Επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας - Κινηματογράφος και Ιστορία

Την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορίας οι τάξεις γ' Γυμνασίου και Α' και του μαθήματος της Φιλοσοφίας η τάξη της Β' Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας επισκέφθηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και παρακολούθησαν το αφιέρωμα "Κινηματογράφος και Ιστορία" με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο, Τατιάνα Παπά. Πρόκειται για μια εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας στην οποία προβάλλονται ταινίες ιστορικών θεμάτων. Οι ταινίες αυτές έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ 10ης Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας που έγινε στην Αθήνα 17-23 Οκτωβρίου 2016

 

Read more...

“1821: ΡΑΔΙΟκαραγκιόζης σε 5 πράξεις!”

Μπορείτε να ακούσετε τη συνεργατική εκπομπή στο ιστορικό εκπομπών (podcast) του μαθητικού ραδιοφώνου εδώ.

Τι σκαρφίστηκαν τα σχολεία του μαθητικού ραδιοφώνου – EuropeanSchoolRadio;

Η ραδιοφωνική ομάδα «Μουσικοί Υποκριτές» της γ΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συνεχίζει τη συνεργασία με σχολεία του μαθητικού ραδιοφώνου – European School Radio και φέτος μετά από κάλεσμα της ομάδας του Δημοτικού Σχολείου Σκιώνης και της εκπαιδευτικού και συντονίστριας του ραδιοφώνου, Ευτυχίας Τούλιου. Βγαίνει στον αέρα του μαθητικού ραδιοφώνου με άλλα τέσσερα σχολεία που συμμετέχουν στη δράση του European School Radio με ένα ραδιοφωνικό Θέατρο Σκιών με τίτλο: “1821: ΡΑΔΙΟκαραγκιόζης σε 5 πράξεις!”

Ημέρες Μετάδοσης εκπομπής:

 • Πέμπτη 24 Μαρτίου στις 5 - 7μμ και
 • Παρασκευή 25 Μαρτίου στις 2 - 4μμ
 • Συμμετέχοντα σχολεία - υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:
 • 2ο Γυμνάσιο Ζακύνθου -  Κατερίνα Κατραντζή
 • Μουσικό Σχολείο Βέροιας, Χαρά ΣκουμποπούλουΒασιλική Καρβέλη 
 • Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης, Άννα Πατεράκη
 • Δημοτικό Σχολείο Νέας Σκιώνης, Ευτυχία Τούλιου
 • 8ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, Σοφία Κουζούλη

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, λοιπόν, δημιουργήθηκε μια εκπομπή με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην οποία παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που αφορούν την περιοχή του κάθε σχολείου με έναν πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο - με ένα ραδιοφωνικό Θέατρο Σκιών  - που κεντρικός ήρωας είναι ο Καραγκιόζης και η παρέα του. Η εκπομπή θα μεταδοθεί από το μαθητικό ραδιόφωνο στο διαδίκτυο τηνΠέμπτη 24 Μαρτίου στις 5 - 7μ.μ. και την Παρασκευή 25 Μαρτίου στις 2 - 4μ.μ. http://europeanschoolradio.eu/

Η ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συμμετέχοντας παράλληλα και στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2016 παρουσιάζει στο δικό της απόσπασμα του έργου την επανάσταση στην περιοχή της Βέροιας και της Νάουσας (μάχη Δοβρά και ολοκαύτωμα Νάουσας). Είναι προϊόν διδακτικού σεναρίου που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της γ΄ γυμνασίου του σχολείου με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις φιλολόγους του τμήματος, Χαρά Σκουμποπούλου και Βάσω Καρβέλη στο πλαίσιο των μαθημάτων της ιστορίας, του θεάτρου και της νεοελληνικής γλώσσας. Βασική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ομαδοσυνεργατική και η ανακαλυπτική.

Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη ραδιοφωνική συνεργασία και σας προσκαλούν να συντονιστείτε μαζί τους για ένα ενδιαφέρον μάθημα ιστορίας!

Ευχαριστούμε το μαθητικό ραδιόφωνο για την ευκαιρία που μας δίνει για συνεργασία, δημιουργία και επικοινωνία. 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "Θεανώ Ζωγιοπούλου"

Στην πρώτη φάση υλοποίησης του σεναρίου την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2016 οι μαθητές συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες καθηγήτριες επισκέφθηκαν τη δημοτική βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου» προκειμένου να κάνουν έρευνα σε βιβλία τοπικής ιστορίας και να εργαστούν πάνω στο σενάριο με φύλλα εργασίας στον χώρο της βιβλιοθήκης.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη μεγάλη συλλογή της ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ δωρεά Ιδρύματος "Σταύρου Νιάρχου που φιλοξενείται  στο χώρο της βιβλιοθήκης. Η συλλογή περιέχει 3500 CD και DVD και γύρω στις 1500 τίτλους βιβλίων (ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα) για τη μουσική καθώς επίσης παρτιτούρες έργων γνωστών συνθετών. 

Ευχαριστούμε την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, κα Βούλα Κοτσάλου για τη θερμή φιλοξενία της.

 http://www.europeanschoolradio.eu/blog/radiokaragiozis1/

 spot Μουσικοί Υποκριτές

 Μουσικοί Υποκριτές

 

Read more...

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στα μονοπάτια της ιστορίας και του κινηματογράφου

      Στα μονοπάτια της ιστορίας και του κινηματογράφου βάδισαν οι μαθητές της  γ΄ τάξης του γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο πλαίσιο εκπαιδευτική εκδρομής που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2016.

        

       Οι μαθητές συνοδευόμενοι από την υποδιευθύντρια του σχολείου - Νατσάκου Ελένη και τη φιλόλογο - Σκουμποπούλου Χαρά επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα το οποίο στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο το οποίο αναδείχθηκε σε επιτελικό κέντρο του στα χρόνια του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις επτά αίθουσες του κτιρίου όπου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι. και οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής και να γνωρίσουν ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο της ελληνικής και βαλκανικής ιστορίας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.  Είδαν από κοντά τον οπλισμό, τα κειμήλια καθώς και τα προσωπικά αντικείμενα των αρχηγών  του Μακεδονικού Αγώνα. Κατέβηκαν στο υπόγειο του Μουσείου όπου παρουσιάζονται τέσσερα εντυπωσιακά διοράματα σε φυσικό μέγεθος και ένα σε μικρότερο με σκηνές από τη ζωή και τις μάχες κατά το Μακεδονικό Αγώνα.


   

       Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία του ελληνικού σινεμά, ξεκινώντας από τις πρώτες προσπάθειες των αρχών του 20ού αιώνα με τους αδελφούς Μανάκια και καταλήγοντας στις ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες. Συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο στόχευε μέσα από διαδραστικές και βιωματικές δράσεις να μετατρέψει τον κινηματογράφο σε ένα εναλλακτικό εργαλείο μάθησης και γνώσης. Εξοικειώθηκαν με την κινηματογραφική αφήγηση και τα εκφραστικά μέσα της ιδιαίτερης αυτής «γλώσσας» και τους δόθηκε η ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους παίρνοντας τους ρόλους του σκηνοθέτη, του καμεραμάν, του ηχολήπτη και φυσικά του ηθοποιού.

Τα Μουσεία ενθουσίασαν τους μαθητές που έφυγαν εντυπωσιασμένοι από την ιστορία αλλά και μαγεμένοι από την δύναμη του συνδυασμού ήχου και εικόνας.

   Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους των Μουσείων για τις ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις τους και την εγκάρδια φιλοξενία.


 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
 1. Ειδησεις
 2. Ετικετες
 3. Videos

Sign In or Create Account