Διαδικτυακή Συνάντηση με τον συγγραφέα - Διονύση Λεϊμονή

Σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 οι μαθητές της γ' γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με πρωτοβουλία της φιλολόγου τους, Κικής Ιντζεβίδου υποδέχθηκαν στην ηλεκτρονική τους τάξη έναν βραβευμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων, τον Διονύση Λεϊμονή και γιόρτασαν μαζί του την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Ο συγγραφέας απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών με ειλικρίνεια και απλότητα ανέφερε ότι είναι άνθρωπος της τεχνολογίας και ότι τη χρησιμοποιεί καθημερινά αλλά δε συγκρίνεται με τα βιβλία γιατί «είναι κάτι διαφορετικό, είναι σκέψεις, είναι ένας θησαυρός που μας εισάγει στα μυστικά της ζωής». Τόνισε, επίσης, ότι οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να επιλέξουν βιβλία της αρεσκείας τους και ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δίνουν ευκαιρίες στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με το λογοτεχνικό βιβλίο, που αφήνει τα παιδιά να ταξιδέψουν ακόμη και σε συνθήκες εγκλεισμού.
Στη συνέχεια υλοποίησε με τους μαθητές ένα εργαστήριο, δημιουργικής γραφής κατά το οποίο οι μαθητές, με τη δική του βοήθεια, επιχείρησαν να γράψουν ιστορίες με ζώα που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους, με αφορμή το απόσπασμα από το βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη «Τα ζα», που διδάχθηκαν στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του σχολείου. Τέλος έδωσε το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου λέγοντας ότι «η γραφή είναι φωνή, είναι λύτρωση, τη χρησιμοποιούμε σε κάθε περίπτωση για να νιώσουμε ωραία, μπορεί να εκφράσει τα μύχια συναισθήματα του καθενός από εμάς, είναι κάτι μαγικό, ένα όπλο που δεν προκαλεί καταστροφές αλλά φτιάχνει έναν καλύτερο κόσμο».
Οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη διαδικασία που άλλαξε την καθημερινότητά τους και τους γέμισε ευχαρίστηση μέσα από την επαφή τους με έναν συγγραφέα που ένιωσαν ότι αγαπάει πολύ την τέχνη της γραφής και το βιβλίο γενικότερα και θέλει αυτή την αγάπη του να τη μεταδώσει και στους μαθητές. Και σήμερα τα κατάφερε! Ευχαριστούμε θερμά τον Διονύση Λεϊμονή και του ευχόμαστε να συνεχίσει να γράφει χαρίζοντας μας υπέροχες εμπειρίες μέσα από ονειρικά ταξίδια.
Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό, στη νερένια πολιτεία… Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων. Ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά και ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, πολλά από τα οποία έχει προλογίσει ο ίδιος, τη διοργάνωση φιλολογικών-λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ, και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π.) Επιμελήθηκε και παρουσίαζε επί 7,5 χρόνια τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο». Είναι τακτικό μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών συγγραφέων (Κε.Βι.Μα.Συ), τακτικό μέλος του Ελληνικού τμήματος (ΙΒΒΥ) του Κύκλου του Παιδικού βιβλίου και πρώην ειδικός γραμματέας του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας. Συμμετέχει σε επιτροπές συγγραφέων για κρίση παιδικών βιβλίων. Έργα του: «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», Παππάς 2007, «Το μυστικό της Δαγκάνας(Εκδόσεις Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου 2009), «Το Χαμένο ταίρι», Εκδόσεις Ακρίτας 2009 (επανακυκλοφορία από Εκδόσεις Εν πλω, Αύγουστος, 2017), «Τα Τίμια δώρα», εκδόσεις (Ήρα Εκδοτική, 2013), “Το δέκατο έβδομο κιβώτιο”, σειρά “Περιστέρια”, (Εκδόσεις Πατάκη, 2014), “Το τέταρτο αλογάκι”, σειρά “Περιστέρια”, (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), «Δημιουργική γραφή στην τάξη –Α,΄Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου» ξεκινώντας μία νέα σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων (Εκδόσεις Γράφημα, 2018) και «Ο θαλασσοσφυριχτής» (Αρτέον Εκδοτική, 2018).Τον Μάη του 2015 το παιδικό του μυθιστόρημα «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» βρέθηκε υποψήφιο στα βραβεία αναγνωστών του Public για το 2015, ενώ την ίδια χρονιά στις 2 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, τιμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου –ΙΒΒΥ με το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. ΄Εχει συμμετάσχει επίσης με ποιήματα και πεζά του σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.
Read more...

Ο Μικρός Πρίγκιπας εμπνέει τους μαθητές μας 75 χρόνια μετά

Θέλοντας να τιμήσουμε την 75η επέτειο από τη χρονιά που γράφτηκε το πιο αγαπημένο βιβλίο όλων των εποχών οι μαθητές του β1 τμήματος γυμνασίου του σχολείου μας, αφού μελέτησαν το απόσπασμα του Μικρού Πρίγκιπα που περιλαμβάνεται στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της β΄ γυμνασίου -  αλλά και μερικοί ολόκληρο το βιβλίο - δημιούργησαν ένα Padlet στο οποίο ανάρτησαν ενδιαφέρον υλικό που αφορά το βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ και τον αγαπημένο τους ήρωα αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ψηφιακού εργαλείου υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου, Χαράς Σκουμποπούλου. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη εμπεριέχει και δημιουργικές εργασίες μαθητών του σχολείου μας προηγούμενων χρόνων αλλά και κείμενα δημιουργικής γραφής των μαθητών. Το υλικό αναμένεται να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής στο μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio. Θα χαρούμε να αφήσετε τα σχόλια και τα μηνύματά σας στην κατάλληλη στήλη προκειμένου να αξιοποιηθούν στην εκπομπή. Καλή περιήγηση στα μονοπάτια του Μικρού Πρίγκιπα! Πατήστε εδώ.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα σχόλια των εκπαιδευτικών της ομάδας εκπαδευτικών του FB οι οποίοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την εργασία των μαθητών συμμετέχοντας κι αυτοί στο padlet με σχόλια αλλά και εργασίες των δικών τους μαθητών. Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτικούς για την εμψύχωση και την τιμητική συμβολή τους στην εργασία μας!

Χρόνια πολλά, αγαπημένε μας ήρωα, Μικρέ μας Πρίγκιπα! 

 

Έγινε με το Padlet
Read more...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021 - Οι μαθητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2021, εμπνέονται από το φετινό μήνυμα της ΙΒΒΥ και στέλνουν τα δικά τους οπτικοακουστικά μηνύματα προκειμένου να συμβάλουν στην προώθηση της φιλαναγνωσίας. Είναι μια δράση των ψηφιακών βιβλιοθηκών της α΄& β΄ γυμνασίου και της ραδιοφωνικής ομάδας "Ραδιοκατακτητές" στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας, του θεάτρου και του πολιτιστικού προγράμματος "Αξιοποιούμε, Δημιουργούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο ESR" που υλοποιείται στο σχολείο υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου, Χαράς Σκουμποπούλου.Τα μηνύματα θα μεταδίδονται από το Μαθητικό Ραδιόφωνο - European School Radio.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της ΙΒΒΥ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού εδώ.

Δείτε παρακάτω τα μηνύματα των μαθητών μας

Δείτε τις διαδραστικές τους αφίσες εδώ

Με ένα βιβλίο μπορείς να φτάσεις παντού

Πρωτότυπο μήνυμα: Χάρις Αθανασιάδου

Κιθάρα: Ορέστης Μέλλιος

Διδασκαλία κιθάρας: Χρήστος Σαρκατζής

Το μουσικό έργο που ερμηνεύει ο μαθητής είναι το: Σκέψις του Χ. Εκμετζόγλου 

Η μουσική των λέξεων - Μήνυμα ΙΒΒΥ

Απαγγελία: Γιώργος Μαϊόβης

Κιθάρα: Γιώργος Ασίκης

Διδασκαλία κιθάρας: Γιώργος Γούσιος

 

Έγινε με το Padlet

Έγινε με το Padlet

Έγινε με το Padlet
Read more...

Αφίσες και μηνύματα της IBBY - Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου - 2 Απριλίου

Αφιέρωμα στις αφίσες και τα μηνύματα της IBBY για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου παρουσιάζεται στο λογοτεχνικό ιστολόγιο "Και τα μυαλά στη λογοτεχνία" 
μέσω του οποίου γίνεται μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν κι ας δούμε κάποιες από τις πολλές αφίσες που δημιουργήθηκαν και τα μηνύματα που μεταδόθηκαν σ΄ όλα τα παιδιά του κόσμου με αφορμή αυτήν την ημέρα! 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020 ας κάνουμε 

Η ανάρτηση στο λογοτεχνικό ιστολόγιο "Και τα μυαλά στη λογοτεχνία" δημιουργήθηκε προκειμένου να αξιοποιηθεί για δημιουργικές εργασίες στο σχολείο από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Θα χαρούμε ιδιαιτέρως αν αποτελέσει έναυσμα για έμπνευση, δημιουργία και συνεργασία! Είμαστε ανοιχτοί σε ενδιαφέρουσες προτάσεις! 

Στο τέλος της ανάρτησης παρουσιάζονται κάποιες από τις δημιουργικές εργασίες - δράσεις μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
                                                                                                             
                                                                                                              Χαρά Σκουμποπούλου ΠΕ02/ΤΕ16
 
Read more...

Διαδραστικό μάθημα λογοτεχνίας - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2019

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου τίμησαν οι μαθητές της α΄και β΄ γυμνασίου - μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας "Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας" με μια καινοτόμο δράση αξιοποιώντας το μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 στις 10 - 12 το πρωί στο πλαίσιο του μαθήματος λογοτεχνίας προσκαλώντας κι άλλα σχολεία να συμμετάσχουν και να γιορτάσουν μαζί τους.

Η ραδιοφωνική ομάδα πραγματοποίησε με επιτυχία το δύσκολο εγχείρημα της παραγωγής δίωρης ζωντανής διαδραστικής εκπομπής στο μαθητικό ραδιόφωνο στην πρωινή ζώνη του ESR από την αίθουσα διδασκαλίας με θέμα το βιβλίο με την καθοδήγηση της φιλολόγου, Χαράς Σκουμποπούλου. Καλεσμένη στην εκπομπή ήταν η συγγραφέας, κα Αγγελική Δαρλάση, η οποία έδωσε συνέντευξη διάρκειας μιας ώρας στους μαθητές στο πρώτο μέρος της εκπομπής μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πληροφορικής. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη συγγραφέα και να συνομιλήσουν μαζί της για τα βιβλία που διαβάζουν τη φετινή χρονιά: "Το παλιόπαιδο", Όταν έφυγαν τα αγάλματα", "Το αγόρι στο θεωρείο", τους ήρωες, τα θέματα που αναδεικνύονται από την ανάγνωση των βιβλίων της κ.α.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής οι μαθητές πρότειναν στους ακροατές τα αγαπημένα τους βιβλία και παρουσίασαν τη συνέντευξη που πήραν από την υπεύθυνη της δημοτικής βιβλιοθήκης - Θεανώ Ζωγιοπούλου" στη Βέροια, Βούλας Κοτσάλου. 

Την εκπομπή μπορείτε να ακούσετε στο podcast του σταθμού εδώ και εδώ αλλά και στο youtube εδώ. Έχουν αναρτηθεί, επίσης, φύλλα εργασίας που τη συνοδεύουν για τη διδακτική αξιοποίησή της από τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται. 

1o φύλλο εργασίας: εδώ

2ο φύλλο εργασίας: εδώ

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Αγγελική Δαρλάση για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας να γιορτάσουμε μαζί στον αέρα του μαθητικού ραδιοφώνου τη μέρα αυτή αλλά και την κα Βούλα Κοτσάλου για τη συνέντευξη αλλά και για τη φιλοξενία της στους χώρους της βιβλιοθήκης, τους οποίους αξιοποιούν τα μέλη της ραδιοφωνικής μας ομάδας για να υλοποιούν τις δράσεις τους εκτός ωρολογίου προγράμματος στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος: "Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο ESR". Ευχαριστούμε τους ακροατές μας και ειδικά το 2ο γυμνάσιο Κορωπίου που ΡαδιοΕπικοινώνησε μαζί μας μέσω chat! Ευχαριστούμε τέλος για άλλη μια φορά το μαθητικό ραδιόφωνο για το βήμα που μας δίνει για έβδομη χρονιά να πραγματοποιήσουμε τις δράσεις μας, ώστε να βλέπουν οι μαθητές μας το σχολείο ως χώρο έμπνευσης, δημιουργίας και συνεργασίας!

Κλείνουμε με την ευχή  που δίνει ο Λιθουανός διεθνούς φήμης εικονογράφος και συγγραφέας, Kęstutis Kasparavičius, ο οποίος είναι ο δημιουργός της αφίσας της ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2019: "Να υπάρχουν ενδιαφέροντα βιβλία για τους αναγνώστες και ενδιαφέροντες αναγνώστες για τα βιβλία"!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δράση εδώ.

Διαβάστε εδώ το φετινό μήνυμα της ΙΒΒΥ.

Πάττυ Παπαδήμου: Σύμβουλος Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδος )

 Ευχαριστούμε τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για τη δημοσίευση της δράσης μας: εδώεδώ, εδώ, εδώ κ.α.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account