Το Ψηφιακό Λαογραφικό Μουσείο του ΜΣΒ άνοιξε την πόρτα του σε Μουσικά Σχολεία - Τα Χριστούγεννα ενέπνευσαν τις ψηφιακές τάξεις

Το Ψηφιακό Λαογραφικό Μουσείο του Μουσικού Σχολείου Βέροιας άνοιξε την πόρτα του στα σχολεία. Το ποδαρικό έκαναν οι μαθητές της ραδιοφωνικής ομάδας AMUSIC του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης - μέσω κοινής τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο της συνεργασίας των ραδιοφωνικών ομάδων των δύο σχολείων την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020. Ακολούθησαν οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας καθώς και μεμονωμένη μαθήτρια του ΠΜΣΠ συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριές τους, κα Τατιάνα Παπά - φιλόλογο και κα Σοφία Λεβαντή - καθηγήτρια πιάνου αντίστοιχα την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020. Τα δύο σχολεία πραγματοποίησαν τη διαδικτυακή τους επίσκεψη κάνοντας αποδεκτή με χαρά την ανοιχτή πρόσκληση που είχαν απευθύνει πρόσφατα οι μαθητές του ΜΣΒ στο πλαίσιο του διδακτικού σεναρίου που υλοποιούν την περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το σενάριο έχει τίτλο "Τα Χριστούγεννα εμπνέουν την ψηφιακή τάξη - Η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων στο μάθημα της λογοτεχνίας". Οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής τάξης WEBEX από τους μαθητές του β1 τμήματος του ΜΣΒ, να γνωρίσουν τον λαϊκό πολιτισμό της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας αλλά και να ξεναγηθούν στην πόλη της Βέροιας μέσω ψηφιακού υλικού του μουσείου καθώς και να συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές χριστουγεννιάτικες δράσεις του. 

Οι μαθητές των τριών Μουσικών Σχολείων στην κοινή τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης είχαν, επίσης, την ευκαιρία να γνωριστούν, να παρουσιάσουν τις δράσεις των σχολείων τους, να ανταλλάξουν εντυπώσεις από τη φοίτησή τους στα σχολεία και ευχές για τα φετινά ιδιαίτερα Χριστούγεννα. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους μαθητές, ένα διαφορετικό μάθημα γλώσσας και λογοτεχνίας καθώς παρήγαγαν λόγο σε πραγματική επικοινωνιακή περίσταση και έγινε ένα βήμα, για να εξοικειωθούν με τη δύσκολη διαδικασία της παρουσίασης, αμβλύνοντας τον φόβο "έκθεσης" σε ακροατήριο.

Δείτε παρακάτω το αναμνηστικό βίντεο των δράσεων<

Δράση "Εσείς θα μας τα πείτε;" 

Με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων και με αφορμή την εκπαιδευτική δράση του Μουσείου "Εσείς θα μας τα πείτε;" η ραδιοφωνική ομάδα "Ραδιοκατακτητές" του ΜΣΒ σε συνεργασία με τη ραδιοφωνική ομάδα AMUSIC του ΠΜΣΠ σχεδίασαν την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής με τίτλο: "Να σας τα πούμε;" στο μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio στο οποίο δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια. Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους εργάστηκαν πυρετωδώς με ενθουσιασμό μέσω τηλεδιασκέψεων αξιοποιώντας ψηφιακά συνεργατικά εργαλεία το τελευταίο διάστημα. Προϊόντα της συνεργασίας τους είναι η εκπομπή η οποία μεταδόθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στη 1 - 2 μ.μ. αμέσως μετά τη διαδικτυακή ξενάγηση καθώς και το οπτικοακουστικό υλικό προώθησης της εκπομπής (διαδραστική αφίσα, βίντεο, σποτ). Για το περιεχόμενο της εκπομπής δείτε λεπτομέρειες εδώ. 

 

Η εκπομπή είχε μεγάλη απήχηση, σημείωσε μεγάλη ακροαματικότητα - την υψηλότερη στα εννέα χρόνια λειτουργίας του European School Radio μέχρι την ώρα λήξης της, οπότε και έδωσε τη σκυτάλη με ένα πολύ καλό lead in στην επόμενη χριστουγεννιάτικη εκπομπή του 6ου δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης - που πλέον έσπασε το ρεκόρ ακροαματικότητας και "έριξε" το chat του σταθμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνδεθούν άλλοι ακροατές στο chat και να αφήνουν τα μηνύματά τους. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, φίλοι έγιναν ένα και παρακολουθούσαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκπομπή εκφράζοντας συνεχώς τον ενθουσιασμό τους και εμψυχώνοντας με θερμά σχόλια τους συντελεστές στο chat. Μια πραγματική "γιορτή" στον αέρα του μαθητικού ραδιοφώνου με άρωμα Χριστουγέννων που όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν ανάγκη μετά από τη δύσκολη περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε επανάληψη στις 25 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 1 - 2 μ.μ. και θα είναι πλέον αναρτημένη στο podcast των παραγωγών των δύο σχολείων στο ESR. Ακούστε  την εδώ.

Ευχαριστούμε όλους τους ακροατές και το European School Radio για την ευκαιρία που μας έδωσε να συνεργαστούμε και να βιώσουμε αυτήν την καταπληκτική ραδιοφωνική εμπειρία! Ευχαριστούμε, επίσης, ιδιαιτέρως όλους τους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά και με ενθουσιασμό στις δράσεις καθώς και τη μουσικό του σχολείου μας, κα Ελένη Νατσάκου, η οποία συμμετείχε στην κοινή τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης. Τέλος ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας τις καθηγήτριες των φιλοξενούμενων σχολείων, την κα Τατιάνα Παπά από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας και  την κα Σοφία Λεβαντή από το Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Παλλήνης για την αποδοχή της πρόσκλησής μας για συνεργασία. Μακάρι να γίνονται πιο συχνά τέτοιες δράσεις, ώστε να ωφεληθούμε όλοι από τη συνύπαρξη και ειδικά οι μαθητές μας προκειμένου να βλέπουν το σχολείο ως χώρο γνώσης, έκφρασης και δημιουργίας! 

Καλά Χριστούγεννα κι Ευτυχές το Νέο Έτος!

Χαρά Σκουμποπούλου ΠΕ02/ΤΕ16

 

 

 

 

 

Read more...

"Να σας τα πούμε;" Ραδιοφωνική χριστουγεννιάτικη συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με το Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Παλλήνης

Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα Rαδιοφωνικά και Συνεργατικά στον αέρα του European School Radio!

Η ραδιοφωνική ομάδα AMUSIC του Πειραματικού Μουσικού Γυμνάσιου - Λυκείου Παλλήνης και η καθηγήτρια κα Σοφία Λεβαντή αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση της ραδιοφωνικής ομάδας Ραδιοκατακτητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας να ξεναγηθεί στο Ψηφιακό Λαογραφικό Μουσείο του Μουσικού Σχολείου Βέροιας και να συμμετάσχει στη δράση του μουσείου "Εσείς θα μας τα πείτε;" την οποία σχεδίασαν οι μαθητές του β1 γυμνασίου του ΜΣΒ στο πλαίσιο εφαρμογής εκπαιδευτικού σεναρίου με τίτλο: "Τα Χριστούγεννα εμπνέουν την ψηφιακή τάξη - Η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων στο μάθημα της λογοτεχνίας" από τη φιλόλογο, Χαρά Σκουμποπούλου.

Έγινε με το Padlet
Αποτέλεσμα της δράσης είναι η παραγωγή συνεργατικής εκπομπής στο μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio. 

Η εκπομπή περιλαμβάνει ευχές και μουσικές επιλογές των μαθητών καθώς και προτάσεις αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των Χριστουγέννων αλλά και κάλαντα από τα σύνολα Μουσικές Γέφυρες, Προσήλιον, Παραδοσιακή χορωδία Β Γυμνασίου, Ευρωπαϊκή Χορωδία Α Γυμνασίου του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης.

Το Γ2 Λυκείου του ΠΜΣΠ συμμετέχει με το O Holy Night του Adolph Adam. Η ηχογράφηση και μίξη έγινε στα πλαίσια του συνόλου Ραδιόφωνο-Φωνητικό Σύνολο.

Συμμετέχουν επίσης μαθητές και μαθήτριες με μεμονωμένες ηχογραφήσεις από το ΠΜΣΠ. 

Από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας αξιοποιήθηκε ένα έργο από το κιθαριστικό σύνολο "Παράλλαξη" καθώς και από ηχητικό υλικό τη χριστουγεννιάτικη τζαζ συναυλία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου του Δεκέμβρη του 2019 που παραχωρήθηκε από τον απόφοιτο του σχολείου, Τάσο Σαρήογλου, έναν από τους βασικούς συντελεστές της συναυλίας.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη ραδιοφωνική ομάδα του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και τη μουσικό, Σοφία Λεβαντή γι΄ αυτήν τη ραδιοφωνική συνεργασία για την πραγματοποίηση της οποίας αξιοποιήθηκαν ποικίλα ψηφιακά εργαλεία. 

Σας περιμένουμε στο chat του σταθμού για να γιορτάσουμε ραδιοφωνικά και να ανταλλάξουμε ευχές!

Καλά Χριστούγεννα σε ΟΛΟΥΣ!

Ακούστε εδώ την εκπομπή

Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε επανάληψη στις 25 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 1- 2 μ.μ.

Ακούστε την εκπομπή από το podcast του σταθμού μετά την πρώτη μετάδοσή της εδώ

Δείτε τη διαφημιστική ανάρτηση εδώ

 

Read more...

Άρωμα Χριστουγέννων από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

        Με μια χριστουγεννιάτικη συναυλία στην οποία συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας αποχαιρετήσαμε το 2018 από τη στολισμένη πλατεία Ελιάς. Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας συμμετείχε στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που διοργάνωσε η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Βέροιας την Παρασκευή 21/12/2018  στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Ελιάς. Το Σύνολο Έκφρασης και Δημιουργίας του σχολείου παρουσίασε χριστουγεννιάτικα τραγούδια από διάφορες χώρες. Την επιμέλεια του συνόλου είχαν οι καθηγητές μουσικής του σχολείου και υπεύθυνοι του συνόλου, Γούσιος Γιώργος, Θεοδωράκης Δημήτρης, Ιωαννίδου Έλσα, Μπαλιάκας Γιάννης. Στη συνέχεια της εκδήλωσης το σύνολο παραδοσιακής μουσικής στο οποίο συμμετείχαν μαθητές του γυμνασίου και του Λυκείου παρουσίασαν κάλαντα χριστουγεννιάτικα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Την επιμέλεια του συνόλου είχαν οι καθηγητές μουσικής Μπαλιάκας Γιάννης και Κουτσιμανής Ιορδάνης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της περιοχής μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης! Καλές Γιορτές!

 

Read more...

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Μουσικού Σχολείου Βέροιας

         Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας συμμετέχει στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που διοργανώνει η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Βέροιας την Παρασκευή 21/12/2018  στις 11.00 π.μ. στην Πλατεία Ελιάς. Το Σύνολο Έκφρασης και Δημιουργίας του σχολείου θα παρουσιάσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Την επιμέλεια του συνόλου έχουν οι καθηγητές μουσικής του σχολείου και υπεύθυνοι του συνόλου, Γούσιος Γιώργος, Θεοδωράκης Δημήτρης, Ιωαννίδου Έλσα, Μπαλιάκας Γιάννης. Στην εκδήλωση θα παρακολουθήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της περιοχής μας. Σας περιμένουμε!

Read more...

Με τραγούδια, ευχές και γλυκά αποχαιρέτησαν οι μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας το 2017

                Με τραγούδια, ευχές και γλυκά αποχαιρέτησαν οι μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας κι αυτήν τη χρονιά!

         Το πρωί της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός στον μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας και στη συνέχεια έγινε στον χώρο του σχολείου χριστουγεννιάτικη γιορτή.  Το παραδοσιακό σύνολο παρουσίασε κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από διάφορα περιοχές της Ελλάδας με υπεύθυνο καθηγητή, τον Γιάννη Μπαλιάκα, ενώ το κιθαριστικό σύνολο στο οποίο συμμετέχουν μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου παρουσίασε χριστουγεννιάτικες μελωδίες υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κιθάρας, Βασίλη Βαλαβάνη. 

        Τη δική της ξεχωριστή "νότα" στη γιορτή έδωσε και η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής «Εμμέλεια» του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, η οποία διοργάνωσε και τη φετινή χρονιά χριστουγεννιάτικο bazaar, την ευθύνη του οποίου είχε η υπεύθυνη της χορωδίας, Ελένη Νατσάκου. Χριστουγεννιάτικες κατασκευές και λιχουδιές, τις οποίες δημιούργησαν οι μαθήτριες της χορωδίας μαζί με τις μητέρες τους, γέμισαν το ισόγειο του σχολείου συμβάλλοντας στη δημιουργία της γιορτινής ατμόσφαιρας.

         Ευχόμαστε σε όλες και όλους Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account