Τηλεδιασκέψεις με την αξιοποίηση του εργαλείου της WEBEX "breakout session"

Μια πολύ καλή δυνατότητα για ομαδοσυνεργατική διδασκαλία μας δίνει η Τηλεδιάσκεψη με την επιλογή "breakout session" την οποία αξιοποιήσαμε σήμερα στο μάθημα της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας και του Θεάτρου! Οι μαθητές δύο τμημάτων χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν διαφορετικές δραστηριότητες που αφορούσαν την α΄ σκηνή του Α΄ Επεισοδίου στην τραγωδία "Ελένη" του Ευριπίδη αλλά και δραστηριότητες δημιουργικής γραφής με αφορμή το λαϊκό παραμύθι "Το πιο γλυκό ψωμί" που μελετήσαμε στη μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε προηγούμενη Τηλεδιάσκεψη.

 

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές της α΄ γυμνασίου ενώ στην αρχή της Τηλεδιάσκεψης παρουσίασαν τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως διδασκαλία στην "Κουβεντούλα" της e class και φάνηκε ότι δεν έχουν ιδιαίτερα θετική στάση τεκμηριώνοντας την άποψή τους, στο τέλος της σημερινής Τηλεδιάσκεψης άλλαξαν στάση και εξέφρασαν θετικά σχόλια δείχνοντας τον ενθουσιασμό τους για τη διαδραστική αυτή εμπειρία! Αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την εξ αποστάσεως με την ελπίδα σύντομα να βρεθούμε με τους μαθητές μας στον φυσικό μας χώρο στις σχολικές μας τάξεις.

Δείτε τον οδηγό για τα breakout rooms εδώ.

 

Κι εδώ οδηγούς για την αξιοποίηση κι άλλων χρήσιμων εργαλείων της WEBEX.

 

Read more...

Συμμετοχή μαθητών στην παραγωγή οπτικοακουστικών μηνυμάτων προώθησης του "Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020"

Στην παραγωγή τηλεοπτικού σποτ αλλά και ραδιοφωνικών μηνυμάτων συνέβαλαν μαθητές/τριες - παλιά και νέα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με στόχο την προώθηση του Μαθητικού Διαγωνισμού Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού "Καν' το ν' ακουστεί 2020" με θέμα "Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αγκαλιάζουμε τη Γη".

Πιο συγκεκριμένα η ομάδα επιμελήθηκε την παραγωγή του ηχητικού μέρους του τηλεοπτικού σποτ (δείτε το εδώ) το οποίο από τις 16 Μαρτίου 2020 θα μεταδίδεται στα ΜΜΕ Ελλάδας και Κύπρου αλλά και του ραδιοφωνικού σποτ (εδώ) που μεταδίδεται στο μαθητικό ραδιόφωνο. Επίσης, παρήγαγαν και τα οπτικοακουστικά μηνύματα με στόχο την προώθηση της αξιολόγησης των μαθητικών δημιουργιών (τραγούδια - μηνύματα) από τα σχολεία (εδώ) αλλά και την προώθηση της ψηφοφορίας του κοινού για το βραβείο των Ακροατών (εδώ).

Η παραγωγή τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της νεοελληνικής γλώσσας της β΄ γυμνασίου - Ενότητα 6η (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ (ΜΜΕ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΤΛ.) και του Θεάτρου υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας και μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής του φετινού διαγωνισμού, Χαράς Σκουμποπούλου, η οποία συνέβαλε και στη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού για την αξιοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης των μαθητικών δημιουργιών του διαγωνισμού από τα σχολεία που διατέθηκε στους εκπαιδευτικούς (δείτε το υλικό εδώ).  

 

 

 

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από τους φoρείς:
- Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο: European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”,
- Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Aθλητισμού και Νεολαίας
Ο Διαγωνισμός υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.), που αποτελεί τον κόμβο για την Παιδεία στα Μέσα.
Το σποτ είναι μια παραγωγή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου σε συνεργασία με το European School Radio και την Εκπαιδευτική ΡαδιοΤηλεόραση.

Read more...

Η «Οδύσσεια» του Ομήρου στo Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Ένα διαφορετικό μάθημα «Οδύσσειας» έκαναν οι μαθητές της Α γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 με πρωτοβουλία της φιλολόγου τους, Ιντζεβίδου Κικής, με στόχο οι να εμπνευστούν οι μικροί μαθητές που ήδη διδάσκονται από την αρχή της χρονιάς, την « Οδύσσεια» του Ομήρου, το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, να ξαναδούν με άλλη ματιά το «κληρονομημένο βάρος». Οι ήρωες του Ομήρου βγήκαν από το σχολικό βιβλίο και εμφανίστηκαν μπροστά τους ζωντανοί με τη βοήθεια της πρωτοπόρου θεατρικής ομάδας, του «Μικρού Βορρά».

Μέσα από διάφορα είδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση ο χώρος του σχολείου μεταμορφώθηκε σε σκηνή, οι μικροί μαθητές σε συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί σε όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του κειμένου. Ποίηση, περιπέτεια, νόστος, συγκίνηση, αγωνία, θάνατος, όλα αυτά μαζί σε ένα έργο 10.000 στίχων, γραμμένο 2.500 χρόνια πριν, μια από τις πιο διάσημες ιστορίες νόστου και περιπλάνησης κατάφερε να ζωντανέψει στο σανίδι του σχολείου μέσα σε μία ώρα και κάτι. Οι ηθοποιοί, μόλις τέσσερις τον αριθμό, γέμισαν το σκηνικό με τη φρεσκάδα, το ταλέντο, το κέφι τους. Άρτια ασκημένοι με καθαρό κι εύληπτο λόγο, αυθόρμητη αλλά συντονισμένη κίνηση, χωρίς ίχνος επιτήδευσης, πρόσφεραν πραγματική απόλαυση. Η μουσική κοντά στις προσλαμβάνουσες των παιδιών αλλού με πιο έντεχνες νότες κι αλλού με πιο μοντέρνες, αγκάλιασε ζεστά και ατμοσφαιρικά το χώρο. Οι μαθητές παρακολουθούσαν έκπληκτοι τους ηθοποιούς να κινούνται με άνεση φέρνοντας το κείμενο που είχαν διδαχθεί κοντά τους, σεβόμενοι όμως πάντα το λόγο του Ομήρου, και στο τέλος ξέσπασαν αυθόρμητα σε χειροκροτήματα.

Μετά την παράσταση οι μαθητές ενθουσιασμένοι πήραν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων με σκοπό την ανάπτυξη γνωστικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, το οποίο σχεδίασαν ειδικοί θεατρολόγοι, συζήτησαν με τους ηθοποιούς από τους οποίους πήραν και συνέντευξη για το πρώτο μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο, «European School Radio», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν.

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της παράστασης για τη σπάνια εμπειρία που μας επεφύλαξαν και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν με τόση αγάπη και κέφι να αναβαθμίζουν το επίπεδο της εκπαίδευσης. Τη διασκευή του κειμένου υπογράφει η ομάδα «Μικρός Βορράς» και παίζουν οι Γιώργος Βραχνός, Δήμητρα Σταματίου, Κίκα Ζαχαριάδου και Χρήστος Τσάβος.

Read more...

Το Μουσικό Σχολείο τίμησε την επέτειο της 17ης Νοέμβρη

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συγχαίρει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο Θεατρικό - Μουσική Παράσταση Καφενείον “Η Ελλάς” αφιέρωμα στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια την Παρασκευή 16 - 11 - 2018 στις 10.00 π.μ.

Μπράβο σε όλους τους μαθητές του Λυκείου που συμμετείχαν στο θεατρικό, στην ορχήστρα και στη χορωδία, αρκετοί από τους οποίους σε διπλό ρόλο. Επίσης, στις μαθήτριες Αβραάμ Δήμητρα, Γεωργίου Νάγια και Παπαγιάννη Αλίκη για τις ζωγραφιές που επιμελήθηκαν στα σκηνικά της παράστασης.

Σημαντική ήταν η βοήθεια της κας Νατσάκου Ελένης και κας Ιωαννίδου Έλσας στις πρόβες της χορωδίας και του κ. Θωμαδάκη Πολυχρόνη στα σκηνικά.

Συγχαρητήρια στην κα Ιωαννίδου Γεωργία για τη Διδασκαλία της Χορωδίας, στον κ. Βαλαβάνη Βασίλειο για την Ενορχήστρωση και τη Διεύθυνση της ορχήστρας και της χορωδίας στην καθηγήτρια μουσικής, Εύα Δημοκωστούλα που συμμετείχε στην ορχήστρα (βιολί) και στην κα Γρίβα Αλεξάνδρα και τον κ. Κοτρίδη Ανδρέα για τη Σκηνοθεσία του Θεατρικού και τον Γενικό Συντονισμό της Παράστασης.  

Ευχαριστούμε τους μαθητές και συνοδούς δασκάλους της έκτης τάξης από το 1ο, 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας οι οποίοι παρακολούθησαν την παράσταση. Τέλος την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Βοργιαζίδης Κωνσταντίνος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Σοφιανίδης Γεώργιος και η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων, κα Σουμελίδου Μαρία. 

Δείτε ρεπορτάζ από τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο εδώ

 

Read more...

Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας στην παράσταση «Don’t touch my hand»

Την παράσταση θεάτρου σκιών χωρίς λόγια με τίτλο: «Don’t touch my hand» του θιάσου«Teatro de sombras chinescas de Valeria Guglietti»  Ισπανία – Αργεντινή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας το πρωί της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου 2018 στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας «VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018».

"Το κουκλοθέατρο είναι η πιο αρχαία τέχνη, ήταν ένας τρόπος έκφρασης της ομάδας, της κοινότητας για να εκφράσει τα ανεξήγητα. Ήταν συνδεδεμένη με τη θρησκεία στην Αίγυπτο, τη Μεσοπποταμία και στην Αφρική" είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του "VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018".

«Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε όλο το φάσμα του κουκλοθέατρου και γι αυτό στο πρόγραμμα εντάξαμε διαφορετικές τεχνικές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του "VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018", Χουάνχο Κοράλλες, θεατροπαιδαγωγός, ο οποίος διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

«Προβάλλουμε το κινέζικο θέατρο σκιών, μία ιδιαίτερη τεχνική κουκλοθεάτρου με το σώμα κούκλας και κεφάλι και χέρια εμψυχωτή, δακτυλοθέατρο, μαριονέτες, αλλά και το θέατρο των αντικειμένων», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Κοράλλες, ο οποίος από το 1998 έως το 2015 είχε τη διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς και στη συνέχεια μετέφερε τη θεατρική γιορτή για δύο χρονιές στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ

Το «Thesspuppet Festival» είναι μια θεατρική και κοινωνική πρόταση που στοχεύει στην προώθηση του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα ως μια παραδοσιακή μορφή τέχνης με βαθιές ρίζες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χωρίς να χάσει την λαϊκή καταγωγή του, έχει προσαρμοστεί στους σύγχρονους καιρούς και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στο σύγχρονο θέατρο.

Προτείνει, επίσης, με επιστημονικό και πρακτικό τρόπο την τέχνη του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα ως παιδαγωγικό εργαλείο για όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Είναι ένα διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός, αναγνωρισμένο παγκοσμίως στον διεθνή χάρτη του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα. Στοχεύει να συμβάλει στο τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης με σκοπό την καθιέρωση της πόλης ως προορισμό και σημείο αναφοράς στην Ελλάδα για τους λάτρεις αυτής της τέχνης.

Το “Thesspuppet Festival”, είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας εμπειρίας στον καλλιτεχνικό και οργανωτικό τομέα της τέχνης του θεάτρου με κούκλες & αντικείμενα όπως και του σωματικού θεάτρου.

Συντονιστής του φεστιβάλ είναι ο Juanjo Corrales, ο οποίος τα τελευταία 30 χρόνια, συνεργάζεται και διευθύνει αντίστοιχες διοργανώσεις: 1987 – 2016: Εξωτερικός συνεργάτης του «International Puppet Festival of Bilbao». 1999 – 2015: Διευθυντής του “Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς». 2007 – 2012: Διευθυντής του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κύπρου στο Δήμο Λατσιών – Λευκωσίας». Από το 2016: Διευθυντής του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρο και Παντομίμας της Θεσσαλονίκης». Από το 2017: Διευθυντής του «International Puppet Festival of Bilbao».

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account