Κύμα Ονείρου - Δημιουργική εργασία στο μάθημα Αρχαία Ελληνική Γραμματεία

Συγχαρητήρια στη μαθήτριά μας της γ΄ γυμνασίου, Ελένη Παυλίδου για τη δημιουργική της διάθεση στο μάθημα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας!
"Κύμα Ονείρου"
Σκέψεις γυναίκας Χορού - μουσική - ερμηνεία - επιλογή εικόνων: Ελένη Παυλίδου, γ' γυμνασίου
Η δημιουργική εργασία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο δημιουργικής γραφής κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που ανατέθηκε με αφορμή το Γ' Στάσιμο της τραγωδίας "Ελένη" του Ευριπίδη
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χαρά Σκουμποπούλου
 
Δείτε το padlet του μαθήματος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τη φετινή χρονιά.

Έγινε με το Padlet
Read more...

Γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2021

Ραδιοφωνικά γιορτάσαμε την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2021 αξιοποιώντας το Μαθητικό Ραδιόφωνο - European School Radio.

Η ραδιοφωνική ομάδα παρουσίασε σε έκτακτη εκπομπή τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 1 - 2 το μεσημέρι ηχογραφήσεις μουσικών έργων γνωστών συνθετών που ερμήνευσαν μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας αλλά και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις – δημιουργίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο δημιουργικών εργασιών στο μάθημα της αρχαίας λογοτεχνίας . Ευχαριστούμε τους μαθητές του σχολείου μας από το γυμνάσιο που συμμετέχουν στην εκπομπή, το κιθαριστικό σύνολο "Παράλλαξη" του σχολείου μας αλλά και τους καθηγητές/τριες μουσικής: Γεωργία Ιωαννίδου, Παναγιώτη Ανδρέογλου, Βασίλη Βαλαβάνη, Γιώργο Γούσιο, Χρήστο Σαρκατζή και Πόπη Φιρτινίδου.

Υπεύθυνη δράσης: Χαρά Σκουμποπούλου

Δείτε το βίντεο προώθησης της εκπομπής: 

 Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή από το podcast εδώ.

Περιεχόμενα εκπομπής

1ο μέρος Σονατίνα Clementi Νο2 op32 : Χρήστος Γιαννουλάκης, μουσική διδασκαλία: Γεωργία Ιωαννίδου

Βαλς Triste, Robert Washburn: Βασιλική Βαϊνά, μουσική διδασκαλία: Γεωργία Ιωαννίδου

Σπουδή Λιουμπάρσκι: Σταυριάννα Κοπαρίδου, μουσική διδασκαλία: Γεωργία Ιωαννίδου

Φαντασία σε ρε ελάσσονα, Μότσαρτ: Γεωργία Καντζίδου, μουσική διδασκαλία: Γεωργία Ιωαννίδου

Rondo Alla Turca σονάτα για πιάνο Νο.11 Μότσαρτ απόσπασμα: Χρύσα Ανθούλα, μουσική διδασκαλία: Γεωργία Ιωαννίδου

Comptine d'un autre été, Yann Tiersen: Άννα Χιλλ, μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Ανδρέογλου

Ταραντέλα, Pauline Hall: Ελένη Παυλίδου, μουσική διδασκαλία: Γεωργία Ιωαννίδου

Gnosienne, Erik Satie: Άννα Μέλλιου, μουσική διδασκαλία: Πόπη Φιρτινίδου

Σπουδή για κιθάρα: Γιώργος Ασίκης, μουσική διδασκαλία: Γιώργος Γούσιος

Σκέψις, Χαράλαμπος Εκμετζόγλου: Ορέστης Μέλλιος, μουσική διδασκαλία: Χρήστος Σαρκατζής

"Κύμα Ονείρου" - Σκέψεις γυναίκας Χορού Γ΄ Στάσιμο: Ελένη Παυλίδου - στίχοι, μουσική/ διδασκαλία τραγωδίας "Ελένη": Χαρά Σκουμποπούλου

Κιθαριστικό Σύνολο Παράλλαξη: Ιδρυτής - διευθυντής: Βασίλης Βαλαβάνης

1. Τερατάκια τσέπης (vanita' divanita), Angelo Branduardi, διασκευή Δημήτρης Ρογάρης

2. Τα παιδιά κάτω στον κάμπο, σύνθεση Μάνος Χατζιδάκις, διασκευή Δημήτρης Ρογάρης

Στο βίντεο προώθησης της εκπομπής εμφανίζονται εικαστικά έργα μαθητριών του σχολείου: Στέλλας Αμαράντου, Ελένης Μπέτσια, Μαρίας Κοσμίδου, υπεύθυνη καθηγήτρια εικαστικών, Κωνσταντίνα Τσόλη.

Read more...

Συνθετική δημιουργική εργασία - Ελληνικοί Μύθοι και Μουσική

Δείτε εδώ τη Συνθετική Δημιουργική Εργασία μαθητριών της γ΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας - μελών της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου "Και τα μυαλά στα πεντάγραμμα" στην οποία παρουσιάζονται επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι οι οποίοι σχετίζονται με τη μουσική. Η εργασία δημιουργήθηκε με αφορμή την ενότητα 6 "Η μουσική εξημερώνει" του μαθήματος της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και αξιοποιήθηκε ως εργαλείο το μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σκουμποπούλου Χαρά

Read more...

Μύηση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου, της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής μουσικής

         Στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου, της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής μουσικής είχαν την ευκαιρία να μυηθούν οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου και μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των μαθημάτων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και του θεάτρου αλλά και του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιούν με τίτλο: “Δημιουργούμε και Αξιοποιούμε στο European School Radio”.

        Πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν η ΕΡΤ3 - ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας όπου οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση από την κα Κουτελοπούλου από την οποία ενημερώθηκαν για τις εγκαταστάσεις, την ιστορία και τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής ζωντανών αλλά και ηχογραφημένων ραδιοφωνικών εκπομπών από τα Α΄ και Β΄ Προγράμματα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, 958 και 102fm. Η επίσκεψη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγάπη, το ενδιαφέρον αλλά και την επιθυμία των μελών της ραδιοφωνικής ομάδας για παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών από ένα κατάλληλα εξοπλισμένο στούντιο στις νέες εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου από τη νέα σχολική χρονιά.

     

     Έτσι γοητευμένοι και γεμάτοι όνειρα για τα μελλοντικά βήματα της ραδιοφωνικής μας ομάδας συνεχίσαμε για τον επόμενο σταθμό της επίσκεψής μας στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Εκεί ξεναγηθήκαμε στους χώρους του μουσείου και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών, το οποίο σχεδίασε η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Η πρωτοτυπία του προγράμματος έγκειται στο ότι προσεγγίζει το θέατρο σκιών και τους ήρωές του, μέσω των νέων τεχνολογιών, καθιστώντας το ελκυστικότερο στους μαθητές. Η προσέγγιση αυτή επιτυγχάνεται χάρη στην, εν εξελίξει ερευνητική εργασία, eShadow του εργαστηρίου MUSIC. Πρόκειται για μια εφαρμογή ηλεκτρονικού και διαδραστικού θεάτρου σκιών, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που έχει ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την λαϊκή τέχνη του Καραγκιόζη και κατ΄ επέκταση μέσω αυτής, την επαφή τους με ιστορικά δεδομένα και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Το πρόγραμμα βοηθά στην κατανόηση του ρόλου της τέχνης στη δόμηση της εθνικής συνείδησης. Οι μαθητές κατά τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αξιοποίησαν αποσπάσματα του ραδιοφωνικού θεατρικού έργου «1821 - Ραδιοκαραγκιόζης σε 5 πράξεις» το οποίο είχε στο παρελθόν δημιουργήσει η ομάδα - σε συνεργασία με σχολεία που δραστηριοποιούνται ενεργά στο μαθητικό ραδιόφωνο «EuropeanSchoolRadio» - με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στο ραδιοφωνικό αυτό έργο παρουσιάζονταν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που αφορούσαν την περιοχή του κάθε σχολείου με έναν πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο - με ένα ραδιοφωνικό Θέατρο Σκιών - που κεντρικός ήρωας ήταν ο Καραγκιόζης και η παρέα του. http://www.mousikoveroias.gr/index.php/draseis-diafores/438-radiofoniki-ekpompi

       

          Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν το Πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού «Σείκιλος» όπου εκεί οι μαθητές σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που περιλάμβανε έκθεση αρχαίων ελληνικών οργάνων μυήθηκαν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Γνώρισαν το πώς προσέγγιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τη μουσική, άκουσαν για τη διδασκαλία του Αριστόξενου, μαθητή του Αριστοτέλη, έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία των αρχαιοελληνικών οργάνων και ανακάλυψαν τον τρόπο παιξίματός τους. Ανάμεσα στα όργανα της έκθεσης ήταν τα εξής: Λύρα του Ερμή, Σκοτεινή Λύρα του Ορφέα, Λύρα του Απόλλωνα, Βάρβιτος της Σαπφούς, Κύλιξ Λύρα του Πάνα, Λύρα του Ολύμπου, Φόρμιγξ, Κιθαρίς του Χρυσού Αιώνα, Σαμβύκη, Μπεντίρ, Επιγόνιον κ.ά

         Την ευθύνη της διοργάνωσης της εκπαιδευτικής επίσκεψης είχε η φιλόλογος του τμήματος και υπεύθυνη της ραδιοφωνικής ομάδας, Χαρά Σκουμποπούλου.

     Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη φιλόλογο, Κική Ιντζεβίδου, που συνόδευσε την ομάδα και τους ξεναγούς μας για τις ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις το υλικό των οποίων θα αξιοποιήσουμε για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών στο αγαπημένο μας μαθητικό ραδιόφωνο – EuropeanSchoolRadio.

         Και τα μυαλά στα πεντάγραμμα! Μείνετε συντονισμένοι! 

Δείτε εδώ

 

Read more...

Φύλλο εργασίας Αρχαία Ελληνικά γ΄ γυμνασίου 2η ενότητα

2η ενότητα

Πατήστε εδώ: Θυσία για την πατρίδα (ψηφιακό βιβλίο) και δείτε τους υπερσυνδέσμους του ψηφιακού βιβλίου.

Κατεβάστε παρακάτω (στο τέλος της σελίδας) το φύλλο εργασίας της ενότητας.

Δείτε εδώ τη μετάφραση της ενότητας, συντακτικά και ερμηνευτικά σχόλια.

Ασκήσεις για τη μετάφραση: εδώ

Ο θεσμός της δημόσιας ταφής στην αρχαία Αθήνα: εδώ

: εδώ

Χάρτης του νεκροταφείου του Κεραμεικού. 

Δείτε επίσης τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού στην Αθήνα. 

http://www.ancientathens3d.com/el/keramikos-tichi/

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2392

Με το όνομα Κεραμεικός ήταν γνωστή η περιοχή δυτικά και ανατολικά του δυτικού μέρους του τείχους της πόλης. Από ανατολικά, οριοθετούταν από την Αγορά (Έσω Κεραμεικός) και από δυτικά, έξω από το τείχος (Έξω Κεραμεικός), από το μεγαλύτερο και σημαντικότερο νεκροταφείο της πόλης. Εκεί βρίσκονταν οι ομαδικοί τάφοι των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις διάφορες μάχες (Δημόσιον Σήμα) αλλά και οι τάφοι των επιφανέστερων Αθηναίων. Στην περιοχή του Κεραμεικού βρισκόταν ο δήμος των Κεραμέων, που ανήκε στην Ακαμαντίδα φυλή. Το όνομα προήλθε πιθανότατα από την εγκατάσταση εργαστηρίων κεραμικών στην περιοχή.

Και μερικοί ενδιαφέροντες ακόμη χώροι της αρχαίας Αθήνας! Πατήστε πάνω στους υπερσυνδέσμους.

Νότια Κλιτύς

http://www.ancientathens3d.com/el/notia-klitys/

Γενική άποψη της νότιας πλαγιάς της Ακρόπολης. Στα δεξιά, το μεγάλο τετράγωνο κτήριο είναι το ωδείο του Περικλή. Στο κέντρο δεσπόζει το Ιερό και το Θέατρο του Διονύσου. Αμέσως αριστερά από το θέατρο διακρίνονται οι στοές του Ασκληπιείου.

Ακρόπολη

http://www.ancientathens3d.com/el/klasiki-akropoli/

Γενική άποψη της Ακρόπολης κατά τους κλασικούς χρόνους. Κάτω δεξιά τα Προπύλαια, η στοά της Βραυβρωνίας Αρτέμιδος με σχήμα "Π", η Χαλκοθήκη και ο Παθενώνας. Δίπλα στον Παρθενώνα, τα ερείπια του αρχαίου νεώ και το Ερέχθειο.

Γενική άποψη της Ακρόπολης κατά τους κλασικούς χρόνους. Κάτω δεξιά τα Προπύλαια, η στοά της Βραυβρωνίας Αρτέμιδος με σχήμα “Π”, η Χαλκοθήκη και ο Παθενώνας. Δίπλα στον Παρθενώνα, τα ερείπια του αρχαίου νεώ και το Ερέχθειο.

Αγορά

http://www.ancientathens3d.com/el/klasiki-agora/

Άποψη της Αγοράς τον 4ο αι.π.Χ. 1. Το τετράγωνο περιστύλιο 2. Ο ναός του Πατρώου Απόλλωνα 3. Το μνημείο των Επώνυμων Ηρώων 4. Η νοτιοδυτική κρήνη

Αποτέλεσμα εικόνας για λεξικό αρχαίας ελληνικής γλώσσα liddell scott

Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/tools/liddell-scott/index.html

Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής Γλώσσας

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/

Παραθετικά επιθέτων και επιρρημάτων

Στην πρώτη περίοδο του κειμένου της Ενότητας συναντάμε τους παρακάτω τύπους υπερθετικού βαθμού επιθέτων: εὐδαιμονεστάτους, μεγίστων, καλλίστων και κάλλιστον.

Όπως και στη ν.ε., οι βαθμοί των επιθέτων και των επιρρημάτων είναι: ο θετικός, οσυγκριτικός και ο υπερθετικός
• Οι δύο τελευταίοι βαθμοί αποτελούν τα παραθετικά των επιθέτων και επιρρημάτων. Ο σχηματισμός τους είναι μονολεκτικός και περιφραστικός.

Δείτε εδώ και εδώ

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account