Διαδικτυακή Συνάντηση με τον συγγραφέα - Διονύση Λεϊμονή

Σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 οι μαθητές της γ' γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με πρωτοβουλία της φιλολόγου τους, Κικής Ιντζεβίδου υποδέχθηκαν στην ηλεκτρονική τους τάξη έναν βραβευμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων, τον Διονύση Λεϊμονή και γιόρτασαν μαζί του την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Ο συγγραφέας απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών με ειλικρίνεια και απλότητα ανέφερε ότι είναι άνθρωπος της τεχνολογίας και ότι τη χρησιμοποιεί καθημερινά αλλά δε συγκρίνεται με τα βιβλία γιατί «είναι κάτι διαφορετικό, είναι σκέψεις, είναι ένας θησαυρός που μας εισάγει στα μυστικά της ζωής». Τόνισε, επίσης, ότι οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να επιλέξουν βιβλία της αρεσκείας τους και ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δίνουν ευκαιρίες στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με το λογοτεχνικό βιβλίο, που αφήνει τα παιδιά να ταξιδέψουν ακόμη και σε συνθήκες εγκλεισμού.
Στη συνέχεια υλοποίησε με τους μαθητές ένα εργαστήριο, δημιουργικής γραφής κατά το οποίο οι μαθητές, με τη δική του βοήθεια, επιχείρησαν να γράψουν ιστορίες με ζώα που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους, με αφορμή το απόσπασμα από το βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη «Τα ζα», που διδάχθηκαν στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του σχολείου. Τέλος έδωσε το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου λέγοντας ότι «η γραφή είναι φωνή, είναι λύτρωση, τη χρησιμοποιούμε σε κάθε περίπτωση για να νιώσουμε ωραία, μπορεί να εκφράσει τα μύχια συναισθήματα του καθενός από εμάς, είναι κάτι μαγικό, ένα όπλο που δεν προκαλεί καταστροφές αλλά φτιάχνει έναν καλύτερο κόσμο».
Οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη διαδικασία που άλλαξε την καθημερινότητά τους και τους γέμισε ευχαρίστηση μέσα από την επαφή τους με έναν συγγραφέα που ένιωσαν ότι αγαπάει πολύ την τέχνη της γραφής και το βιβλίο γενικότερα και θέλει αυτή την αγάπη του να τη μεταδώσει και στους μαθητές. Και σήμερα τα κατάφερε! Ευχαριστούμε θερμά τον Διονύση Λεϊμονή και του ευχόμαστε να συνεχίσει να γράφει χαρίζοντας μας υπέροχες εμπειρίες μέσα από ονειρικά ταξίδια.
Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό, στη νερένια πολιτεία… Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων. Ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά και ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, πολλά από τα οποία έχει προλογίσει ο ίδιος, τη διοργάνωση φιλολογικών-λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ, και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π.) Επιμελήθηκε και παρουσίαζε επί 7,5 χρόνια τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο». Είναι τακτικό μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών συγγραφέων (Κε.Βι.Μα.Συ), τακτικό μέλος του Ελληνικού τμήματος (ΙΒΒΥ) του Κύκλου του Παιδικού βιβλίου και πρώην ειδικός γραμματέας του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας. Συμμετέχει σε επιτροπές συγγραφέων για κρίση παιδικών βιβλίων. Έργα του: «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», Παππάς 2007, «Το μυστικό της Δαγκάνας(Εκδόσεις Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου 2009), «Το Χαμένο ταίρι», Εκδόσεις Ακρίτας 2009 (επανακυκλοφορία από Εκδόσεις Εν πλω, Αύγουστος, 2017), «Τα Τίμια δώρα», εκδόσεις (Ήρα Εκδοτική, 2013), “Το δέκατο έβδομο κιβώτιο”, σειρά “Περιστέρια”, (Εκδόσεις Πατάκη, 2014), “Το τέταρτο αλογάκι”, σειρά “Περιστέρια”, (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), «Δημιουργική γραφή στην τάξη –Α,΄Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου» ξεκινώντας μία νέα σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων (Εκδόσεις Γράφημα, 2018) και «Ο θαλασσοσφυριχτής» (Αρτέον Εκδοτική, 2018).Τον Μάη του 2015 το παιδικό του μυθιστόρημα «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» βρέθηκε υποψήφιο στα βραβεία αναγνωστών του Public για το 2015, ενώ την ίδια χρονιά στις 2 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, τιμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου –ΙΒΒΥ με το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. ΄Εχει συμμετάσχει επίσης με ποιήματα και πεζά του σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.
Read more...

Ποιητικό εργαστήριο - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Tην Παρασκευή 2 Απριλίου οι μαθητές της γ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τα «Τρία χαικού» του Σεφέρη, που διδάχθηκαν στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, με πρωτοβουλία της φιλολόγου τους, Κικής Ιντζεβίδου είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν στην ηλεκτρονική τους τάξη έναν σημαντικό εκπρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού ποιητικού λόγου, τον κύριο Χρήστο Τουμανίδη.

Ο ποιητής αφού συζήτησε με τους μαθητές για την αξία της ποίησης στη ζωή μας, ιδιαίτερα σήμερα στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, μίλησε για την ποίηση του χαϊκού, τη σχέση της  με την ελληνική επιγραμματική ποίηση και με αφοπλιστική ειλικρίνεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους για τη ζωή του, τις πηγές έμπνευσής του και τη συνάντησή του με τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του.

Στη συνέχεια μύησε τους μαθητές στην τέχνη του ποιητικού λόγου υλοποιώντας ένα ποιητικό εργαστήριο, κατά το οποίο οι μαθητές με τη δική του βοήθεια επιχείρησαν να γράψουν χαϊκού  με θέμα την άνοιξη. Στο τέλος του αφιέρωσαν στίχους του ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη. Οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι  με τη διαδικασία που άλλαξε την καθημερινότητά τους και τους γέμισε ευχαρίστηση μέσα από τη συγκίνηση του ωραίου που ενεργοποιεί μοναδικά ο ποιητικός λόγος.

Σε όλα τα ρήματα, σε όλες τις σκέψεις, σε όλες τις ιδέες, κάπου υπάρχει κρυμμένη η Ποίηση. Χρειάζεται μόνο κινητοποίηση της φαντασίας, δημιουργική σκέψη, όνειρο, συναίσθημα, συγκίνηση για να την ανακαλύψεις. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Τουμανίδη που μας βοήθησε να την ανακαλύψουμε και να την βιώσουμε  σήμερα, που την έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Ο Χρήστος Τουμανίδης είναι Έλληνας ποιητής που γεννήθηκε τον Μάιο του 1952, στη Λιθαριά της Πέλλας. Ξεκίνησε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Νάουσα και τις ολοκλήρωσε στην Αθήνα όπου έκτοτε ζει και δημιουργεί. Στον κόσμο της ποίησης μπήκε δειλά  από τα εφηβικά του χρόνια. Σταθμός στη ζωή και την ποιητική του πορεία στάθηκε η γνωριμία του με το Γιάννη Ρίτσο το 1974,μια γνωριμία που εξελίχθηκε σε σχέση δάσκαλου και μαθητή, ευεργέτη και ευεργετούμενου, όπως δηλώνει ο ίδιος.

Ο Χρήστος Τουμανίδης ανήκει στην ποιητική γενιά του 1970. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με την ποιητική συλλογή Αστάθμητα (1978). Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές Απόπειρες (1981), Η ώρα του λιμανιού (1987), Αντίστιξη των άστρων (1997), Κεριά θυέλλης (2005), Η γέφυρα των στίχων (2009), δίγλωσσο μαζί με τον Αλβανό ποιητή Μιλιάνοφ Καλούπι, Οι ελεγείες της Ανατολής (2014) και Πάνω σε μια χορδή (2017). Άλλες εκδόσεις του : 1) Η πρώτη Ανθολογία ελληνικού χαϊκού (1996), 2) Λύρα του Πόντου (2003), ανθολόγιο ποιητών ποντιακής καταγωγής, 3) Ανθολόγιο μικρών θαυμάτων (2010), επιλογή ποιημάτων Γιάννη Ρίτσου, 4) Αθήνα Μπουένος Άιρες (2015), ποιητικός διαδικτυακός διάλογος με τον τρόπο του χαϊκού με την Αργεντινή ποιήτρια Mirta Gilli. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα σουηδικά, αγγλικά, ρωσικά, ισπανικά, ιταλικά, αλβανικά, περσικά και εβραϊκά. Το 2006 είχε συμμετάσχει αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χαϊκού στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Read more...

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου μαθητές της γ' γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας επισκέφτηκαν το τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ καθώς και το Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενοι από τη φιλόλογο, Κική Ιντζεβίδου και τη χημικό, Χριστίνα Ζαχαριάδου, στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων, «Λογοτεχνία αλλιώς», στο οποίο συμμετέχουν.

Συγκεκριμένα ξεναγήθηκαν στο τμήμα κινηματογράφου του ΑΠΘ όπου ενημερώθηκαν από τον κ.Γουλή για τη γλώσσα του κινηματογράφου (κάδρο, πλάνο, μοντάζ, χρώμα, ήχος κ.ά.), τους βασικούς συντελεστές μιας κινηματογραφικής ταινίας (παραγωγός, σκηνοθέτης, ηθοποιοί, οπερατέρ, ηχολήπτης, μουσικός, μοντέρ κ.ά.) παρακολουθώντας αποσπάσματα από διάφορα είδη κινηματογραφικών ταινιών ώστε να αντιληφθούν ότι μια ταινία είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας και συνδυάζει διάφορες τέχνες και μέσα έκφρασης και να αντιμετωπίζουν με κριτικό τρόπο τα ποικίλα οπτικοακουστικά μηνύματα που δέχονται καθημερινά από διάφορες πηγές.Στη συνέχεια στο μουσείο κινηματογράφου οι μαθητές, παρακολουθώντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποίησε η κ. Δεληδάκη, ανακάλυψαν τις διαφορετικές αφηγηματικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να ειπωθεί μια ιστορία μέσα από την «παράλληλη ανάγνωση» ενός λογοτεχνικού κειμένου και της κινηματογραφημένης του μεταφοράς.Τέλος οι μαθητές μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “green screen” δημιούργησαν την δική τους ταινία μικρού μήκους βασιζόμενη στο λογοτεχνικό κείμενο που είχαν διδαχθεί στην τάξη, ένα απόσπασμα από το « Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή. Η διαδραστική μέθοδος διδασκαλίας ενθουσίασε τους μαθητές μετατρέποντας τη μάθηση σε μια πρωτότυπη αισθητική εμπειρία.

Ευχαριστούμε τον κ. Γουλή και την κ. Δεληδάκη που βοήθησαν να ενταχθεί η τέχνη του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία, στο πλαίσιο των σύγχρονων αντιλήψεων για την εγγραμματοσύνη στα μέσα ως ενισχυτικό διδακτικό εργαλείο της Λογοτεχνίας. 

Δείτε την ταινία εδώ

 

Read more...

Οδηγός ανάγνωσης για το φετινό καλοκαίρι - Ομάδα Φιλαναγνωσίας Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Σας αρέσει να διαβάζετε στην παραλία; Μπορείτε αποφεύγοντας την πολλή φασαρία να αράξετε εκεί και να διαβάσετε με τις ώρες, απολαμβάνοντας τον ήχο του κύματος και τον ήλιο πάνω στο δέρμα σας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Σχηματίσατε την εικόνα στο μυαλό σας και αυτό που μένει είναι να αποφασίσετε τι βιβλίο θα κρατάτε στα χέρια σας εκείνες τις στιγμές. Κάθε άτομο έχει διαφορετικές προτιμήσεις. Άλλοι θέλουν κλασική λογοτεχνία, άλλοι μυστήριο και άλλοι περιπέτεια.

Η ομάδα Φιλαναγνωσίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

«Διαβάζω, Εμπνέεσαι, Δημιουργούμε και Ραδιοεπικοινωνούμε» προτείνει στους μαθητές γυμνασίου βιβλία που σχετίζονται με τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας που διδάσκονται σε κάθε τάξη.                                                                           

Α γυμνασίου

Μαρούλα Κλιάφα, Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς

Νένα Κοκκινάκη, Μια σταγόνα ψέμα

Πέτρος Χάρης, Δρόμος 100 μέτρων

Αγγελική Βαρελλά, Καλημέρα ελπίδα

Λίτσα Ψαραύτη, Κωνσταντής

Όσκαρ Ουάιλντ, Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και άλλες ιστορίες

Άντον Τσέχωφ, Διηγήματα

Μαρία Πυλιώτου , Λεώνη

Ελένη Σαραντίτη, Κάποτε ο κυνηγός…

Άλκη Ζέη, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

Άλκη Ζέη ,Το καπλάνι της βιτρίνας

Άλκη Ζέη ,Ο ψεύτης παππούς

Γιώτα Φώτου, Ο Αόρατος Πολ,

Ευγενία Φακίνου, Αστραδενή

Τούλα Τίγκα, Η εποχή των υακίνθων

Ζωρζ Σαρρή, Σοφία

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Θωμάς Q.Bit:Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου

Β γυμνασίου

Βούλα Μάστορη, Στο Γυμνάσιο

Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη, Εμένα με νοιάζει

Άλκη Ζέη ,Η μωβ ομπρέλα

Βούλα Μάστορη, Τ’Αυγουστιάτικο φεγγάρι

Βούλα Μάστορη, Ένα ένα τέσσερα

Βούλα Μάστορη, Κάτω απ’ την καρδιά της

Λότη Πέτροβιτς, Το τσιμεντένιο δάσος

Μαρία Πυλιώτου, Τα παιδιά του ήλιου

Ζωρζ Σαρρή, Τα στενά παπούτσια

Κίρα Σίνου, Το ασημένιο μενταγιόν

Λίτσα Ψαραύτη, Το μυστικό τετράδιο

Σαιντ Εξυπερύ, Ο μικρός πρίγκιπας

Πασχαλινά Διηγήματα,Αλ. Παπαδιαμάντης

Ζωρζ Σαρρή, Ε.Π.

Λίτσα Ψαραύτη, Ποτέ μα ποτέ ξανά…,

Γ γυμνασίου

Νίκος Καζαντζάκης ,Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά,

Πηνελόπη Δέλτα, Πρώτες ενθυμήσεις

Στρατής Μυριβήλης, Η ζωή εν τάφω

Γιώργος Θεοτοκάς , Αργώ,

Κοσμάς ΠολίτηςEroica

Δημήτρης Χατζής, Το διπλό βιβλίο

Αντώνης Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς

Στρατής Μυριβήλης, Η Παναγιά η γοργόνα

Διδώ Σωτηρίου, Οι νεκροί περιμένουν

Άννα Φρανκ, Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ,

Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Τα ψάθινα καπέλα

Νίκος Καζαντζάκης, Αναφορά στο Γκρέκο

Μάνος Κοντολέων, Γεύση πικραμύγδαλου

Διδώ Σωτηρίου, Ματωμένα χώματα

Μάνος Κοντολέων Μια ιστορία του Φιόντορ

Μαρία Ιορδανίδου Λωξάνδρα,

 

ΕλένηΚατσαμά, Κοσμοδρόμιο

Κώστας, Ταχτσής, Το τρίτο στεφάνι

Μαρούλα Κλιάφα, Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα

Μαρούλα Κλιάφα, Άγρια παιχνίδια

Λίτσα Ψαραύτη, Επικίνδυνα παιχνίδια

Λίτσα Ψαραύτη, Το αυγό της έχιδνας

Ζωή Σαρρή, Νινέτ

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Έτοιμος από καιρό

                                                                                       

Read more...

«Την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις…» Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017 στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

             Με το σύνθημα «Την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις…» υποδέχτηκαν οι μαθητές του γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την πρώτη ημέρα της άνοιξης, την Τρίτη στις 21 Μαρτίου 2017 – Ημέρα Εαρινής Ισημερίας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα δράση στο προαύλιο του σχολείου.

        Στο πρώτο μέρος της δράσης οι μαθητές της α΄ και β΄ γυμνασίου εμπνεύστηκαν από αγαπημένους στίχους ποιητών και εκφράστηκαν δημιουργώντας πρωτότυπα εικαστικά έργα με τη συμβολή της καθηγήτριας εικαστικών, Φωτεινής Χαμιδιελή, ενώ οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου αλλά και καθηγητές του σχολείου πλαισίωναν τη δράση με απαγγελίες ποιημάτων υπό τους ήχους μελοποιημένης ποίησης. Στο δεύτερο μέρος όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό απαγγελίας -  ο οποίος πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στο σχολείο - με ποιήματα αγαπημένων Ελλήνων, ξένων ποιητών αλλά και με δικές τους ποιητικές συνθέσεις, τις οποίες είχαν δημιουργήσει στο πλαίσιο της δημιουργικής γραφής στο μάθημα της λογοτεχνίας. Οι απαγγελίες πλαισιώνονταν από μουσική που έπαιζαν μαθητικά μουσικά σύνολα δημιουργώντας μια όμορφη και συγκινητική ατμόσφαιρα.   

          Μέσω της δράσης, την οποία συντόνιζαν οι φιλόλογοι, Κική Ιντζεβίδου και Χαρά Σκουμποπούλου, υπεύθυνες των πολιτιστικών προγραμμάτων, φιλαναγνωσίας και μαθητικού ραδιοφώνου, που υλοποιούνται τη φετινή χρονιά στο σχολείο, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με δημιουργικό και βιωματικό τρόπο με την ποίηση και συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

           Ήταν μια πολύ καλή πρόκληση για τους μαθητές μας να δουν το σχολείο ως χώρο συμμετοχικής δημιουργίας και έκφρασης, να προβληματιστούν μέσω της ποίησης, αλλά και να δώσουν με την αθωότητα και την ειλικρίνεια που τους διακρίνει το αισιόδοξο μήνυμα ότι «όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις».

         Ευχαριστούμε το κατάστημα Ήχος και Φως - Ζορμπάς για τη χορηγία μικροφώνου για τις ανάγκες της δράσης.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account