Ποιητικό εργαστήριο - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Tην Παρασκευή 2 Απριλίου οι μαθητές της γ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τα «Τρία χαικού» του Σεφέρη, που διδάχθηκαν στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, με πρωτοβουλία της φιλολόγου τους, Κικής Ιντζεβίδου είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν στην ηλεκτρονική τους τάξη έναν σημαντικό εκπρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού ποιητικού λόγου, τον κύριο Χρήστο Τουμανίδη.

Ο ποιητής αφού συζήτησε με τους μαθητές για την αξία της ποίησης στη ζωή μας, ιδιαίτερα σήμερα στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, μίλησε για την ποίηση του χαϊκού, τη σχέση της  με την ελληνική επιγραμματική ποίηση και με αφοπλιστική ειλικρίνεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους για τη ζωή του, τις πηγές έμπνευσής του και τη συνάντησή του με τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του.

Στη συνέχεια μύησε τους μαθητές στην τέχνη του ποιητικού λόγου υλοποιώντας ένα ποιητικό εργαστήριο, κατά το οποίο οι μαθητές με τη δική του βοήθεια επιχείρησαν να γράψουν χαϊκού  με θέμα την άνοιξη. Στο τέλος του αφιέρωσαν στίχους του ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη. Οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι  με τη διαδικασία που άλλαξε την καθημερινότητά τους και τους γέμισε ευχαρίστηση μέσα από τη συγκίνηση του ωραίου που ενεργοποιεί μοναδικά ο ποιητικός λόγος.

Σε όλα τα ρήματα, σε όλες τις σκέψεις, σε όλες τις ιδέες, κάπου υπάρχει κρυμμένη η Ποίηση. Χρειάζεται μόνο κινητοποίηση της φαντασίας, δημιουργική σκέψη, όνειρο, συναίσθημα, συγκίνηση για να την ανακαλύψεις. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Τουμανίδη που μας βοήθησε να την ανακαλύψουμε και να την βιώσουμε  σήμερα, που την έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Ο Χρήστος Τουμανίδης είναι Έλληνας ποιητής που γεννήθηκε τον Μάιο του 1952, στη Λιθαριά της Πέλλας. Ξεκίνησε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Νάουσα και τις ολοκλήρωσε στην Αθήνα όπου έκτοτε ζει και δημιουργεί. Στον κόσμο της ποίησης μπήκε δειλά  από τα εφηβικά του χρόνια. Σταθμός στη ζωή και την ποιητική του πορεία στάθηκε η γνωριμία του με το Γιάννη Ρίτσο το 1974,μια γνωριμία που εξελίχθηκε σε σχέση δάσκαλου και μαθητή, ευεργέτη και ευεργετούμενου, όπως δηλώνει ο ίδιος.

Ο Χρήστος Τουμανίδης ανήκει στην ποιητική γενιά του 1970. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με την ποιητική συλλογή Αστάθμητα (1978). Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές Απόπειρες (1981), Η ώρα του λιμανιού (1987), Αντίστιξη των άστρων (1997), Κεριά θυέλλης (2005), Η γέφυρα των στίχων (2009), δίγλωσσο μαζί με τον Αλβανό ποιητή Μιλιάνοφ Καλούπι, Οι ελεγείες της Ανατολής (2014) και Πάνω σε μια χορδή (2017). Άλλες εκδόσεις του : 1) Η πρώτη Ανθολογία ελληνικού χαϊκού (1996), 2) Λύρα του Πόντου (2003), ανθολόγιο ποιητών ποντιακής καταγωγής, 3) Ανθολόγιο μικρών θαυμάτων (2010), επιλογή ποιημάτων Γιάννη Ρίτσου, 4) Αθήνα Μπουένος Άιρες (2015), ποιητικός διαδικτυακός διάλογος με τον τρόπο του χαϊκού με την Αργεντινή ποιήτρια Mirta Gilli. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα σουηδικά, αγγλικά, ρωσικά, ισπανικά, ιταλικά, αλβανικά, περσικά και εβραϊκά. Το 2006 είχε συμμετάσχει αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χαϊκού στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Read more...

Τα δέντρα άνθισαν...ποιήματα - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2021

"Τα δέντρα άνθισαν...ποιήματα" στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας και τη φετινή χρονιά με αφορμή την Εαρινή Ισημερία και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2021 και την  που τιμώνται στις 20 & 21 Μαρτίου κάθε χρόνο  με τη βοήθεια συνεργατικών ψηφιακών εργαλείων στο μάθημα της λογοτεχνίας. Οι μαθητές/τριες της α΄ γυμνασίου και της β1 γυμνασίου κλήθηκαν να δημιουργήσουν διαδραστικές αφίσες με το ψηφιακό συνεργατικό εργαλείο canva.com με θέμα την Άνοιξη και την Ημέρα Ποίησης υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου, Χαράς Σκουμποπούλου. Στόλισαν τις αφίσες τους με δικούς τους στίχους αλλά και γνωστών ποιητών και τις επένδυσαν με οπτικοακουστικό υλικό που δημιούργησαν οι ίδιοι ή παλιότεροι συμμαθητές τους ή αναζήτησαν από το διαδίκτυο.

Μια ποιητική δημιουργία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο

Στίχοι - Απαγγελία: Χάρις Αθανασιάδου

Μουσική σύνθεση - εκτέλεση - μείξη ήχου: Νίκος Αθανασιάδης (απόφοιτος Μουσικού Γυμνασίου Μουσικού Σχολείου Βέροιας)

Πολύ θα θέλαμε βέβαια να γιορτάσουμε όλοι μαζί αυτήν την ημέρα στον χώρο του σχολείου μας όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια προ κορωνοϊού άλλα έστω και εξ αποστάσεως "Παραμένουμε Δημιουργικοί". Το αφιέρωμα συνεχίζεται...

Δείτε στο διαδραστικό εργαλείο το παραγόμενο υλικό των μαθητών μας που δημιούργησαν αυτήν την εβδομάδα στα τηλεμαθήματα καθώς και παλιότερες δράσεις με αφορμή την ημέρα αυτή!

 

 

Read more...

|"Άνθισαν τα μουσικά μας όργανα"

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την αρχή της εαρινής ισημερίας που γιορτάζονται στις 21 Μαρτίου 2020 οι μαθητές της β΄ γυμνασίου προσκλήθηκαν να στολίσουν με άνθη τα μουσικά τους όργανα και να στείλουν φωτογραφίες! Περιμένουμε κι άλλα ανθισμένα όργανα!

Δείτε το ιστολόγιο εδώ

 

 

Read more...

Οι μαθητές της β΄γυμνασίου γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2020

Στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας με αφορμή το ποίημα του Ζακ Πρεβέρ "Βγαίνοντας απ΄το σχολειό" οι μαθητές της β΄ γυμνασίου ήρθαν σε επαφή με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού και προσέγγισαν τα βασικά του γνωρίσματα. Η προσφυγή στο φανταστικό, στα όνειρα και στην τύχη τους πρόσφερε ερεθίσματα και έμπνευση. Αξιοποιώντας, λοιπόν, τις τεχνικές της αυτόματης γραφής πραγματοποίησαν το δικό τους «υπερρεαλιστικό» ταξίδι υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας, Χαρά Σκουμποπούλου. Άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και με διάθεση δημιουργικότητας συνέθεσαν τα δικά τους ποιήματα - φυγή από ό,τι τους καταπιέζει ταξιδεύοντας με το αγαπημένο τους μουσικό όργανο και μετατρέποντας το σε μεταφορικό μέσο.

Αρχικά τα ποιήματά τους αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο της τάξης εδώ. Το επόμενο βήμα ήταν η παρουσίαση των ποιημάτων τους στο μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio σε ειδική εκπομπή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.  Έτσι οι μαθητές κλήθηκαν να επενδύσουν με εικόνες αλλά και με κατάλληλη μουσική τα ποιήματά τους αλλά και των συμμαθητών τους είτε δημιουργώντας πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις είτε επιλέγοντας από άλλους καλλιτέχνες αλλά και να προχωρήσουν στη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού - βίντεο. 

Οι μαθητές προσκλήθηκαν, επίσης, να στολίσουν με άνθη τα μουσικά τους όργανα και να στείλουν φωτογραφίες! Ας απολαύσουμε τα ανθισμένα μουσικά μας όργανα μετά μουσικής! Δείτε την ανάρτηση στο λογοτεχνικό ιστολόγιο της β΄ γυμνασίου εδώ

Η παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού δημιουργήθηκε αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά στο πλαίσιο των μέτρων που πήρε το Υπουργείο Παιδείας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού ση χώρα.

Δείτε εδώ κι εδώ κι εδώ μαθητικές δημιουργίες. Μπορείτε να ακούσετε τη θεματική εκπομπή μετά την πρώτη μετάδοσή της στο European School Radio εδώ. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η αξιοποίηση των δημιουργικών εργασιών των μαθητών στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας προκειμένου οι μαθητές μας να συνεχίσουν να είναι Δημιουργικοί! Μια μικρή γεύση από τις δημιουργικές εργασίες δείτε εδώ.

Συγχαρητήρια στους μαθητές κι ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους!

 

Read more...

Ένα ταξίδι στον κόσμο της ποίησης με όχημα τη μουσική

Σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 στις 8 - 10 μ.μ. στο μαθητικό ραδιόφωνο European School Radio "Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας" σας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της ποίησης με όχημα τη μουσική εγκαινιάζοντας μια σειρά εκπομπών στη βραδινή ζώνη του ESR. 

Το υλικό που θα παρουσιάζεται σε αυτές τις εκπομπές έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο των πρωινών διαδραστικών ζωντανών εκπομπών της ραδιοφωνικής μας ομάδας με αφορμή Παγκόσμιες Ημέρες στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος: “Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο ESR!” Παράλληλα όμως εμπεριέχεται στις εκπομπές και πρόσθετο ηχογραφημένο υλικό που δημιουργείται στο πλαίσιο των φιλολογικών μαθημάτων (αρχαίας και νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, θέατρο) αξιοποιώντας ως εργαλείο το μαθητικό ραδιόφωνο προκειμένου να έρθουν σε επαφή με το μαθητικό ραδιόφωνο περισσότεροι μαθητές, να τους δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους με βιωματικό και δημιουργικό τρόπο αλλά και να παρουσιαστούν πιο ολοκληρωμένα τα αφιερώματα στις Παγκόσμιες Ημέρες.

Αξιοποιείται το υλικό της Ζωντανής εκπομπής 21 - 3- 2019 

Δείτε κι εδώ 

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκπομπής 27 - 3 - 2019

Εδώ ακούστε την εκπομπή από το podcast του σταθμού

8 - 8:20 μ.μ. Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

8:20 - 8:33 μ.μ. Συνέντευξη Λάζαρου Μπίντση - παρουσίαση project με θέμα την ποίηση 

8:33 - 8:40 μ.μ. Συμμετοχή δημοτικού σχολείου Αστερουσίων Πύργου Ηρακλείου Κρήτης με ποιήματα λίμερικ

8:40 - 8: 50  μ.μ. Ποιητικές Δημιουργίες Μαθητών Μουσικού Σχολείου Βέροιας (β΄ γυμνασίου) - Εφαρμογή πρότασης του Λάζαρου Μπίντση

8: 50 - 9:10 μ.μ. Παρουσίαση δράσης Συνόλου Έκφρασης και Δημιουργίας Μουσικού Σχολείου Βέροιας: "Από τους στίχους στις νότες - μελοποιημένη ποίηση" Συνεντεύξεις Δημήτρη Θεοδωράκη - Έλσας Ιωαννίδου υπεύθυνων συνόλου

9:10 - 9:30 μ.μ. Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων

9:30 - 10 μ.μ. Αφιέρωμα στον ποιητή Κωστή Παλαμά με αφορμή το Έτος Παλαμά 2019 (75 χρόνια από τον θάνατο και 160 χρόνια από τη γέννησή του)

 

 

 

 
Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account