Δώστε μας την καρδούλα σας στον διαγωνισμό "Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2019"

Η ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συμμετέχει στον διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού "Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2019" με θέμα “Η φωνή μας, ασπίδα στα λόγια του μίσους” ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του μαθητικού ραδιοφώνου - European School Radio προς την εκπαιδευτική κοινότητα

να αναδείξει τους προβληματισμούς που εγείρονται από τον καθημερινό κατακλυσμό με επιθετικό λόγο και

να εμπνεύσει τη μαθητική κοινότητα να δημιουργήσει συνδυάζοντας τον λόγο της με ιδιαίτερη ηχητική/μουσική επένδυση. 

Μέλη της ραδιοφωνικης ομάδας - μαθητές της β΄ γυμνασίου δημιούργησαν δύο τραγούδια εμπνεόμενοι από το βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ: Ο μικρός πρίγκιπας στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας. Στη συνέχεια με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των εμψυχωτών της ραδιοφωνικής ομάδας, Σκουμποπούλου Χαράς και Βασίλη Βαλαβάνη, προχώρησαν στη διαδικασία της ηχογράφησής τους σε στούντιο, προκειμένου να αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να υποβληθούν στον διαγωνισμό "Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2019.

Το επίπεδο των συμμετοχών στον φετινό δαγωνισμό είναι ιδιαίτερο υψηλό, σύμφωνα με δηλώσεις μελών των κριτικών επιτροπών του διαγωνισμού. Οι κριτικές επιτροπές έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αξιολόγησης των συμμετοχών στις 13 Μαρτίου 2019 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 12 Απριλίου 2019 στην τελετή βράβευσης του "Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2019" στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στον Βόλο. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Πλέον έχει ξεκινήσει η ψηφοφορία ακροατών για το βραβείο κοινού στον Διαγωνισμό “Κάν’ το ν’ακουστεί 2019”. Μπορείτε να μπείτε στη σελίδα του διαγωνισμού, να ακούσετε τα τραγούδια και να βάλετε την καρδούλα σας, προκειμένου να ενισχύσετε την προσπάθεια των μαθητών μας να ακουστεί το μήνυμα που θέλουν να μεταδώσουν μέσα από τα τραγούδια τους.

Πατήστε εδώ για να ψηφίσετε το τραγούδι Νο 82 με τίτλο "Το μήνυμα του μικρού πρίγκιπα" και το τραγούδι Νο 86 με τίτλο "Μίλα σ΄ όποιον υποφέρει".

Λίγα λόγια για τα τραγούδια

       Το μήνυμα του Μικρού Πρίγκιπα Νο 82

       Επειδή…"μόνο τα παιδιά ξέρουν τι ψάχνουν να βρουν".

       Οι Ταξιδιώτες Β2 του Μουσικού Σχολείου Βέροιας εμπνέονται από τον Μικρό Πρίγκιπα, τον ήρωα του πιο αγαπημένου βιβλίου όλων των εποχών - το οποίο γεννήθηκε τη δύσκολη εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η ρητορική του μίσους ήταν στο αποκορύφωμά της - επιχειρώντας να δώσει ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς.

       Ποιες εικόνες θα δηλητηρίαζαν την ψυχή του Μικρού Πρίγκιπα και ποια λόγια θα ηχούσαν παράφωνα στα αυτιά του, αν ερχόταν στον πλανήτη μας τη σημερινή εποχή; Με ποιους θα ένωνε τη φωνή του και ποιο μήνυμα θα έστελναν; Με ποιο μέσο θα μεταδιδόταν καλύτερα το μήνυμά τους στην ανθρωπότητα; Αυτά ήταν τα ερωτήματα που αποτέλεσαν αφορμή για προβληματισμό αλλά και για δημιουργική έκφραση.

     Μέσα από το τραγούδι τους, λοιπόν, οι Ταξιδιώτες Β2 του Μουσικού Σχολείου Βέροιας καλούν τον Μικρό Πρίγκιπα να δώσει σε όλους μας το πιο ισχυρό μήνυμα «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια...» μέσω του EuropeanSchoolRadio, αναγνωρίζοντας τη δύναμη του ραδιοφώνου για την προώθηση του διαλόγου, της ανοχής και της ειρήνης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2019.

       Έτσι τελειώνει το βιβλίο του ο Σαιντ Εξυπερύ: «Μην μ' αφήσετε στην τόση μου θλίψη: γράψτε μου γρήγορα πως ξαναγύρισε...»

                                                            ESRΜουσικού Σχολείου Βέροιας, 12 Απριλίου 2019

Αγαπημένε μας πιλότε,

O ήρωάς σου ξαναγύρισε… Άκουσε το μήνυμά του μέσω του European School Radio…!

Μουσική – Στίχοι: Οι Ταξιδιώτες Β2 του Μουσικού Σχολείου Βέροιας 

Φωνές: Κατερίνα Μπαντή, Ραφαέλα Μπίκα, Αρετή Ορδουλίδου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Νέλη Παπακυρίτση, Ευτυχία Τσιφλίδου, Δήμητρα Τρέβλα

Κιθάρα: Σοφοκλής Σαββίδης

Φλάουτο: Χριστίνα Καλαϊτζή

Πλήκτρα: Δήμητρα Τρέβλα

Ντραμς: Κατερίνα Μπαντή

Μίλα σ΄ όποιον υποφέρει Νο 86 

Οι Ταξιδιώτες Β1 του Μουσικού Σχολείου Βέροιας εμπνέονται κι αυτοί από τον Μικρό Πρίγκιπα, τον ήρωα του  πιο αγαπημένου βιβλίου όλων των εποχών - το οποίο γεννήθηκε τη δύσκολη εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η ρητορική του μίσους ήταν στο αποκορύφωμά της - επιχειρώντας να δώσει ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς. Δημιούργησαν λοιπόν το δικό τους τραγούδι μέσα από το οποίο θέλούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα ανθρωπιάς.

Μουσική – Στίχοι: Οι Ταξιδιώτες Β1 του Μουσικού Σχολείου Βέροιας (Παυλίνα Ιωσηφίδου, Ελεάνα Κωστάκου, Κωνσταντίνος Κυριαζίδης)

Φωνή - πλήκτρα: Παυλίνα Ιωσηφίδου

Γιουκαλίλι: Ελεάνα Κωστάκου

Βιολί: Κωνσταντίνος Κυριαζίδης

Κιθάρα: Μαριάννα Γαλάνη

 Οργανωτική Επιτροπή Διαγωνισμού εδώ

  Οι στόχοι του διαγωνισμού εδώ

θεματολογία διαγωνισμού εδώ

 

 

 

 

Read more...

Τιμητική διάκριση για μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Την πρώτη θέση μεταξύ όλων των εργασιών των μαθητών Γ΄ Γυμνασίου της Ημαθίας κατέλαβε η εργασία της μαθήτριας, Ιωαννίδου Ιωάννας, στο Διαγωνισμό Γραπτού Λόγου με θέμα «Μαρία Σκλοντόβσκα Κιουρί: η διακεκριμένη Πολωνίδα επιστήμονας και η προσφορά της στις Φυσικές Επιστήμες». Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης των Γυμνασίων της χώρας και στόχος του είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για την βραβευμένη με δύο Βραβεία Νόμπελ (Φυσικής και Χημείας), Πολωνικής καταγωγής Γαλλίδα επιστήμονα Μαρία Κιουρί και να τους προτρέψει να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την μεγάλη προσφορά της στις Φυσικές Επιστήμες.

Η γραπτή εργασία 700 λέξεων της μαθήτριας, Ιωαννίδου Ιωάννας, θα εκπροσωπήσει την Ημαθία μεταξύ όλως των νικητών-τριών των αντίστοιχων Διευθύνσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η καλύτερη θα αποσταλεί έως την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όπου θα αξιολογηθούν από άμισθη Επιτροπή, ώστε να δοθεί 1ο και 2ο Βραβείο στις δύο καλύτερες και Έπαινος στις υπόλοιπες.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συγχαίρει την μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, Ιωαννίδου Ιωάννα, και της εύχεται πάντα πρόοδο και επιτυχία και στην τελική Πανελλήνια φάση του Διαγωνισμού.

Read more...

Αξιοπρεπής η συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στους διασχολικούς αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας

        Στη δεύτερη φάση (διασχολικοί αγώνες) των 3ων Μαθητικών Αγώνων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γυμνασίων Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας» με τίτλο: "Η γλώσσα μου...ο κόσμος μου" συμμετείχε η πενταμελής ομάδα - που αποτελούνταν από μαθητές/τριες της β΄ και γ΄ τάξης του γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας - την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 συνοδευόμενη από τις φιλολόγους - συνδέσμους του σχολείου, Χαρά Σκουμποπούλου και Κατερίνα Φτάκα. 

         Τους αγώνες διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Φιλόλογος" και οι Σχολικοί/Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων Κεντρικής Μακεδονίας.

      Στον αγώνα διαγωνίστηκαν οι ομάδες των 5 μαθητών που αναδείχθηκαν από κάθε σχολείο  προκειμένου να βγει η νικήτρια ομάδα της Δ.Ε. Ημαθίας, που θα διαγωνιστεί με τις άλλες ομάδες της Κ. Μακεδονίας τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη. Ο Διασχολικός αγώνας ήταν ομαδικός, γραπτός και  προφορικός. 

 

        Η ομάδα που εκπροσώπησε το σχολείο μας απέσπασε τον 3ο βαθμό στο α΄ μέρος των διασχολικών αγώνων. Να σημειωθεί ότι οι αγώνες κρίθηκαν στην κυριολεξία στη λεπτομέρεια, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η συνολική βαθμολογία της ομάδας μας σε σχέση με τις δύο ομάδες που ισοβάθμισαν και πέρασαν στη β΄ φάση είχαν διαφορά μισού βαθμού (0.5/20) και από την πρώτη ομάδα που πέρασε στη β΄ φάση (0.7/20)

        Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους μαθητές μας για τον όμορφο αγώνα που έδωσαν και ελπίζουμε να αποτελέσει αφορμή για να ενισχυθεί το ενδιαφέρον τους για την Ελληνική Γλώσσα, να διευρυνθούν οι γλωσσικοί τους ορίζοντες, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν στην ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας.

    Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο 5ο γυμνάσιο Βέροιας.

     Η πενταμελής ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

  1. Βούλγαρης Γιάννης – γ΄ γυμνασίου
  2. Μπαντή Κατερίνα – β΄ γυμνασίου
  3. Ορδουλίδης Αλέξανδρος – β΄ γυμνασίου
  4. Αβραάμ Ιωάννα – γ΄ γυμνασίου
  5. Καραμούτη Λυδία - γ΄ γυμνασίου

 Ο ενδοσχολικός αγώνας (Α΄ φάση) Γυμνασίων της Δ/νσης Β/μιας Εκπ/σης Ημαθίας πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στο σχολείο οπότε και προέκυψε η πενταμελής ομάδα που μας εκπροσώπησε στους διασχολικούς αγώνες. Συμμετείχαν 38 μαθητές από το σύνολο 96 μαθητών του γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας από τον οποίο προέκυψε η πενταμελής ομάδα που εκπροσώπησε το σχολείο μας στον διασχολικό αγώνα (β΄ φάση)

Αγόρια: 11           Κορίτσια: 27

α΄ γυμνασίου: 17/41 μαθητές

β΄ γυμνασίου: 8/32 μαθητές

γ΄ γυμνασίου 13/23 μαθητές

Συγχαρητήριο μήνυμα συντονίστριας εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων

Κυρίες Διευθύντριες, Κύριοι Διευθυντές, 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Φιλόλογοι- Σύνδεσμοι των Αγώνων Γλώσσας,

 

     Σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη διασχολική φάση των 3ων Μαθητικών Αγώνων Γλώσσας για τα  Γυμνάσια της  Ημαθίας και της Πιερίας. 

    Για την επιτυχία αυτή  θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για τη συμμετοχή και την υψηλή γλωσσική επίδοση όλων των μαθητών και μαθητριών σας και για τη δική σας πολυσχιδή υποστήριξη των Αγώνων Γλώσσας ως παιδαγωγικής και πολιτιστικής σχολικής εκδήλωσης που προάγει τη γλωσσική καλλιέργεια, τη συνεργατικότητα και  την ευγενή άμιλλα και αθλοθετεί τη συμμετοχή.

Με εκτίμηση 

Βαΐα Αγγέλη

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων

3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κ. Μακεδονίας

 

 

 

 

Read more...

21ος Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης στη γαλλική γλώσσα για μαθητές και φοιτητές

    «POESIEENLIBERTE», είναι ένας διεθνής διαγωνισμός ποίησης στη γαλλική γλώσσα

-          Ελεύθερη είναι η έκφραση ως προς τα θέματα και το στιλ των ποιημάτων

-          Συμμετοχή δωρεάν, ανοιχτή σε νέους 15 - 25 ετών, μαθητές λυκείων, φοιτητές, μαθητευόμενους και όλους όσους ακολουθούν επαγγελματική εκπαίδευση.

-          Διαγωνισμός αποκλειστικά μέσον internet www.poesie-en-liberte από 1 Ιανουαρίου έως 1 Απριλίου                

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες

H διαδικασία για τον διαγωνισμό του 2019

-          1 Ιανουαρίου μέχρι 1 Απριλίου αποστολή ποιημάτων από τους συμμετέχοντες

-          Τον Μάιο η επιτροπή ανάγνωσης (44 μέλη) κάνει μια πρώτη επιλογή από 300 περίπου κείμενα. Η κριτική επιτροπή που αποτελείται από 11 νέους 15 - 25 ετών θα υποδείξει τους βραβευθέντες και τους επιλεγμένους.

-          Τον Ιούλιο ανακήρυξη των αποτελεσμάτων σε λογοτεχνική εκδήλωση στην Σορβόννη στο Παρίσι και δημοσίευση των αποτελεσμάτων στην ιστοσελιδα μας.

-          Τον Οκτώβριο δημοσίευση μίας ποιητικής συλλογής που εκδίδεαι από τις Εκδόσεις ΒrunoDoucey, η οποία θα περιλαμβάνει περίπου 100 ποιήματα που έχουν επιλεχθεί από την κριτική επιτροπή.

-          Τέλος Νοεμβρίου απονομή των βραβείων.

                                                   Κανονισμός

PoésieenLiberté είναι ένας διεθνής διαγωνισμός ποίησης στη γαλλική γλώσσα, αποκλειστικά μέσον internet. Ο διαγωνισμός δημοσιεύεται στο επίσημο δελτίο της Εθνικής Εκπαίδευσης. Οργανώνεται από τον σύλλογο ««POESIEENLIBERTE»,με την υποστήριξη πολυάριθμων εταίρων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε μαθητές λυκείων, φοιτητές και μαθητευόμενους, σε νέους 15 – 25 ετών που εκπαιδεύονται στη Γαλλία και στο εξωτερικό, σε μαθητές λυκείων και φοιτητές από γαλλόφωνες ή μη γαλλόφωνες χώρες. Ο διαγωνισμός είναι επίσης ανοικτός σε νέους οι οποίοι ακολουθούν μία εξατομικευμένη σχολική εκπαίδευση. Η συμμετοχή συνίσταται στην αποστολή ενός αδημοσίευτου ποιήματος σε στίχους ή πρόζα. 30 στίχοι ή γραμμές το ανώτερο. Ένα μόνο ποίημα κατά υποψήφιο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα συμμετοχής σε τρία ειδικά βραβεία μεταξύ αυτών των οποίων προτείνονται, αλλά με επιφύλαξη για την πρώτη συμμετοχή. Η συμμετοχή υποβάλλεται αποκλειστικά μέσον της ιστοσελίδας ιντερνέτ www.poesie-en-liverte.fr

Κάθε υποψήφιος που συμμετέχει στον διαγωνισμό πρέπει να εγγυηθεί την αυθεντικότητα του κειμένου του. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή του, η αίτηση υποψηφιότητας στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού πρέπει να συμπληρωθεί σωστά και να είναι πλήρως ενημερωμένη.

Με την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό οι υποψήφιοι αποδέχονται

- Τη δημοσίευση των κειμένων στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού και στις συνεργαζόμενες ιστοσελίδες.

- Τη δημοσίευση σε ανθολογία του κειμένου τους

           - Τη χρήση του κειμένου τους, χωρίς αμοιβή, για παιδαγωγικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Τα κείμενα πρέπει να παραληφθούν από τους οργανωτές στις τακτές ημερομηνίες, μόνον μέσον της ιστοσελίδας www.poesie-en-liberte.com

                              Τα εθνικά βραβεία

           Οι βραβευθέντες θα κληθούν στην τελετή απονομής βραβείων.

Τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής στο Παρίσι αναλαμβάνει η οργάνωση PoésieenLiberté

O εθνικός και διεθνής διαγωνισμός περιλαμβάνει εννέα κατηγορίες:

Τα βραβεία στη Γαλλία

-          Γαλλικά λύκεια και ανώτατη εκπαίδευση στη Γαλλία. Τρεις νικητές ανά επίπεδο: δεύτερη, πρώτη, τερματική τάξη λυκείου και φοιτητές. Θα προσκληθούν στο Παρίσι για την απονομή των βραβείων.

-          Ειδικά βραβεία θα δοθούν στα λύκεια και σε ανώτατη γεωργική εκπαίδευση στη Γαλλία. Θα επιλεχθεί ένα βραβείο σε κάθε επίπεδο: ΒΕΡ, Bac Pro, φοιτητές. Θα προσκληθούν στην απονομή των βραβείων.

-          Ειδικά βραβεία για μαθητές της παρισινής περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τιμητική διάκριση θα απονεμηθεί σε ένα λύκειο ως η «καλύτερη συμμετοχή» και σε τρεις μαθητές της δεύτερης, πρώτης και τερματικής τάξη λυκείου. Θα προσκληθούν στην απονομή των βραβείων.

-          Ειδικό πρόγραμμα αφορά τους μαθητευόμενους στη Γαλλία: 8 νικητές (2 ανά επίπεδο) στη Γαλλία και 4 νικητές (1 ανά επίπεδο) για την Ιλ ντε Φράνς. Θα προσκληθούν στην απονομή των βραβείων.

-          Ειδική βράβευση θα γίνει για νέους που ακολουθούν εξατομικευμένη μαθητεία 3 νικητές για (1 ανά επίπεδο). Θα προσκληθούν στην απονομή των βραβείων.

-          Ειδική βράβευση θα γίνει και για 5 υπερπόντιες κοινότητες: 4 βραβεία (1 βραβείο ανά επίπεδο: δεύτερη, πρώτη, τερματική τάξη και Ανώτατη Εκπαίδευση). Η απονομή βραβείων θα γίνει με ειδική τελετή.      

     Τα διεθνή βραβεία

Τα πρώτα βραβεία καλούνται στη Γαλλία για την απονομή βραβείων

- Γαλλικά λύκεια του εξωτερικού. Τρεις νικητές ανά επίπεδο: δεύτερη, πρώτη, τερματική τάξη. Τα πρώτα βραβεία κάθε κατηγορίας θα προσκληθούν στην Γαλλία για την απονομή των βραβείων.

- Δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στο εξωτερικό. Τρεις νικητές ανά επίπεδο: δεύτερο, πρώτο, τερματικό και φοιτητές. Τα πρώτα βραβεία κάθε κατηγορίας θα προσκληθούν στην Γαλλία   για την απονομή των βραβείων.

Βραβεία σε esperando

- Τρία βραβεία. Οι βραβευθέντες καλούνται στο Παρίσι.

Ειδικά βραβεία

- Θεματικά βραβεία

Πρακτικές οδηγίες

             Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται μόνο μέσον της ιστοσελίδας

                                     www.poesie-en-liberte.fr

                                      

                                   Association Poésie en liberté

                                            ΠρόεδροςΖανΜάρκΜυλέρ   

                          Καλλιτεχνικόςδιευθυντής : ΜατιάςΒενσενό

Επικοινωνία                                                                                          Association Poésie en liberté

Tηλ: 00 33.(0) 1.83.62.66.48                             Siege social : M.V.A.C. 3-4 rue Perrée, 75003 Paris

                                                            Adresse administrative : C/O SDM- 8 rue Lemercier – 75017 Paris

Read more...

Προκήρυξη Διαγωνισμού γραπτού λόγου στη μνήμη της Μαρίας Κιουρί

«Προκήρυξη Διαγωνισμού γραπτού λόγου στη μνήμη της Μαρίας Κιουρί με αφορμή την Εκατονταετηρίδα από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΠΟΛΩΝΙΑΣ»

Δείτε εδώ πληροφορίες για τη Μαρία Κιουρί

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας-Πολωνίας που υπεγράφη με αφορμή την Εκατονταετηρίδα από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, προκηρύσσεται από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. Διαγωνισμός Γραπτού Λόγου με θέμα «Μαρία Σκλοντόβσκα Κιουρί: η διακεκριμένη Πολωνίδα επιστήμονας και η προσφορά της στις Φυσικές Επιστήμες», ο οποίος θα διενεργηθεί κατά το σχολικό έτος 2018-2019. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης των Γυμνασίων της χώρας και στόχος του είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για την βραβευμένη με δύο Βραβεία Νόμπελ, Πολωνικής καταγωγής επιστήμονα Μαρία Σκλοντόβσκα Κιουρί και να τους/τις προτρέψει να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την μεγάλη προσφορά της στις Φυσικές Επιστήμες.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τις εργασίες τους θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν και να αναδείξουν τόσο τον κοινωνικό ρόλο των Φυσικών Επιστημών, όσο και το κύρος που προσέδωσε στους αγώνες του γυναικείου κινήματος για την ισότητα των δύο φύλων, η παρουσία μιας σημαντικής γυναίκας επιστήμονα, όπως η Μαρία Σκλοντόβσκα Κιουρί. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό, αφού συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το θέμα, θα γράψουν κείμενο έως επτακόσιες (700) λέξεις, εκτός διδακτικών ωρών.

Σε ξεχωριστή σελίδα, που θα επισυνάπτεται στο κείμενο που θα υποβληθεί, θα αναγράφονται ευδιάκριτα με κεφαλαία γράμματα τα στοιχεία του/της ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Β’ ----- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- 1. Περιφερειακές Δ/νσεις της χώρας 2. Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης της χώρας 3. Γυμνάσια της χώρας (μέσω των οικείων Δ.Δ.Ε.) Ταχ. Δ/νση : Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. – Πόλη : 151 80 - Μαρούσι

Ιστοσελίδα : www.minedu.gov.gr email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Πληροφορίες : Βάρλα Ά. Σακκοπούλου Π. Κουροπούλου Χ. Τηλέφωνο : 210344.3272 210344.3023 210344.3273 Fax : 210344.3390 μαθητή/τριας: επώνυμο, όνομα, τηλέφωνο, τάξη, σχολείο και τα στοιχεία του σχολείου του/της (ονομασία, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail).

Οι εργασίες, σε έντυπη μορφή ή σε ευανάγνωστο χειρόγραφο, θα παραδοθούν από τους μαθητές και τις μαθήτριες στον/στην Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας έως την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 και αφού αναγνωσθούν από εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων ΠΕ02 και ΠΕ04 και κατόπιν εισήγησής τους, θα επιλεγεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων μία εργασία με την οποία θα συμμετάσχει το σχολείο στον Διαγωνισμό.

Τα κριτήρια για την επιλογή της καλύτερης εργασίας θα είναι η ορθή χρήση της γλώσσας και η άρτια ανάπτυξη του θέματος που θα περιλαμβάνει σύντομα βιογραφικά στοιχεία της Κιουρί, παρουσίαση των κυριότερων επιστημονικών επιτευγμάτων της, αναφορά στην κοινωνική της προσφορά κ.λπ.

Η εργασία που θα επιλεγεί θα αποσταλεί στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης έως την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, όπου με ευθύνη του/της Δ/ντή/ντριας της Δ.Δ.Ε. θα ορισθεί άμισθη επιτροπή εκπαιδευτικών που θα επιλέξει, μεταξύ των εργασιών που θα παραλάβει, αυτήν με την οποία θα εκπροσωπηθεί η Διεύθυνση στον Διαγωνισμό και θα την αποστείλει έως την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, όπου θα επιλεγεί η καλύτερη εργασία και θα αποσταλεί έως την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης, Τμήμα Β’ - Ανδρέα Παπανδρέου 37 - 151 80 Μαρούσι.

Οι εργασίες που θα αποσταλούν στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. από τις δεκατρείς Π.Δ.Ε. της χώρας θα αξιολογηθούν από άμισθη επιτροπή έως την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019.

Θα δοθεί 1 ο και 2 ο Βραβείο στις δύο καλύτερες και Έπαινος στις υπόλοιπες. Τα δύο αυτά βραβεία αντιστοιχούν σε τριήμερο ταξίδι των μαθητών/μαθητριών που θα διακριθούν στην Βαρσοβία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη 2019. Κάθε ένας/μία από τους/τις μαθητές/μαθήτριες που θα ταξιδέψει στην Πολωνία θα συνοδεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ΄αριθμ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β΄ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας» από έναν/μία εκπαιδευτικό του σχολείου του/της. Εκτός από τους/τις δύο μαθητές/τριες και τους/τις δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς, στην ομάδα θα συμμετέχει και τρίτος εκπαιδευτικός, από το σχολείο που θα λάβει το 1 ο Βραβείο που θα ορισθεί ως αρχηγός της εκδρομής (οι συνοδοί και ο αρχηγός θα ορισθούν από τους/τις αντίστοιχους/ες Δ/ντές/ντριες των σχολικών μονάδων που θα βραβευθούν). Σύμφωνα πάντα με την ανωτέρω Υ.Α. στη μετακίνηση αυτή «μπορούν να συμμετάσχουν με δική τους δαπάνη και εφόσον το επιθυμούν, οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών/τριών που συμμετέχουν με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων». Τα έξοδα μετάβασης, επιστροφής, διαμονής, διατροφής και εσωτερικής μετακίνησης στην Πολωνία θα καλυφθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, ο Διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον Διαγωνισμό είναι προαιρετική και γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων τους, οι οποίοι θα δηλώσουν υπεύθυνα ότι δέχονται την ενδεχόμενη δημοσίευση της εργασίας των τέκνων/κηδευομένων τους σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα».

                                                                                                                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                                                                                                ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account