Διάκριση μαθητών στον διαγωνισμό για την 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

 
Τη δεύτερη θέση μεταξύ των Λυκείων του Νομού Ημαθίας κατέλαβε η ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βεροίας στο διαγωνισμό για την 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (15th European Union Science Olympiad – EUSO 2017).
Το Μουσικό Σχολείο εκπροσωπήθηκε επάξια από τους μαθητές της Β΄Λυκείου Καλφόπουλο Χρήστο, Τρέβλα Χρήστο και Χαραλαμπίδου Χριστίνα, ενώ βρέθηκε πολύ κοντά βαθμολογικά και στην κατάληψη της πρώτης θέσης. 
Την προετοιμασία των μαθητών είχαν αναλάβει οι εκπαιδευτικοί Δούκας Κωνσταντίνος ( Φυσικός ΠΕ 04.01) και Ζαχαριάδου Χριστίνα (Χημικός ΠΕ 04.02) με την συνεργασία της Υπεύθυνης του ΕΚΦΕ Ημαθίας κ. Δεληγιάννη Φωτεινής.
Ο Σύλλογος Καθηγητών του Μουσικού Σχολείου συγχαίρει τους μαθητές και τους εύχεται καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες.
 
Read more...

Συμμετοχή μαθητών στη δράση της φθινοπωρινής ισημερίας: "Το πείραμα του Ερατοσθένη"

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η δράση της Φθινοπωρινής Ισημερίας (23-9-2015) με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» για τον υπολογισμό της Ακτίνας της Γης, που διοργάνωσαν τα ΕΚΦΕ Σερρών, Κατερίνης, Εύβοιας και Σπάρτης, με την υποστήριξη της ΠΑΝΕΚΦΕ. 
Στη Δράση δήλωσαν συμμετοχή 112 σχολεία από όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων το Μουσικό Σχολείο Βεροίας και πήραν μέρος 180 περίπου καθηγητές και 2000 μαθητές. 
Οι μαθητές υπολόγισαν το μέγεθος της περιφέρεια της Γης, όπως ακριβώς έκανε και ο Ερατοσθένης το 240 π.Χ. Πιο συγκεκριμένα, αφού πρώτα στερέωσαν κάθετα ένα αντικείμενο όπως ραβδί, βιβλίο, κουτί κλπ, μέτρησαν το ύψος και το μήκος της σκιάς του. Στη συνέχεια με απλούς Φυσικομαθηματικούς υπολογισμούς, αλλά και τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών (google earth), υπολόγισαν την περίμετρο και την ακτίνα της Γης.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων κάθε σχολείου καταχωρούνται στον χάρτη https://www.google.com/maps/d/viewer… 
Ήταν μια πολύ όμορφη δραστηριότητα που συνδυάζει την παρατήρηση, τη μέτρηση, τα μαθηματικά και τις νέες τεχνολογίες. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μυήθηκαν με βιωματικό τρόπο στο πείραμα του Ερατοσθένη, καλλιέργησαν τις δεξιότητές τους και κατέκτησαν τη γνώση.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Σερρών 
goo.gl/MBVD5M

Read more...

Το Μουσικό Σχολείο σε Επιστημονική Ταινία

Το Μουσικό Σχολείο συμμετείχε για δεύτερη φορά στην εβδομάδα προβολής ταινιών επιστημονικών θεμάτων στη Βέροια η οποία διοργανώνεται από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, τους Φίλους του Βυζαντινού Μουσείου Βεροίας και την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, με την συνοδεία του καθηγητή Φυσικής κ. Κωνσταντίνου Δούκα, παρακολούθησαν την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, την προβολή του Επιστημονικού Ντοκυμανταίρ «Μυστήρια της σκοτεινής ύλης».

Κατά την επιστροφή τους οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στο παρόν επισυναπτόμενο Φύλλο Εργασίας με θέματα που θίχθηκαν στην ταινία.

Το ενδιαφέρον θέμα της ταινίας , απευθυνόταν σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Λυκείου ως πρός το υπόβαθρο του

Λίγα λόγια για την ταινία και το θέμα που διαπραγματεύεται:

Μυστήρια της σκοτεινής ύλης
Χρονική Διάρκεια:  52΄
Πρωτότυπος τίτλος: La mysteze de la matieze noise
Σκηνοθέτης: Cecile Denjean
Έτος παραγωγής 2012
Χώρα : Γαλλία

Το σύμπαν αποτελείται από άτομα. Αυτό νομίζουμε και αυτό είναι σίγουρα αυτό που διδαχθήκαμε στο σχολείο. Σήμερα όμως οι επιστήμονες πιστεύουν πως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Στην πραγματικότητα τα άτομα αποτελούν μόλις το 5% του σύμπαντος. Το υπόλοιπο 95% πιστεύεται ότι είναι ένα μυστηριώδες είδος ύλης που ονομάζεται σκοτεινή ύλη, επειδή ακριβώς είναι αόρατη σε εμάς και διαθέτει μια σκοτεινή ενέργεια για την οποία δεν γνωρίζουμε τίποτα. Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο τελειοποιούμε  τα εργαλεία των ερευνών μας, τόσο αυτά μας αποκαλύπτουν το εύρος της άγνοιάς μας. Στην προσπάθεια κατανόησης ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης, εργαστήρια σε όλο τον κόσμο επιδίδονται σε έναν φρενήρη αγώνα δρόμου. Ποιος θα κατανοήσει από τι αποτελείται το 95% του σύμπαντος; Ποιος θα συλλάβει πρώτος έστω και ένα σωματίδιο αυτής της σκοτεινής ύλης; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα που είχε ποτέ αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, μιας που σε αυτή τη σκοτεινή ύλη κρύβεται το μέλλον του Σύμπαντος.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account