Ψηφιακές βιβλιοθήκες

Οι μαθητές της α΄ και β΄ γυμνασίου αλλά και οι φίλοι - ακροατές της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου, Χαράς Σκουμποπούλου, προτείνουν τα αγαπημένα τους βιβλία. Καλή σας πλοήγηση στις ψηφιακές μας βιβλιοθήκες.

Έγινε με το Padlet

Έγινε με το Padlet

Έγινε με το Padlet
Read more...

Το πρώτο μου Πάσχα - διαδραστικό βιβλίο

Έτοιμο το ψηφιακό μας βιβλίο "Το πρώτο μου Πάσχα" που περιλαμβάνει υλικό δημιουργικών εργασιών μαθητών/τριών μας της α΄ και β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής λογοτεχνίας και του θεάτρου αλλά και με δημιουργικές δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση και εμψύχωση της φιλολόγου, Χαράς Σκουμποπούλου. Το βιβλίο είναι το τελικό προϊόν της δράσης: "Πασχαλινές Μνήμες και Θύμησες" που πραγματοποιήθηκε τον μήνα Απρίλιο αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και το μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio με αφορμή το πασχαλινό διήγημα "Το πρώτο μου Πάσχα" του Γρηγόριου Ξενόπουλου συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 70 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Ζακυνθινού λογοτέχνη αλλά και στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου 2021 (23 Απριλίου). Δείτε το εδώ.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Read more...

Ραδιοφωνικό μάθημα αρχαίων ελληνικών στον αέρα της WEBEX

Μια ιδέα για πιο ευχάριστο μάθημα μιας και οι μαθητές μας έχουν κουραστεί αρκετά από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι αυτή της προσομοίωσης live ραδιοφωνικής εκπομπής εν ώρα μαθήματος αξιοποιώντας τις δυνατότητες της πλατφόρμας WEBEX. Οι μαθητές ενθουσιάζονται!
Με αφορμή το μάθημα των αρχαίων ελληνικών της α΄ γυμνασίου με το α1 τμήμα του γυμνασίου στην Ενότητα 11 (Ο Αλέξανδρος κι ο Βουκεφάλας) αξιοποιήσαμε ένα βίντεο από το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης που αφορούσε το αρχαίο κείμενο αλλά αξιοποιήσαμε και την τεχνική παιχνίδι ρόλων. https://youtu.be/Zyc84xHdEs4
Αφού επεξεργαστήκαμε νοηματικά το κείμενο, προβλήθηκε το βίντεο, στη συνέχεια ανατέθηκε ο ρόλος των παρουσιαστών ραδιοφωνικής εκπομπής σε δύο μαθητές/τριες και σε άλλους δυο ο ρόλος των μαθητών/τριών - δημιουργών του βίντεο και παρακολουθήσαμε οι υπόλοιποι τη διεξαγωγή της συνέντευξης (αυθόρμητος λόγος). Οι μαθητές σε ρόλο ακροατών εμψύχωναν τους συντελεστές της εκπομπής με σχόλια στο chat της WEBEX αλλά και έθεταν ερωτήσεις (αυτό βοηθά να είναι ενεργητικά τα παιδιά τα οποία δεν έχουν μικρόφωνο). Οι παρουσιαστές ανά τακτά διαστήματα αλληλεπιδρούσαν με τους ακροατές και τους ευχαριστούσαν για τη ενεργή συμμετοχή τους στην εκπομπή. Ο καθηγητής έχει τον ρόλο του τεχνικού αναγκαστικά κι αλληλεπιδρά με προσωπικά μηνύματα με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς αλλά και με τους ακροατές εμψυχώνοντας με τη σειρά του από το chat αλλά βάζει και τις μουσικές επιλογές ή τα μουσικά χαλιά. Τον ρόλο βεβαίως του τεχνικού μπορεί να τον αναλάβει κι ένας μαθητής κάνοντας ο ίδιος διαμοιρασμό μουσικής (αν υπάρχει εμπιστοσύνη). Πραγματικά δοκιμάστε το και γιατί όχι προχωρήστε και σε ηχογραφημένες ή live ραδιοφωνικές εκπομπές στο Μαθητικό Ραδιόφωνο - European School Radio!
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το διαφορετικό αυτό μάθημα! Γιατί όπως είπε και ο Αριστοτέλης και είναι το σλόγκαν μας: Αυτά που για να τα κάνουμε πρέπει πρώτα να τα μάθουμε, αυτά τα μαθαίνουμε κάνοντάς τα!
Read more...

Ο Μικρός Πρίγκιπας εμπνέει τους μαθητές μας 75 χρόνια μετά

Θέλοντας να τιμήσουμε την 75η επέτειο από τη χρονιά που γράφτηκε το πιο αγαπημένο βιβλίο όλων των εποχών οι μαθητές του β1 τμήματος γυμνασίου του σχολείου μας, αφού μελέτησαν το απόσπασμα του Μικρού Πρίγκιπα που περιλαμβάνεται στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της β΄ γυμνασίου -  αλλά και μερικοί ολόκληρο το βιβλίο - δημιούργησαν ένα Padlet στο οποίο ανάρτησαν ενδιαφέρον υλικό που αφορά το βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ και τον αγαπημένο τους ήρωα αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ψηφιακού εργαλείου υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου, Χαράς Σκουμποπούλου. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη εμπεριέχει και δημιουργικές εργασίες μαθητών του σχολείου μας προηγούμενων χρόνων αλλά και κείμενα δημιουργικής γραφής των μαθητών. Το υλικό αναμένεται να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής στο μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio. Θα χαρούμε να αφήσετε τα σχόλια και τα μηνύματά σας στην κατάλληλη στήλη προκειμένου να αξιοποιηθούν στην εκπομπή. Καλή περιήγηση στα μονοπάτια του Μικρού Πρίγκιπα! Πατήστε εδώ.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα σχόλια των εκπαιδευτικών της ομάδας εκπαδευτικών του FB οι οποίοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την εργασία των μαθητών συμμετέχοντας κι αυτοί στο padlet με σχόλια αλλά και εργασίες των δικών τους μαθητών. Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτικούς για την εμψύχωση και την τιμητική συμβολή τους στην εργασία μας!

Χρόνια πολλά, αγαπημένε μας ήρωα, Μικρέ μας Πρίγκιπα! 

 

Έγινε με το Padlet
Read more...

Ποιητικό εργαστήριο - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Tην Παρασκευή 2 Απριλίου οι μαθητές της γ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τα «Τρία χαικού» του Σεφέρη, που διδάχθηκαν στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, με πρωτοβουλία της φιλολόγου τους, Κικής Ιντζεβίδου είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν στην ηλεκτρονική τους τάξη έναν σημαντικό εκπρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού ποιητικού λόγου, τον κύριο Χρήστο Τουμανίδη.

Ο ποιητής αφού συζήτησε με τους μαθητές για την αξία της ποίησης στη ζωή μας, ιδιαίτερα σήμερα στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, μίλησε για την ποίηση του χαϊκού, τη σχέση της  με την ελληνική επιγραμματική ποίηση και με αφοπλιστική ειλικρίνεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους για τη ζωή του, τις πηγές έμπνευσής του και τη συνάντησή του με τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του.

Στη συνέχεια μύησε τους μαθητές στην τέχνη του ποιητικού λόγου υλοποιώντας ένα ποιητικό εργαστήριο, κατά το οποίο οι μαθητές με τη δική του βοήθεια επιχείρησαν να γράψουν χαϊκού  με θέμα την άνοιξη. Στο τέλος του αφιέρωσαν στίχους του ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη. Οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι  με τη διαδικασία που άλλαξε την καθημερινότητά τους και τους γέμισε ευχαρίστηση μέσα από τη συγκίνηση του ωραίου που ενεργοποιεί μοναδικά ο ποιητικός λόγος.

Σε όλα τα ρήματα, σε όλες τις σκέψεις, σε όλες τις ιδέες, κάπου υπάρχει κρυμμένη η Ποίηση. Χρειάζεται μόνο κινητοποίηση της φαντασίας, δημιουργική σκέψη, όνειρο, συναίσθημα, συγκίνηση για να την ανακαλύψεις. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Τουμανίδη που μας βοήθησε να την ανακαλύψουμε και να την βιώσουμε  σήμερα, που την έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Ο Χρήστος Τουμανίδης είναι Έλληνας ποιητής που γεννήθηκε τον Μάιο του 1952, στη Λιθαριά της Πέλλας. Ξεκίνησε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Νάουσα και τις ολοκλήρωσε στην Αθήνα όπου έκτοτε ζει και δημιουργεί. Στον κόσμο της ποίησης μπήκε δειλά  από τα εφηβικά του χρόνια. Σταθμός στη ζωή και την ποιητική του πορεία στάθηκε η γνωριμία του με το Γιάννη Ρίτσο το 1974,μια γνωριμία που εξελίχθηκε σε σχέση δάσκαλου και μαθητή, ευεργέτη και ευεργετούμενου, όπως δηλώνει ο ίδιος.

Ο Χρήστος Τουμανίδης ανήκει στην ποιητική γενιά του 1970. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με την ποιητική συλλογή Αστάθμητα (1978). Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές Απόπειρες (1981), Η ώρα του λιμανιού (1987), Αντίστιξη των άστρων (1997), Κεριά θυέλλης (2005), Η γέφυρα των στίχων (2009), δίγλωσσο μαζί με τον Αλβανό ποιητή Μιλιάνοφ Καλούπι, Οι ελεγείες της Ανατολής (2014) και Πάνω σε μια χορδή (2017). Άλλες εκδόσεις του : 1) Η πρώτη Ανθολογία ελληνικού χαϊκού (1996), 2) Λύρα του Πόντου (2003), ανθολόγιο ποιητών ποντιακής καταγωγής, 3) Ανθολόγιο μικρών θαυμάτων (2010), επιλογή ποιημάτων Γιάννη Ρίτσου, 4) Αθήνα Μπουένος Άιρες (2015), ποιητικός διαδικτυακός διάλογος με τον τρόπο του χαϊκού με την Αργεντινή ποιήτρια Mirta Gilli. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα σουηδικά, αγγλικά, ρωσικά, ισπανικά, ιταλικά, αλβανικά, περσικά και εβραϊκά. Το 2006 είχε συμμετάσχει αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χαϊκού στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account