - Thessaloniki City Game, ένα εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα ψυχαγωγικό παιχνίδι, που αποκαλύπτει γνωστές και άγνωστες πτυχές της Θεσσαλονίκης και κυκλοφορεί από τη ΔΕΘ- Helexpo.

            Επιπρόσθετα, σημαντική αλλά και συγκινητική ήταν η συμμετοχή του μουσικού συνόλου με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Βασίλη Βαλαβάνη το οποίο παρουσίασε ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα στη σκηνή, η οποία ήταν στημένη στο χώρο του Φεστιβάλ. Ήταν η καλύτερη ευκαιρία, για να παρουσιαστούν τα τραγούδια τα οποία δημιουργήθηκαν από την ομάδα τα τρία χρόνια της συμμετοχής της στο μαθητικό ραδιόφωνο αλλά και άλλες γνωστές ραδιοφωνικές επιτυχίες.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η παρουσίαση της φετινής συνεργατικής εργασίας στο πλαίσιο της δράσης του etwinning στην οποία συμμετέχει τη φετινή χρονιά η ραδιοφωνική ομάδα http://blogs.sch.gr/esrblog/2015/02/05/worldradioday2015/. Πιο συγκεκριμένα στην έναρξη της ημερίδας με θέμα:  “Το Μαθητικό Ραδιόφωνο, η Αγωγή στα Μέσα στην Εκπαίδευση και Η πρόκληση της Ψηφιακής Εποχής”,  όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των μαθητών,  οι μαθητές της γ’ τάξης του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης και της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, ερμήνευσαν ζωντανά τα τραγούδια τους, τα οποία δημιούργησαν για τη μουσική επένδυση του ραδιοφωνικού θεατρικού έργου «Ραδιοφωνικές Πτήσεις στον Χρόνο», ενώ μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου χόρευαν μαζί με τη μασκότ του Φεστιβάλ, τον Φώνη Ραδιοφώνη - ήρωα του θεατρικού έργου - στο ρυθμό του τραγουδιού του Φώνη ενώ προβαλλόταν ένα  ιδιαίτερο βίντεο.  Η σύντομη αυτή πολυτροπική παρουσίαση πρόσφερε μια όμορφη νότα στην έναρξη της ημερίδας.

        Ευχαριστούμε τους μουσικούς, κ. Μπάμπη Τραπεζανλίδη από το ΔΕΛΑΣΑΛ (μελοποίηση τραγουδιού ΔΕΛΑΣΑΛ), κ.κ. Βασίλη Βαλαβάνη (μελοποίηση τραγουδιού Μουσικού Σχολείου, διεύθυνση μουσικού συνόλου), Εύα Ματσίγκου (φλάουτο), Φούλα Τσομάκου (υπεύθυνη χορευτικού), καθηγήτρια καλλιτεχνικών,  κα Φωτεινή Χαμιδιελή (σκίτσο αφίσας) από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας για τη συμβολή τους στην παρουσίαση του έργου μας στο Φεστιβάλ. http://www.mousikoveroias.gr/index.php/component/k2/343-2015-04-22-20-52-20

Στο τέλος της ημέρας η ομάδα επισκέφθηκε το Μουσείο Ραδιοφωνίας που στεγάζεται εντός της ΔΕΘ στο σημείο όπου εξέπεμψε ο πρώτος σταθμός της Ελλάδας το 1928, αποδίδοντας φόρο τιμής στον δημιουργό του, Χρ.Τσιγγιρίδη όπου και ξεναγήθηκε στους χώρους του από τον υπεύθυνο κ. Στέλιο Χατζηγιαννάκη.

https://www.radiomuseum.gr/

          Το Φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Επιστημονική Εταιρία “European School Radio, το πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, σε συνεργασία με την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης και είχε την υποστήριξη της πόλης μέσω χορηγιών.

        Ήταν μια υπέροχη στιγμή, μια καταπληκτική εμπειρία για όλους εμάς και για τα σχολεία. Η χαρά και η ενέργεια δεν περιγράφονται με λόγια!”. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη συντονιστική ομάδα του μαθητικού ραδιοφώνου «European School Radio», η οποία δρα σε απόλυτα εθελοντική βάση, με τη συνεργασία μιας ομάδας ενθουσιωδών ανθρώπων οι οποίοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του 2ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και το οποίο ελπίζουμε να γίνει θεσμός.

http://2fest.europeanschoolradio.eu

 

                             Η υπεύθυνη της ραδιοφωνική ομάδας

                                 Σκουμποπούλου Χαρίκλεια

 

 

Read more...

7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας (Δελτίο τύπου)

 

 

Το μουσικό σύνολο΄΄Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής΄΄ του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συμμετείχε με εξαιρετική επιτυχία στο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα την Παρασκευή 13-3-2015. Υπεύθυνη καθηγήτρια η κ. Ε. Νατσάκου. Συνοδεία στο πιάνο από την κυρία Γ. Ιωαννίδου.

 

Συγχαρητήρια στα παιδιά και στις καθηγήτριές τους!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

    Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στο Φεστιβάλ χορωδιών της Καρδίτσας (στην 7η Πανελλήνια και 2η Διεθνή συνάντηση σχολικών χορωδιών) η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας .

 

    Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 η Χορωδία, υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Νατσάκου και με τη συνοδεία της κ. Γεωργίας Ιωαννίδου στο πιάνο, παρουσίασε το πρόγραμμά της με έργα  HenryPurcell, RobertSchumann, GioachinoRossini, ArthurSullivanκαι  Νίκου Κυπουργού     αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού και τα ευμενέστατα σχόλια των μελών της οργανωτικής και της κριτικής Επιτροπής. Απόδειξη της απήχησης που είχε η παρουσία της Χορωδίας είναι ότι η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ πρότεινε (όπως και πέρσι) την συμμετοχή του Χορωδιακού Συνόλου Ευρωπαϊκής Μουσικής στα διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ  “ConcorsodigiovanimusicistiLuigiDenza” στο CastellamarediStabiaστην Ιταλία και στον 2ο Διεθνή διαγωνισμό  χορωδιών “AleksandarNisisMorfidis” στο Novisadτης Σερβίας, τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο.

 

     Ο Σύλλογος των καθηγητών του Σχολείου εκφράζει  τα θερμότατα συγχαρητήριά του στις μαθήτριες – μέλη της Χορωδίας και στις συναδέλφισσες,  που με την παρουσία τους και την ερμηνεία τους ανέδειξαν το έργο του Σχολείου μας .

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account