Ραδιοφωνικό μάθημα αρχαίων ελληνικών στον αέρα της WEBEX

Μια ιδέα για πιο ευχάριστο μάθημα μιας και οι μαθητές μας έχουν κουραστεί αρκετά από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι αυτή της προσομοίωσης live ραδιοφωνικής εκπομπής εν ώρα μαθήματος αξιοποιώντας τις δυνατότητες της πλατφόρμας WEBEX. Οι μαθητές ενθουσιάζονται!
Με αφορμή το μάθημα των αρχαίων ελληνικών της α΄ γυμνασίου με το α1 τμήμα του γυμνασίου στην Ενότητα 11 (Ο Αλέξανδρος κι ο Βουκεφάλας) αξιοποιήσαμε ένα βίντεο από το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης που αφορούσε το αρχαίο κείμενο αλλά αξιοποιήσαμε και την τεχνική παιχνίδι ρόλων. https://youtu.be/Zyc84xHdEs4
Αφού επεξεργαστήκαμε νοηματικά το κείμενο, προβλήθηκε το βίντεο, στη συνέχεια ανατέθηκε ο ρόλος των παρουσιαστών ραδιοφωνικής εκπομπής σε δύο μαθητές/τριες και σε άλλους δυο ο ρόλος των μαθητών/τριών - δημιουργών του βίντεο και παρακολουθήσαμε οι υπόλοιποι τη διεξαγωγή της συνέντευξης (αυθόρμητος λόγος). Οι μαθητές σε ρόλο ακροατών εμψύχωναν τους συντελεστές της εκπομπής με σχόλια στο chat της WEBEX αλλά και έθεταν ερωτήσεις (αυτό βοηθά να είναι ενεργητικά τα παιδιά τα οποία δεν έχουν μικρόφωνο). Οι παρουσιαστές ανά τακτά διαστήματα αλληλεπιδρούσαν με τους ακροατές και τους ευχαριστούσαν για τη ενεργή συμμετοχή τους στην εκπομπή. Ο καθηγητής έχει τον ρόλο του τεχνικού αναγκαστικά κι αλληλεπιδρά με προσωπικά μηνύματα με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς αλλά και με τους ακροατές εμψυχώνοντας με τη σειρά του από το chat αλλά βάζει και τις μουσικές επιλογές ή τα μουσικά χαλιά. Τον ρόλο βεβαίως του τεχνικού μπορεί να τον αναλάβει κι ένας μαθητής κάνοντας ο ίδιος διαμοιρασμό μουσικής (αν υπάρχει εμπιστοσύνη). Πραγματικά δοκιμάστε το και γιατί όχι προχωρήστε και σε ηχογραφημένες ή live ραδιοφωνικές εκπομπές στο Μαθητικό Ραδιόφωνο - European School Radio!
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το διαφορετικό αυτό μάθημα! Γιατί όπως είπε και ο Αριστοτέλης και είναι το σλόγκαν μας: Αυτά που για να τα κάνουμε πρέπει πρώτα να τα μάθουμε, αυτά τα μαθαίνουμε κάνοντάς τα!
Read more...

Μαθαίνουμε παίζοντας στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών

Ας κάνουμε μια επανάληψη στα ουσιαστικά α΄ και β΄ κλίσης, στα δευτερόκλιτα επίθετα και στα ρήματα, για να ελέγξουμε τις γνώσεις μας με τη βοηθεια των κουίζ που δημιούργησε η φιλόλογος, Χαρά Σκουμποπούλου! Πατήστε για δύο κουίζ εδώ κι εδώ.

 

Read more...

Το Ταξίδι της Ελληνικής Γλώσσας με όχημα τη Μουσική και το ESR - Συνεργατική Ραδιοφωνική Εκπομπή

      Ακούστε εδώ την εκπομπή από το podcast του σταθμού.

      Η ραδιοφωνική ομάδα «Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας» σε συνεργασία με τη ραδιοφωνική ομάδα «Μ΄ ανοιγμένα φτερά στον αέρα» του 2ου γυμνασίου Ρεθύμνου σας προσκαλούν την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 και ώρα 8 – 10 μ.μ. σε ένα δίωρο ραδιοφωνικό «Ταξίδι στην Ελληνική Γλώσσα με όχημα τη Μουσική και το European School Radio» με αφορμή τη Γενέθλιο Ημέρα του Διονύσιου Σολωμού (ημερομηνία γέννησης 8 Απριλίου 1798).

     Στην εκπομπή παρουσιάζεται ηχογραφημένο το παραγόμενο υλικό διδακτικού σεναρίου με θέμα την ιστορική πορεία και εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας που υλοποιήθηκε στα δύο σχολεία με την καθοδήγηση των φιλολόγων, Χαράς Σκουμποπούλου και Λένας Ιωαννίδου. Το υλικό αυτό μεταδόθηκε στην πρώτη ζωντανή διαδραστική ραδιοφωνική εκπομπή από τον χώρο του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στην πρωινή ζώνη του ESR στις 8 Φεβρουαρίου 2019 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας - 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού (9 Φεβρουαρίου 1857).

       Το διδακτικό σενάριο υλοποιήθηκε από μαθητές των τριών τάξεων του γυμνασίου των δύο σχολείων στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχαίας - Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και Θεάτρου αλλά και πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στα δύο σχολεία χρησιμοποιώντας ως εκπαιδευτικό εργαλείο το μαθητικό ραδιόφωνο. Σκοπός του σεναρίου ήταν η προβολή μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων της ιστορικής συνέχειας, του πλούτου και των ιδιωμάτων της ελληνικής γλώσσας που αποτελούν θεμέλιο της εθνικής ταυτότητας του ελληνισμού αλλά και να δοθεί το μήνυμα ότι η νέα γενιά μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά, αν εξοικειωθεί με την ιστορία και τη χρήση της και αφομοιώσει δημιουργικά τον πλούτο της.

Μαντινάδες και ποιητικές δημιουργίες που συνέθεσαν οι μαθητές μας, συνέντευξη κ. Σουκιούρογλου για τη Βεροιώτισσα λαογράφο, Βούλα Χατζίκου, παραμύθι από το βιβλίο "Βεργιώτικες Ιστορίες" της Βούλας Χατζίκου, μελοποιημένα ποιήματα - πρωτότυπες δημιουργίες μαθητών κ.α.

    Θα χαρούμε να αλληλεπιδράσουμε μέσω chatτου σταθμού. Σας καλούμε, επίσης, να μας στείλετε το δικό σας πρωτότυπο υλικό που μπορεί να παραχθεί μέσω των δημιουργικών δραστηριοτήτων που σας προτείνουμε στο φύλλο εργασίας που συνοδεύει την εκπομπή.   Ελπίζουμε και αυτή η εκπομπή μας να αξιοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα και να αποτελέσει αφορμή για Έμπνευση, Δημιουργία και Συνεργασία στο European School Radio!

Ηλεκτρονική διεύθυνση ραδιοφωνικής ομάδας Μουσικού Σχολείου Βέροιας: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">

Φύλλο αξιοποίησης εκπομπής: Κατεβάστε το από εδώ.

Δείτε την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ESR εδώ.

Ακούστε το σποτ προώθησης της εκπομπής μας εδώ.

 

Read more...

Συμμετοχή καθηγήτριας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας σε επιμορφωτικό σεμινάριο σε φιλολόγους

Σε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Καλλιέργεια και ανάπτυξη νέων γραμματισμών στο Γυμνάσιο – Η αξιοποίηση του διαδικτυακού ραδιόφωνου στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων - Διδακτικά σενάρια στη διδασκαλία της  Γλώσσας της Α΄ Γυμνασίου που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ημαθίας, Χριστίνα Α. Αραμπατζή, το οποίο απευθυνόταν σε φιλολόγους του νομού Ημαθίας, συμμετείχε ως εισηγήτρια η φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Χαρίκλεια Σκουμποπούλουτην Πέμπτη 2 Απριλίου 2015  στον χώρο εκδηλώσεων του 6ου γυμνασίου Βέροιας. Παρουσιάστηκε το διδακτικό σενάριο με τίτλο: "Αρχαία Ελληνικά...στον αέρα" η οποία αφορά το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας της Α΄ γυμνασίου  και πιο συγκεκριμένα είναι βασισμένη στις ενότητες 10 και 13 (κοινό θέμα η φιλία) αξιοποιώντας ως εκπαιδευτικό εργαλείο το μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο "European School Radio. Το διδακτική αυτή πρόταση εφαρμόστηκε στην α΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.

Η προσέγγιση που επιχειρείται μέσω του συγκεκριμένου διδακτικού σεναρίου φανερώνει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του διαδικτυακού ραδιοφώνου στην εκπαιδευτική διαδικασία, αξιοποιώντας στόχους που βρίσκονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Γυμνασίου. Συνεξετάζονται η ενότητα 10 «Ο Σωκράτης και η φιλία» και η ενότητα 13 «Δάμων και Φιντίας» που περιλαμβάνονται στο σχολικό εγχειρίδιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, οι οποίες έχουν κοινό θέμα και στόχος είναι να παραχθεί μια ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα τη φιλία, η οποία θα μεταδοθεί από το διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio.

Για το διδακτικό σενάριο προτείνεται να διατεθούν 6 -8 διδακτικές ώρες σε αίθουσα διδασκαλίας ή εναλλακτικά στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου. Πιθανή θεωρείται η ενασχόληση των μαθητών/τριών με το θέμα και στο σπίτι μετά το πέρας των 6 -8 διδακτικών ωρών για να ολοκληρώσουν τη μορφή του τελικού τους προϊόντος.

Οι μαθητές χωρίζονται σε 6 ομάδες των 4 ατόμων αναλαμβάνοντας ρόλους και προσπαθούν να επιτύχουν τους επιμέρους στόχους μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στα φύλλα εργασίας που τους δίνονται, προκειμένου τελικά να καταλήξουν στη δημιουργία της ραδιοφωνικής εκπομπής και των διαφημιστικών πολυτροπικών κειμένων.

Το συγκεκριμένο σχέδιο διδασκαλίας υλοποιείται σε τρεις φάσεις:

η α΄ φάση περιλαμβάνει την εισαγωγική παρουσίαση του θέματος και τη επεξεργασία των αρχαίων κειμένων,

η β΄ φάση περιλαμβάνει τη διερεύνηση του υλικού, την περιήγηση των μαθητών σε ιστοσελίδες σχετικές με το θέμα, τη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίησή του υλικού με στόχο τη δημιουργία ραδιοφωνικής εκπομπής η οποία θα μεταδοθεί από το μαθητικό ραδιόφωνο (το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας των μαθητών σε αυτήν τη φάση θα πρέπει να είναι διάρκειας περίπου 10 λεπτών)

η γ΄ φάση περιλαμβάνει τη διαφήμιση της εκπομπής και την προώθησή της στο διαδίκτυο και γενικότερα στο κοινό μέσω της δημιουργίας διαφόρων ειδών κειμένων τα οποία συνδέονται με διαφορετικές περιστάσεις επικοινωνίας (πολυτροπικό κείμενο με γραπτό κείμενο, εικόνα, ήχο – ψηφιακή αφίσα  που πρόκειται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου και στο blog του μαθητικού ραδιοφώνου, σελιδοδείκτες, βίντεο).

Το διδακτικό σενάριο υλοποιήθηκε στις ώρες των Αρχαίων Ελληνικών, της Νεοελληνικής γλώσσας και του Θεάτρου (το μάθημα του Θεάτρου περιλαμβάνεται στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Μουσικών Σχολείων) προτού παρουσιαστεί στο επιμορφωτικό σεμινάριο. 

Εδώ μπορείτε να δείτε το παραγόμενο υλικό του διδακτικού σεναρίου.

 

Read more...

«Αρχαία Ελληνικά... στον αέρα»! (Πέμπτη 2.4.2015 και ώρα 1 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα)

Σε αυτούς τους συνδέσμους μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες: 

Μουσικοί Υποκριτές

διαφημιστικό σποτ εκπομπής

διαφημιστικό βίντεο εκπομπής

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή στο ΠΣΔ

 «Αρχαία Ελληνικά… στον αέρα»!

Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σενάριο στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

        Ένα δημιουργικό, ενδιαφέρον μάθημα φιλίας πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας αλλά και του Θεάτρου, το οποίο περιλαμβάνεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Μουσικών Σχολείων, αξιοποιώντας ως εκπαιδευτικό εργαλείο το πρώτο μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο «EuropeanSchoolRadio»

     Οι μαθητές – μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας «Μουσικοί Υποκριτές» αφορμώντας από αρχαία κείμενα που περιλαμβάνονται στο σχολικό εγχειρίδιο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας της α΄ γυμνασίου με κοινό θέμα τη φιλία και με την καθοδήγηση της φιλολόγου, Χαρίκλειας Σκουμποπούλου, δημιούργησαν μια ωριαία ραδιοφωνική εκπομπή, η οποία θα μεταδοθεί από το μαθητικό ραδιόφωνο την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 στη 1 το μεσημέρι και σε επανάληψη στις 5 το απόγευμα της ίδια μέρας.

        «Μια εκπομπή μέσω της οποίας οι έφηβοι ανακαλύπτουν ξανά την αξία και τα πλεονεκτήματα της φιλίας και της ανιδιοτελούς ανθρώπινης επικοινωνίας που τόσο έχουν ανάγκη σήμερα. Στην εποχή της προηγμένης τεχνολογίας, της κοινωνικής δικτύωσης, της περιθωριοποίησης και της αποξένωσης, οι μαθητές αναζητούν την αληθινή φιλία, τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη χαρά της επαφής με τους ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν δίπλα μας και μοιράζονται τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τα συναισθήματα και τα μυστικά της εφηβείας. Μια εκπομπή, τέλος, μέσω της οποίας παροτρύνουμε τους νέους να δημιουργήσουν γερές και αληθινές σχέσεις και όχι ψεύτικες», όπως γράφουν τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας στο δελτίο τύπου που τους ζητήθηκε να παραγάγουν προκειμένου να κοινοποιήσουν την εργασία στην οποία πήραν μέρος.

          Στόχος του διδακτικού εγχειρήματος ήταν να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας μέσω μιας δελεαστικής πρότασης  διδασκαλίας  των  Αρχαίων Ελληνικών, που  ξεφεύγει  απ' τη  συνηθισμένη  παράδοση καθώς και να εμπλακεί το σύνολο των μαθητών/τριών της τάξης σε μία διαδικασία παραγωγής του δικού τους προφορικού και γραπτού λόγου μέσω της δημιουργίας ραδιοφωνικής εκπομπής καθώς και της διαφήμισής της αλλά και να βγάλουν τα Αρχαία Ελληνικά  από τα στενά και ασφυκτικά όρια του σχολικού βιβλίου στον φρέσκο διαδικτυακό αέρα του πρώτου μαθητικού ραδιοφώνου - “European School Radio”

      

          Το διαδικτυακό ραδιόφωνο είναι μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και τις επικοινωνεί με το σήμερα, αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό συμβάλλοντας παράλληλα και στην Δικτύωση Σχολείου – Κοινωνίας. Πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων που ξεκίνησε ως διεύρυνση Προγραμμάτων Πολιτιστικών Θεμάτων, μετράει 4 χρόνια δικτύου, τη χρονιά 2014-15 τα σχολεία είναι περίπου 200 και οι μεταδιδόμενες εκπομπές είναι πάνω από 2000. Φιλοξενείται στο ΠΣΔ και στις υπηρεσίες vod, συνεχούς μετάδοσης σε συνεργασία με το ΙΤΥΕ Διόφαντος και ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το έργο και τη στήριξη της μετάδοσης έχει η Επιστημονική Εταιρεία European School Radio.

       Τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας σας προσκαλούν λοιπόν να συντονιστείτε μαζί τους για ένα ενδιαφέρον μάθημα Φιλίας!

        http://blogs.sch.gr/esrblog/

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account