Συμμετοχή κιθαριστικού συνόλου "Παράλλαξη" στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας Ιωαννίνων

Στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας Ιωαννίνων συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία το κιθαριστικό σύνολο «Παράλλαξη» του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με υπεύθυνο καθηγητή κιθάρας τον κ. Βασίλη Βαλαβάνη. Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, στην Αθουσα "Β. Πυρσινέλλας" συμμετείχαν επτά Σύνολα /Ορχήστρες Κιθάρας από έξι διαφορετικές πόλεις της χώρας μας.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, όπως και στις αντίστοιχες τέσσερις προηγούμενες, ήταν το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και ο Δήμος Ζίτσας.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας που συμμετείχαν καθώς και στον υπεύθυνο καθηγητή τους!

Ορχήστρα Κιθαριστών "Παράλλαξη" Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Η ορχήστρα κιθαριστών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας «Παράλλαξη» σε διδασκαλία και διεύθυνση του καθηγητή κιθάρας Βασίλη Βαλαβάνη, ιδρύθηκε το 2015 από τον ίδιο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις του Μουσικού Σχολείου Βέροιας καθώς επίσης σε αρκετές συναντήσεις συνόλων και ορχηστρών κιθάρας που έχουν πραγματοποιηθεί στη Βέροια. Φέτος εμπλουτίστηκε και με φλάουτο και κλαρινέτα και δοκιμάζει τις δυνατότητές της και σε άλλες πόλεις με πρώτο σταθμό τα Γιάννενα στις 25-1-20.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες της στην ιστοσελίδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας εδώ.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Ισπανικό τραγούδι: Ε. Ρεμπούτσικα:

Παραδοσιακό ισπανικό: A. Cobral:Αγνώστου συνθέτη:

Molomolondron (Μεταγραφή: R. de Frutos)

Μπαχάρι, κανέλα και φιλί (Διασκευή: Θ. Βήτος)

Cancion Triste (Διασκευή: R. Behrens)

La foule (Διασκευή: Β. Βαλαβάνης)

Misirlou (Διασκευή: Β. Βαλαβάνης)

Διδασκαλία – Διεύθυνση Ορχήστρας: Βασίλης Βαλαβάνης

Κιθάρες: Ασίκης Γιώργος, Πουτακίδης Κωστής, Μέλιος Ορέστης, Τριανταφυλλίδης Τηλεφάνης, Χριστογιάννης Δημήτρης, Παυλίδου Ελένη, Κοντοτάσιου Εβελίνα, Μωυσίδης Παναγιώτης, Γαλάνη Μαριάννα, Κωστάκου Ελεάνα, Μπαντή Κατερίνα, Μωϋσίδου Παναγιώτα, Σαββίδης Σοφοκλής, Βούλγαρης Γιάννης, Παπαφωτίου Μάξιμος, Τριανταφυλλόπουλος Θωμάς

Φλάουτο: Κωστόπουλος Ιάσονας

Κλαρινέτο: Ιωαννίδης Νίκος, Τσάνι Αλέξανδρος

Περισσότερες πληροφορίες για τα σύνολα που συμμετείχαν στη συνάντηση δείτε εδώ.

Οπτικοακουστικό υλικό της συνάντησης

Μισιρλού εδώ

Cancion Triste εδώ

Read more...

Διάκριση για τη χορωδία "Εμμέλεια" στο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα

       Η χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής Εμμέλεια του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συμμετείχε στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 στο οποίο διακρίθηκε τόσο για την επιλογή του ρεπερτορίου όσο και για την ερμηνεία των τραγουδιών. Απέσπασε τα θετικότατα σχόλια των μελών της κριτικής μεταξύ των οποίων ήταν η διακεκριμένη ρωσίδα σοπράνο Dianna Kirienko, ο ιταλός μαέστρος Leonardo Quadrini, η κοσμήτορας του πανεπιστημίου των Τεχνών του Νις (Σερβία) SuzanaKostic και ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης.

     Στο πλαίσιο της διήμερης εκδρομής το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 επισκέφτηκαν την πόλη των Τρικάλων όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Τσιτσάνη, στο δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης.           

Δείτε και την ανάρτηση εδώ.

 

Ακολουθεί η συγχαρητήριος επιστολή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Καρδίτσας, Ν. Ευθυμιάδη.

    Καρδίτσα 12/4/2019

Προς τον κ. Γεωργουδάκη Ιωάννη

Διευθυντή

του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Αξιότιμε κ. Γεωργουδάκη,

        Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για τη συμμετοχή της εξαιρετικής Χορωδίας σας στην 11η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας. Η παρουσία σας ήταν και παραμένει μια σταθερά ποιότητας και αξίας και ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών. Η θαυμάσια Χορωδία σας προσέφερε ευχάριστες στιγμές που θα τις θυμόμαστε για πολύ καιρό. Η Χορωδία σας διέθετε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπερτόριο, ήταν πειθαρχημένη και ομοιογενής με πολύ ωραίο ήχο.

Πραγματικά, κ. Γεωργουδάκη

η Χορωδία σας άφησε θετικές εντυπώσεις για την απόδοση του προγράμματος της, το οποίο ερμήνευσε με καλή άρθρωση, με σταθερή τονικότητα και εξαίρετη σκηνική παρουσία.

Θερμά συγχαρητήρια για την εμφάνισή σας. Η Χορωδίας σας θεωρείται πολύ εξελίξιμη, διαθέτει υψηλά standards χορωδιακού ήθους και ύφους και παρουσίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπερτόριο. Η Σχολική Χορωδία ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’ του Μουσικού Σχολείου Βέροιας κατατάσσεται ως ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΧΟΡΩΔΙΑ.  

Αξιότιμε κ. Γεωργουδάκη,

                Θέλω με την επιστολή μου αυτή να σας ανακοινώσω ότι η Χορωδία σας διακρίθηκε ιδιαίτερα και κατατάχθηκε στις καλύτερες Χορωδίες της 11ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών. Θεωρούμε ότι η Χορωδία σας πληροί τις προϋποθέσεις για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και το Φεστιβάλ Καρδίτσας στους διαγωνισμούς του Angri-Νάπολι Ιταλίας(20-25 Μαΐου 2019) και του Novisad της Σερβίας (11 Μαΐου 2019) και εγκρίνουμε τη συμμετοχή σας.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια, καθώς η Χορωδία σας άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις όσον αφορά την απόδοση του προγράμματός της.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για το acapella (που ιδιαίτερα ενδιαφερόμαστε ως Φεστιβάλ) έργο «ΣΤ’ΑΛΟΓΑ» του Θεόδωρου Αντωνίου που ερμηνεύσατε, υπό τη διεύθυνση του διάσημου Ιταλού Μαέστρου Leonardo Quadrini, στο τέλος της βραδιάς.

          Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας και είμαι βέβαιος ότι και οι μαθητές σας εισέπραξαν μια πολύτιμη και αξέχαστη εμπειρία από τη συμμετοχή τους αυτή.

Ελπίζουμε να σας δούμε και του χρόνου στην 12η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας που θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 22 Μαρτίου 2020.    

Συγχαρητήρια σε σας προσωπικά, στα παιδιά, σε όλους τους συνεργάτες σας και ιδιαίτερα στην Διευθύντρια της Χορωδίας κ. Ελένη Νατσάκου για το σημαντικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό της έργο, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια σέβομαι και εκτιμώ βαθύτατα.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή σας συγχαίρει για το εξαιρετικό έργο που παρουσιάσατε και εύχεται να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο.     Με εκτίμηση,

ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Νίκος Ευθυμιάδης

 

 

Read more...

Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στον Βόλο και στην Τελετή Βράβευσης του «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2019»

Από την καρδιά της E(S)Rατεινής Ημαθίας στον όμορφο Βόλο της ΘES(R)αλίας, από όπου χτυπούσε η καρδιά του μαθητικού Ραδιοφώνου - European School Radio το τελευταίο τριήμερο, ταξίδεψαν τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας «Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας», με συνταξιδιώτες τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του 3ου ΓΕΛ Βέροιας, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και στην Τελετή Βράβευσης του διαγωνισμού ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019» την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019.

Στόχοι και του φετινού Φεστιβάλ ήταν να βρεθούν από κοντά μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες από σχολεία όλης της χώρας και της Κύπρου που συμμετέχουν στο μαθητικό ραδιόφωνο προκειμένου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να γνωριστούν μεταξύ τους και να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν φέτος στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου και το 7ο Γυμνάσιο Βόλου. Συγκεκριμένα συμμετείχαν σ΄ αυτή τη γιορτή του Μαθητικού Ραδιοφώνου 1118 μαθητές της Δευτεροβάθμιας - κυρίως - εκπαίδευσης, από 51 σχολικές μονάδες όλη της χώρας, καθώς και δύο της Κύπρου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διοργανωτών.

Και πράγματι οι στόχοι επιτεύχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου μας που είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν τις ραδιοφωνικές τους εμπειρίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με τη ραδιοφωνική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Βέροιας αλλά και στους χώρους του Φεστιβάλ με άλλους ραδιοφωνικούς παραγωγούς με τους οποίους μάλιστα αλληλεπίδρασαν στα πέντε ενδιαφέροντα εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν στο 1ο ΕΚ Βόλου και στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Βόλου. Μέσω των αξιόλογων βιωματικών εργαστηρίων στους άρτια εξοπλισμένους χώρους του 1ου ΕΚ Βόλου έμαθαν για την ιστορία του ραδιοφώνου, τους τύπους των μικροφώνων, διδάχθηκαν την τέχνη του ραδιοφωνικού λόγου αλλά και τεχνικές του μοντάζ στον ήχο αλλά και πειραματίστηκαν με την παραγωγή και τα χαρακτηριστικά των ηχητικών κυμάτων δημιουργώντας τη μουσική κλίμακα του Πυθαγόρα και συνθέτοντας τις δικές τους μελωδίες με τη διέγερση ηχητικών σωλήνων. Επίσης, γνώρισαν τις εγκαταστάσεις του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού που λειτουργεί στο 1ο ΕΚ Βόλου και παρακολούθησαν τη μαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδιδόταν στους χώρους του Φεστιβάλ και στον αέρα του ESR.

Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν στην όμορφη πόλη του Βόλου, η οποία είχε κατακλυστεί από ραδιοφωνικούς παραγωγούς – μαθητές, και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ Βόλου από τους δημοσιογράφους και τεχνικούς της. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν, όταν οι μαθητές – τραγουδοποιοί τραγούδησαν τα τραγούδια που έγραψαν για τον διαγωνισμό «Κάν΄ το ν΄ακουστεί 2019» στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ. Κι ακόμη μαθήτριες - εκπρόσωποι της ομάδας έζησαν την εμπειρία της ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής συμμετέχοντας στην εκπομπή "Ηχοχρώματα" του ραδιοφωνικού παραγωγού, κ. Γιώργου Διαμαντόπουλου, ο οποίος τους πήρε συνέντευξη. Λόγω πίεσης χρόνου από την πλευρά της ραδιοφωνικής ομάδας ανανεώθηκε το ραντεβού στον αέρα της ΕΡΤ Βόλου για την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 και ώρα 1 – 2 μ.μ. προκειμένου να παρουσιαστεί εκτενέστερα η δράση της και να μεταφέρουν οι μαθητές τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ και τον διαγωνισμό «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019».

Τέλος οι μαθητές παρακολούθησαν το απόγευμα την τελετή βράβευσης του διαγωνισμού «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019» στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και μέλη της ομάδας συνομίλησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό με τους αγαπητούς στο ευρύ κοινό τραγουδοποιούς – μέλη της κριτικής επιτροπής τραγουδιού, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο, οι οποίοι τους ενθάρρυναν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τη μουσική και να δημιουργούν όμορφα τραγούδια.

Ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες της φετινής ραδιοφωνικής χρονιάς στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο ESR» που υλοποιείται στο σχολείο για έβδομη χρονιά με υπεύθυνη καθηγήτρια/ μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας του European School Radio, Χαρά Σκουμποπούλου σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικής, Βασίλη Βαλαβάνη. Συγχαρητήρια στα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας για την άψογη και ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ και της εκδρομής στον Βόλο αλλά και για την αξιοπρεπή συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Ευχαριστούμε την ΕΡΤ Βόλου για τη ζεστή φιλοξενία και ιδιαιτέρως τους διοργανωτές του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και του διαγωνισμού «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019», δράσεις που έχουν γίνει πλέον θεσμός, για τις δυνατές ραδιοφωνικές συγκινήσεις που μας πρόσφεραν και ειδικά την ομάδα των συνεργατών του μαθητικού ραδιοφώνου για τα κίνητρα που δίνουν να βλέπουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί το σχολείο ως χώρο βιωματικής μάθησης, έμπνευσης, δημιουργίας, συνεργασίας και επικοινωνίας.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ - θεσμό του Μαθητικού Ραδιοφώνου

Το Φεστιβάλ έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Το Φεστιβάλ, ως θεσμός, αποτελεί μια τριήμερη γιορτή γνωριμίας και συνεργασίας με σκοπό να ανακαλύψουν οι μαθητές και η ευρύτερη τοπική κοινωνία τον κόσμο του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, έκφρασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση πρωτότυπων δραστηριοτήτων.

Τις επόμενες μέρες μπορείτε να ενημερώνεστε για τον απολογισμό  του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου από τη σελίδα του εδώ

Δείτε το βίντεο της τελετής βράβευσης η οποία μεταδιδόταν ζωντανά από τη σελίδα του Φεστιβάλ εδώ.

 Δείτε εδώεδώ ρεπορτάζ από την ΕΡΤ Βόλου κι εδώ.

Δείτε εδώ βίντεο από τις δράσεις της ΕΡΤ.

Αναλυτικά τα βιωματικά εργαστήρια εδώ.

Read more...

Ξεχώρισε η χορωδία "Εμμέλεια" στο 11ο Φεστιβάλ Χορωδιών στην Καρδίτσα

        Η χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής Εμμέλεια του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συμμετείχε στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα στι 29 Μαρτίου 2019 στο οποίο διακρίθηκε τόσο για την επιλογή του ρεπερτορίου όσο και για την ερμηνεία των τραγουδιών. Απέσπασε τα θετικότατα σχόλια των μελών της κριτικής επιτροπής μεταξύ των οποίων ήταν η διακεκριμένη ρωσίδα σοπράνο DiannaKirienko, ο ιταλός μαέστρος Leonardo Quadrini, η κοσμήτορας του πανεπιστημίου των Τεχνών του Νις (Σερβία) Suzana Kostic και ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης.

       Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες του συνόλου και στις καθηγήτριές τους, Νατσάκου Ελένη (διδασκαλία - διεύθυνση χορωδίας) και Ιωαννίδου Γεωργία (συνοδός πιάνου)

Δείτε εδώ πληροφορίες για το Φεστιβάλ.

Δείτε εδώ βίντεο. 

Δείτε εδώ τη δράση της χορωδίας μας "Εμμέλεια".

Read more...

6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στον Βόλο

Η Επιστημονική Εταιρεία «Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με το διακριτικό τίτλο: European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο», το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Βόλου και το 7ο Γυμνάσιο Βόλου συνδιοργανώνουν το 6 ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου από τις 11 έως τις 13 Απριλίου 2019 στον Βόλο.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ελλάδας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Τοπικά, στους διοργανωτές του Φεστιβάλ παρέχεται υποστήριξη από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, τον Δήμο Βόλου, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου. Παράλληλα, στηρίζεται στη συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Μαγνησίας, την ΕΡΤ Βόλου, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα.

Το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, απευθύνεται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται και η Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού Μηνύματος & Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2019».

Το Φεστιβάλ ως εκπαιδευτικός θεσμός αποτελεί μία τριήμερη γιορτή γνωριμίας και συνεργασίας των σχολείων. Κύριος σκοπός του είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να ανακαλύψουν τον κόσμο του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, έκφρασης και ψυχαγωγίας, μέσα από την 2 υλοποίηση πρωτότυπων δραστηριοτήτων, τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όσο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Πριν από το Φεστιβάλ, οι μαθητές μέσω των ραδιοφωνικών ομάδων τους θα υποδυθούν ρόλους ρεπόρτερ, συντακτών και τεχνικών για την παραγωγή ραδιοφωνικού υλικού, το οποίο θα παρουσιάσουν με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

Ειδικότερα, οι μαθητές θα κληθούν να:

• διεξάγουν μία μικρή έρευνα με θέμα την τοπική ραδιοφωνία της περιοχής τους και να αποτυπώσουν το αποτέλεσμα σε μία πεντάλεπτη ηχογράφηση για τις ανάγκες ενός φανταστικού ραδιοφωνικού μαγκαζίνο

• επιμεληθούν την παρουσίαση ενός αφιερώματος σε έναν αφανή ήρωα του τόπου τους, με άρθρο ή και με εκπομπή, στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

• να δημιουργήσουν ένα σύντομο διήγημα (έως 750 λέξεις) με θέμα το ραδιόφωνο Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι μαθητές θα συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια και δραστηριότητες σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, θα εκφραστούν δημιουργικά, θα γνωριστούν και θα ανταλλάξουν τις απόψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου. Συγκεκριμένα, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εργαστήρια:

• Μοντάζ με τη χρήση ελεύθερων λογισμικών επεξεργασίας ήχου για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών (1ο Ε.Κ. Βόλου) • Παρουσίασης των ειδών και της χρήσης των μικροφώνων στη ραδιοφωνική παραγωγή (1ο Ε.Κ. Βόλου)

• Ανάπτυξης ορθού ραδιοφωνικού λόγου μέσα από παιγνιώδεις ασκήσεις ανάγνωσης – ορθοφωνίας (7ο Γυμνάσιο Βόλου) • Μουσικής επένδυσης ραδιοφωνικών εκπομπών (7ο Γυμνάσιο Βόλου)

• Κατανόησης της φύσης και των χαρακτηριστικών του ήχου (ΕΚΦΕ Μαγνησίας)

• Εικαστικής δημιουργίας με θέμα το ραδιόφωνο (Αίθουσα εκδηλώσεων Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας)

• Παρουσίασης της ιστορικής εξέλιξης του ραδιοφώνου (1ο Ε.Κ. Βόλου)

Επιπρόσθετα, θα έχουν τη δυνατότητα να: 

• Ξεναγηθούν στην πόλη του Βόλου και να μεταφέρουν σε σύντομα ραδιοφωνικά ρεπορτάζ τις εμπειρίες τους από πολιτιστικούς περιπάτους, επισκέψεις σε μουσεία και στον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Βόλου που λειτουργεί από το 1948

• Λάβουν μέρος σε κυνήγι θησαυρού, που θα πραγματοποιηθεί τις μέρες του Φεστιβάλ στο Δημοτικό Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Ιωνίας

• Παρουσιάσουν τη ραδιοφωνική τους δράση σε ενιαίο χώρο έκθεσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας για τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (αφίσα ραδιοφωνικής ομάδας, ραδιοφωνική εκπομπή, διήγημα κ. α.)

• Επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού του 1ου ΕΚ Βόλου και να πάρουν μέρος σε μία μαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή με συζητήσεις και πολλή μουσική

• Παρακολουθήσουν την Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2019»

• Συμμετέχουν στη ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ στο European School Radio

Ενδεικτικό πρόγραμμα 6ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

19:00 Εκδήλωση υποδοχής.

Παρουσίαση ραδιοφωνικών ομάδων, δείπνο, μουσική από dj’s

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 09:00 – 15:00

Βιωματικές δραστηριότητες, εργαστήρια, επισκέψεις, έκθεση έργων ραδιοφωνικών ομάδων, κυνήγι θησαυρού, μαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή (στους χώρους που αναγράφονται παραπάνω)

18:00 – 21:00 Τελετή Βράβευσης Διαγωνισμού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2019» (Συνεδριακό Κέντρο Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος)

21:00 Ελεύθερο πρόγραμμα

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

09:30 – 11:00 Απολογισμός Φεστιβάλ, βράβευση καλύτερου διηγήματος (Αίθουσα εκδηλώσεων Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου)

11:30 – 18:00 Επίσκεψη στο Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» στο Λαύκο Πηλίου (προαιρετική)

11:30 – 15:00 Εκδήλωση λήξης του Φεστιβάλ στο χώρο του 1ου ΕΚ Βόλου

Για πληροφορίες, ερωτήσεις, διευκρινίσεις και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκέπτεστε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: http://europeanschoolradio.eu/6fest/ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίσημο φόρουμ υποστήριξης Φεστιβάλ: http://europeanschoolradio.eu/6fest/cont/ και ηλεκτρονικά με αλληλογραφία στο: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (Κώστας Αμυγδαλίτσης, 1ο Ε.Κ. Βόλου - Ελπίδα Πανάγου, 7ο Γυμνάσιο Βόλου)

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account