Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2019 στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Η Ευρωπαική Ημέρα Γλωσσών 2019 στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 το Μουσικό Σχολείο Βέροιας συμμετείχε στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Γλωσσών με εργαστήρια και βιωματικές δράσεις στις ώρες των τριων ξένων γλωσσών που διδάσκονται στο σχολείο μας.

                                          

Από το 2001 το Συμβούλιο της Ευρώπης καθιέρωσε την 26 Σεπτέμβρη ως γιορτή της γλωσσικής πολυμορφίας της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Οι στόχοι της Ευρωπαίκής Ημέρας γλωσσών όπως αναφέρονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να διατηρηθεί αλλά και να εμπλουτισθεί η γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων των ανθρώπων σε περισσότερες των δυο γλωσσών αλλά και η ενθάρυνση της δια βίου εκμάθησης γλωσσών εντός και εκτός σχολείου, με σκοπό είτε τις σπουδές είτε για επαγγελματικές ανάγκες, είτε για σκοπούς κινητικότητας ή για διασκέδαση και ανταλλαγές.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις γλώσσες :

ü      Υπάρχουν μεταξύ 6.000 και 7.000 γλώσσες στο κόσμο - που μιλιούνται από 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε 189 ανεξάρτητα κράτη.

ü      02Υπάρχουν περίπου 225 γηγενείς γλώσσες στην Ευρώπη - περίπου το 3% του συνόλου των γλωσσών του κόσμου.

ü      03Οι περισσότερες γλώσσες του κόσμου μιλιούνται στην Ασία και την Αφρική.  

ü      04Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του κόσμου είναι δίγλωσσος ή πολύγλωσσος, δηλαδή, μιλάει δυο ή περισσότερες γλώσσες. 

ü      05Στην καθημερινή τους ζωή, οι Ευρωπαίοι όλο και περισσότερο συναντούν ξένες γλώσσες. Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί περισσότερο ενδιαφέρον για τις γλώσσες μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. 

ü      06Πολλές γλώσσες διαθέτουν 50.000 λέξεις ή περισσότερες, αλλά ο κάθε ομιλητής συνήθως γνωρίζει και χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό αριθμό από όλο το λεξιλόγιο: στην καθημερινή επικοινωνία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ίδιες λίγες εκατοντάδες λέξεις.

ü      07Οι γλώσσες βρίσκονται σε συνεχή επαφή μεταξύ τους και επηρεάζουν η μια την άλλη με πολλούς τρόπους: στο παρελθόν η Αγγλική είχε δανειστεί λέξεις και εκφράσεις από πολλές άλλες γλώσσες, ενώ σήμερα υπάρχουν Ευρωπαϊκές γλώσσες, που δανείζονται πολλές λέξεις από την Αγγλική.  

ü      08Το βρέφος τον πρώτο χρόνο της ζωής του αρθρώνει πολλούς φωνητικούς ήχους. Στην ηλικία περίπου του ενός έτους εκστομίζει τις πρώτες κατανοητές λέξεις. Γύρω στα τρία χρόνια σχηματίζει σύνθετες προτάσεις, ενώ στην ηλικία των πέντε ετών το παιδί κατέχει αρκετές χιλιάδες λέξεις.

ü      09Η μητρική γλώσσα είναι συνήθως η γλώσσα που κάποιος γνωρίζει καλύτερα και χρησιμοποιεί περισσότερο. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν οι «τέλειοι δίγλωσσοι» που μιλούν δυο γλώσσες εξ’ ίσου καλά. Συνήθως, όμως, οι δίγλωσσοι δεν εμφανίζουν ακριβή ισορροπία μεταξύ των δυο γλωσσών τους.  

ü      10Η διγλωσσία παρέχει πολλά πλεονεκτήματα: κάνει την εκμάθηση των άλλων γλωσσών ευκολότερη, ενισχύει τον τρόπο σκέψης και ενθαρρύνει τις επαφές με τους άλλους ανθρώπους και τους άλλους πολιτισμούς. 

ü      11Η διγλωσσία και η πολυγλωσσία εμπεριέχουν, επίσης, οικονομικά οφέλη: προσφέρεται πιο εύκολα εργασία σε όσους μιλούν αρκετές γλώσσες και οι πολύγλωσσες εταιρείες έχουν ένα καλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από τις μονογλωσσικές.

ü      12Οι γλώσσες σχετίζονται μεταξύ τους σαν τα μέλη μιας οικογένειας. Οι περισσότερες Ευρωπαïκαίς γλώσσες ανήκουν στη μεγάλη Ινδοευρωπαϊκή οικογένεια. 

ü      13Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες ανήκουν σε τρεις ευρείες ομάδες: τη Γερμανική, τη Λατινογενή και την Σλαβική.

ü      14Η Γερμανική οικογένεια γλωσσών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη Δανική, τη Νορβηγική, την Σουηδική, την Ισλανδική, τη Γερμανική, την Ολλανδική, την Αγγλική, την Εβραϊκή.

ü      15Οι Λατινογενείς γλώσσες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Ιταλική, τη Γαλλική, την Ισπανική, την Πορτογαλική, τη Ρουμανική.

ü      16Οι Σλαβικές γλώσσες περιλαμβάνουν τη Ρωσική, την Ουκρανική, τη Λευκορωσική, τη Πολωνική, την Τσεχική, την Σλοβάκικη, την Σερβική, την Κροατική, τη Μακεδονική, τη Βουλγάρικη και άλλες.

ü      17Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες χρησιμοποιούν το Λατινικό αλφάβητο. Μερικές Σλάβικες γλώσσες χρησιμοποιούν το Κυριλλικό. Οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Γεωργιανοί και οι Εβραίοι έχουν το δικό τους.

ü      18Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν ένα αριθμό περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών  - και μερικές από αυτές έχουν γίνει επίσημες γλώσσες.

ü      19Οι μη Ευρωπαϊκές γλώσσες, που χρησιμοποιούνται ευρέως στον Ευρωπαϊκό χώρο, είναι η Αραβική, η Κινεζική,η Ινδική, η κάθε μια με το δικό της σύστημα γραφής.

ü      20Η Ρωσία (148 εκατομμύρια κάτοικοι) έχει κατά πολύ το μεγαλύτερο αριθμό γλωσσών που μιλιούνται στην περιοχή της: από 130 μέχρι 200 γλώσσες ανάλογα με τα κριτήρια.

ü      21Λόγω της εισροής μεταναστών και προσφύγων, η Ευρώπη έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό πολύγλωσση. Στο Λονδίνο μόνο μιλιούνται κάπου 300 γλώσσες (η Αραβική, η Τουρκική, η Κουρδική, η Βερβερική, η Ινδική, η γλώσσα Παντζάμπι κ.λπ.)

https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/el-GR/Default.aspx

 

Read more...

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στην εκδήλωση για τη Μητέρα της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Ν. Ημαθίας

Στην εκδήλωση με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας με τίτλο: "Mother, Our Cradle of Love"  (Μητέρα, λίκνο Αγάπης) που διοργανώνει η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Ν. Ημαθίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στις 12:00 - 13:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας θα συμμετάσχουν μαθητές της Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Καλεσμένες και οι μητέρες!
Υπεύθυνη καθηγήτρια Αγγλικών: Αλεξάνδρα Γρίβα
 
Οι μαθητές της Α' Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας θα παρουσιάσουν το τραγούδι 'Thank you mom' των Good Charlotte. Ακούστε το εδώ.
Ενορχήστρωση: Παπαγιάννη Αλίκη
Τραγούδι : Δημάκας Δημήτριος,Παπαγιάννη Αλίκη
Βιολί: Καλφόπουλος Εύφημος
Γιουκαλίλι: Παπαγιάννη Αλίκη
Κιθάρα: Ανθούλα Μαρία
Κλαρίνο: Δαλιγκάρου  Μαριάννα
Κρουστά: Δημάκας Αλέξανδρος
Πιάνο: Μπούκτσης Θωμάς
Read more...

Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας γιόρτασε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2017

Οι μαθητές/τριες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2017 την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 με διάφορες δραστηριότητες υπό την επίβλεψη και επιμέλεια των καθηγητριών ξένων γλωσσών, Λούκα Μαριάννας (ΠΕ05 - Γαλλικών), Σιριστρατίδου Παρθένας (ΠΕ06 - Αγγλικών) και Σουλιώτη Αικατερίνης (ΠΕ07 - Γερμανικών). 

Δείτε παρακάτω το υλικό (βίντεο, powerpoint φωτογραφικό υλικό).

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2017

βίντεο 1 

βίντεο 2

βίντεο 3

Read more...

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου στην Τελετή Λήξης της δράσης Teachers4Europe 2015-16 στη Βέροια

Ένα θερμό χειροκρότημα απέσπασε η ομάδα της Β’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας (τμήμα προχωρημένων στα Αγγλικά) για την παρουσίαση της εργασίας της με τίτλο «Γνωρίζοντας καλύτερα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στην τελετή λήξης του προγράμματος Teachers4Europe το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στο 9ο Δ.Σ. Βέροιας.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές που παρουσίασαν ήταν οι: Βαρακλής Ευγένιος, Βράνας Μάριος, Καλαντζόπουλος Σπυρίδων, Κετίκογλου Αναστάσιος, Κωφίδης Ιωάννης και Μαντρατζής Ιωάννης. Η εργασία εκπονήθηκε σε διασχολική συνεργασία με τους/τις μαθητές/τριες της Γ’ Γυμνασίου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην τελετή λήξης, που διοργάνωσε η AmbassadorForEuropeΗμαθίας-Πέλλας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εργασίες από μαθητές/τριες άλλων σχολείων, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να προβληματιστούν γόνιμα και διασκεδαστικά πάνω σε διάφορα θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα ΑμΕΑ, την προσφυγική κρίση, τις φυλετικές διακρίσεις, τη χρήση του κινητού και του διαδικτύου, κ.ά. Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν στους μαθητές ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμνηστικά έντυπα.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες, κ. Αλεξούδα Γεωργία (ΠΣΠΘ) και κ. Σιριστατίδου Νίνα (ΜΣΒ), συγχαίρουν όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες για τη συμμετοχή τους στη δράση!

Για να διαβάσετε σχόλια των μαθητών από την εκδήλωση, πατήστε εδώ.

Για να δείτε την παρουσίαση, πατήστε εδώ. Για το πρόγραμμα της τελετής λήξης, εδώ.

Για φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση, εδώ.

Δείτε παρακάτω την παρουσίαση.

Read more...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ της δράσης Teachers4Europe 2015-16

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση της ομάδας της Β' Γυμνασίου με τίτλο:
"Γνωρίζοντας καλύτερα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης" στο πλαίσιο της δράσης Teachers4Europe 2015-16, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016, στις 9:30, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.

Hope to see you there!

Νίνα Σιριστατίδου - Καθηγήτρια Αγγλικών Μουσικού Σχολείου Βέροιας

http://www.mousikoveroias.gr/index.php/programmata/eurwpaika-programmata/teachers4europe

http://www.teachers4europe.gr/

Απόσπασμα προγράμματος τελετής - Κατεβάστε το επισυναπτόμενο πρόγραμμα της τελετής 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account