Μουσικά Κύματα - Σχολικό Περιοδικό

Σχολικό ψηφιακό περιοδικό με τίτλο "Μουσικά Κύματα" δημιούργησαν οι μαθητές της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου τους, Χαράς Σκουμποπούλου, το οποίο φιλοξενείται στην πλατφόρμα School Press του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Το περιοδικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεναρίου με τίτλο "Καλλιεργώντας την πολιτότητα με οδηγό τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και όχημα το European School Radio" στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που υλοποίησαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης τον Δεκέμβριο του 2021 αξιοποιώντας συνεργατικά ψηφιακά εργαλεία.

Αφορμή για τη δημιουργία του περιοδικού αποτέλεσε η επιστολή "Κάποια Χριστούγεννα" του Γρηγόριου Ξενόπουλου την οποία μελέτησαν οι μαθητές και η οποία δημοσιεύτηκε στο νεανικό περιοδικό "Διάπλασις των Παίδων". Το Α΄ τεύχος του περιοδικού "Με άρωμα Χριστουγέννων" είναι αφιερωμένο στα Χριστούγεννα και περιλαμβάνει οκτώ άρθρα τα οποία συνέταξαν κι ανάρτησαν οι μαθητές. 

Το ηλεκτρονικό περιοδικό μας δημιουργήθηκε προκειμένου να καλλιεργήσει στους μαθητές τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας καθώς και να αναπτύξουν ικανότητες κριτικής σκέψης, έρευνας, παραγωγής λόγου, επικοινωνίας, συνεργασίας, δημοκρατικής συνείδησης αλλά και ικανότητες και δεξιότητες του ενεργού πολίτη.

Στο πλαίσιο του Αλφαβητισμού του 21ου αιώνα, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας οι σύγχρονοι μαθητές θα πρέπει να

  • μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά και να κατανοούν τα εργαλεία της τεχνολογίας
  • σχεδιάζουν και να μοιράζονται πληροφορίες σε παγκόσμιες κοινότητες
  • μπορούν να κάνουν την διαχείριση, ανάλυση, και σύνθεση πολλαπλών ροών ταυτόχρονης πληροφόρησης και ενημέρωσης
  • να δημιουργούν, να κρίνουν, να αναλύουν και να αξιολογούν τα κείμενα των πολυμέσων με κριτικό και ηθικό τρόπο.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το περιοδικό και στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αλλά και σε άλλα φιλολογικά μαθήματα προκειμένου να ασκηθούν οι μαθητές στη συγγραφή άρθρων σε αυθεντικό πλαίσιο επικοινωνίας και να καλλιεργηθούν με αυτόν τον τρόπο τα εσωτερικά κίνητρα μάθησης των μαθητών.

Σήμερα Ενεργοί Μαθητές – Αύριο Ενεργοί Πολίτες

«Αυτά που για να τα κάνουμε πρέπει πρώτα να τα Μάθουμε αυτά τα μαθαίνουμε Κάνοντάς τα» Αριστοτέλης

Το Α΄ τεύχος του περιοδικού μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Θα εκτιμούσαμε να αφήσετε τα σχόλιά σας στα άρθρα των μαθητών προκειμένου να υπάρξει αλληλεπίδραση. Καλή σας πλοήγηση στο περιοδικό μας!

Read more...

Ραδιοφωνική συνεργασία με το 1ο γυμνάσιο Βέροιας

Ακούστε εδώ την εκπομπή.
 
Συνεργατική εκπομπή με τίτλο: "Περί διαδικτυακής φιλίας ο λόγος" παρήγαγαν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί "Ραδιοκατακτητές" του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με αυτούς του 1ου γυμνασίου Βέροιας την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6 - 7 μ.μ. στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στα δύο σχολεία που σχετίζονται με το Μαθητικό Ραδιόφωνο - European School Radio.
 
Στην εκπομπή η οποία ηχογραφήθηκε εξ αποστάσεως αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία τηλεδιάσκεψης και συνεργασίας μαθητές της β΄ γυμνασίου του ΜΣΒ συζήτησαν με τους μαθητές της γ΄ γυμνασίου του 1ου γυμνασίου Βέροιας για τη διαδικτυακή φιλία αλλά και για παραμέτρους της.
Ευχαριστούμε τους φίλους - ακροατές που εμψύχωσαν τους μαθητές από το chat του σταθμού.
 
Ακούστε το σποτ προώθησης της εκπομπής
Δείτε τη διαδραστική μας αφίσα: https://bit.ly/3pYq4vy
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μουσικό Σχολείο Βέροιας - Χαρά Σκουμποπούλου/ 1ο γυμνάσιο Βέροιας: Νίνα Ράμμου, Πολύμνια Ανδρεάδου
Read more...

Οι μαθητές της β΄ γυμνασίου προτείνουν και δημιουργούν την περίοδο της καραντίνας

Οι μαθητές της β΄ γυμνασίου στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης την περίοδο της καραντίνας στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας αξιοποιώντας ποικίλα ψηφιακά εργαλεία δημιουργούν και προτείνουν και στους συμμαθητές τους να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους. Δείτε κάποια από τα άρθρα τους που αναρτήθηκαν στο λογοτεχνικό ιστολόγιο της β΄ γυμνασίου πλαισιωμένα με τις δικές τους πρωτότυπες δημιουργίες! Τα άρθρα αυτά είναι τα τελικά προϊόντα σεναρίου με πρωτότυπα δημιουργικά φύλλα εργασίας που εφαρμόστηκε στην πράξη αυτήν την περίοδο από τη φιλόλογο, Χαρά Σκουμποπούλου.

Δείτε εδώ το άρθρο της Αμαράντου Καλλιόπης

Δείτε εδώ το άρθρο του Μιχαηλίδη Γιώργου

Read more...

Ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού σε ψηφιακές τάξεις - Βοηθητικό υλικό για μαθητές & εκπαιδευτικούς

 Ανακοινώνεται ότι έχει ήδη αναρτηθεί εκπαιδευτικό υλικό στην ηλεκτρονική τάξη https://eclass.sch.gr/ από εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Κάντε εγγραφή στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για να μπορέσετε να δείτε το υλικό. http://www.mousikoveroias.gr/…/935-elearning-eggrafi-sto-psd Για το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας β΄ γυμνασίου έχουν αναρτηθεί εργασίες και στην ηλεκτρονική τάξη Edmodo. 

Για τους μαθητές

Μπορείτε να δείτε δύο βιντεάκια με οδηγίες για σύνδεση στην ηλεκτρονική τάξη και τον τρόπο ανάρτησης των μαθητικών εργασιών.

Σύνδεση μαθητών στο eclass και εγγραφή σε μάθημα

https://www.youtube.com/watch?v=ejRzKIqV6NI  

Πώς στέλνουμε εργασίες στο eclass

Για τους εκπαιδευτικούς

1. Tutorials για την χρήση της πλατφόρμας eclass του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου εδώ

 

2. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ Κ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - οδηγίες - βίντεο εδώ

Ψηφιακή Τάξη EDMODO

Βίντεο με οδηγίες

3. Χρήσιμες οδηγίες και υλικό για την εφαρμογή της Εξ Αποστάσεως Σύγχρονης και Ασύγχρονης Εκπαίδευσης από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδας εδώ

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Read more...

Συμμετοχή μαθητών στην παραγωγή οπτικοακουστικών μηνυμάτων προώθησης του "Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020"

Στην παραγωγή τηλεοπτικού σποτ αλλά και ραδιοφωνικών μηνυμάτων συνέβαλαν μαθητές/τριες - παλιά και νέα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με στόχο την προώθηση του Μαθητικού Διαγωνισμού Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού "Καν' το ν' ακουστεί 2020" με θέμα "Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αγκαλιάζουμε τη Γη".

Πιο συγκεκριμένα η ομάδα επιμελήθηκε την παραγωγή του ηχητικού μέρους του τηλεοπτικού σποτ (δείτε το εδώ) το οποίο από τις 16 Μαρτίου 2020 θα μεταδίδεται στα ΜΜΕ Ελλάδας και Κύπρου αλλά και του ραδιοφωνικού σποτ (εδώ) που μεταδίδεται στο μαθητικό ραδιόφωνο. Επίσης, παρήγαγαν και τα οπτικοακουστικά μηνύματα με στόχο την προώθηση της αξιολόγησης των μαθητικών δημιουργιών (τραγούδια - μηνύματα) από τα σχολεία (εδώ) αλλά και την προώθηση της ψηφοφορίας του κοινού για το βραβείο των Ακροατών (εδώ).

Η παραγωγή τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της νεοελληνικής γλώσσας της β΄ γυμνασίου - Ενότητα 6η (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ (ΜΜΕ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΤΛ.) και του Θεάτρου υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας και μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής του φετινού διαγωνισμού, Χαράς Σκουμποπούλου, η οποία συνέβαλε και στη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού για την αξιοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης των μαθητικών δημιουργιών του διαγωνισμού από τα σχολεία που διατέθηκε στους εκπαιδευτικούς (δείτε το υλικό εδώ).  

 

 

 

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από τους φoρείς:
- Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο: European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”,
- Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Aθλητισμού και Νεολαίας
Ο Διαγωνισμός υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.), που αποτελεί τον κόμβο για την Παιδεία στα Μέσα.
Το σποτ είναι μια παραγωγή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου σε συνεργασία με το European School Radio και την Εκπαιδευτική ΡαδιοΤηλεόραση.

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account