Επετειακή εκδήλωση εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821

       Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 22 Μαρτίου 2019 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Βέροιας η επετειακή εκδήλωση εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821.

       Η γιορτή χωριζόταν σε δύο μέρη, το αφηγηματικό και το μουσικό. Το αφηγηματικό μέρος περιλάμβανε τα σημαντικότερα γεγονότα του Αγώνα του ΄21 μέχρι την Ανεξαρτησία καθώς και διάσπαρτα ποιήματα και πεζά με εθνικοαπελευθερωτική θεματολογία. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η προβολή οπτικοακουστικού υλικού από δημοφιλείς ταινίες ή εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Στο μουσικό μέρος η χορωδία και το σύνολο παραδοσιακής μουσικής του σχολείου ενθουσίασαν το κοινό με γνωστά δημοτικά τραγούδια που αισθητοποίησαν διάφορες εκφάνσεις του αγώνα, όπως η ζωή των κλεφτών, η Άλωση της Πόλης, η θυσία της Νάουσας κ.α. Την ευθύνη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης είχαν οι φιλόλογοι, Φτάκα Αικατερίνη, Μόσχου Νικόλαος και οι μουσικοί, Μπαλιάκας Ιωάννης και Κουτσιμανής Ιορδάνης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Αφηγούνται και απαγγέλλουν οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου: Αραμπατζή Ελένη Αντωνία, Σιουκίουρογλου Ζωή, Χαλκιά Χριστίνα, Γαλάνη Ιωάννα

α) Χρονικό, β) «Το κρυφό σχολειό» Ιωάννη Πολέμη, γ) «Ο θάνατος του Ρήγα» Ιουλίου Τυπάλδου, δ) «Απομνημονεύματα» Στρατηγού Μακρυγιάννη, ε) Ναυμαχία Ναβαρίνου, Βίντεο, στ) Παιδιά της Σαμαρίνας, Βίντεο.

Επιμελήθηκαν οι καθηγητές Μόσχου Νίκος και Φτάκα Αικατερίνη

Πρόγραμμα συναυλίας

1. Ο Θούριος του Ρήγα

2. Πάρθεν η Ρωμανία

3. Σαράντα παλικάρια,

4. Λαλούδι της Μονεμβασιάς

5. Ένας αητός καθότανε

6. Οι άντρες οι φανήσιμοι

7. Μάρκος Μπότσαρης

8. Ο θρήνος της Νάουσας

9. Σαμαρίνα

10. Να τα ταξιδέψω θέλω

Βιολί: Τσιρώνη Κατερίνα, Κουτσιμανή Άννα

Κιθάρα: Δημόπουλος Αργύρης

Κλαρίνο: Τσικερδάνου Αγγελική, Παράσχος Γιώργος, Βασιλείου Κώστας, Τρέβλα Δήμητρα

Κρουστά: Δημάκας Αλέξανδρος, Χαραλαμπίδης Άγγελος, Ηλιάδης Νίκος

Λαούτο: Τρύφων Παρπούλας

Λύρα: Μπούκτσης Θωμάς, Γιαννακίδου Κυριακούλα,

Ούτι: Ασβεστάς Γιώργος

Τραγουδούν: Αραμπατζή Κατερίνα, Γκιούρος Νίκος, Δελαντώνης Βασίλης, Ιωαννίδης Αργύρης, Καραγεώργου Ιωάννα, Κοντοτάσιου Ευαγγελία, Κοσμίδου Μαρία, Μπέτσια Ελένη, Μωϋσίδης Παναγιώτης, Νιούκας Θανάσης, Ντινόπουλος Κώστας, Ορδουλίδης Φίλιππος, Σιακαβάρα Καλλιόπη, Σοφολόγη Κωνσταντίνα, Στυλπνοπούλου Μαρία, Ταχματζίδου Δήμητρα, Τριανταφυλλίδης Λευτέρης, Τσαρτσιάφης Νίκος, Τσιφλίδης Ραφαήλ, Ανδρεάδου Έλια, Αργυρίου Σμαρώ, Γαλάνη Μαριάννα, Γιαννόπουλος Απόστολος, , Ιωαννίδης Χαράλαμπος, Μαρτίνος Δημήτρης, Μωϋσίδου Παναγιώτα, Νεδέλκου Ελένη, Πασχαλίδης Νίκος, Σύρπης Χρήστος, Γαλάνη Ιωάννα, Δημοπούλου Δέσποινα, Θεοδωρίδης Δημήτρης, Μπουρουτζήκας Αριστείδης, Σακαλή Άννα, Τσιφλίδης Στέφανος, Ανθούλα Μαρία, Δημάκας Δημήτρης, Δόμανου Ανθίμη, Μάντσιου Κατερίνα, Μπαντή Αλεξάνδρα, Γαλανίδου Ράνια, Κετίκογλου Αναστάσης, Λιολιόπουλος Βασίλης, Μακρίδου Ευδοκία, Μποσμαλή Ιωάννα, Πελεκίδου Αγνή, Κουτσαντάς Αντώνης.

Διδασκαλία ορχήστρας: Μπαλιάκας Γιάννης

Διδασκαλία χορωδίας-Διεύθυνση: Κουτσιμανής Ιορδάνης

 

Read more...

Αφιέρωμα στον αγώνα για την ελευθερία και τον Διονύσιο Σολωμό παρουσίασε το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

        Συγκίνησαν οι μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας το κοινό στην εκδήλωση με τίτλο: «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;» το πρωί της Παρασκευής 23 Μαρτίου 2018 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας.

         Η εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στον αγώνα για την ελευθερία έτσι όπως τον εξύμνησε η λαϊκή μούσα αλλά και ο εθνικός ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου αλλά και τη συμπλήρωση 220 χρόνων από την γέννηση του εθνικού μας ποιητή. Επίσης, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας - 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Μέσω της θέσπισης αυτού του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. (δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο)

         Παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα που αποτύπωναν σημαντικές στιγμές από τη ζωή του ποιητή από τα παιδικά του χρόνια στη Ζάκυνθο, το πέρασμά του από την Ιταλία και την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, τη συνάντησή του με τον Σπ. Τρικούπη και την ενθάρρυνσή του να γράψει στην ελληνική γλώσσα - "την γλώσσα την οποία ερουφήσατε με το γάλα της μητρός σας", όπως χαρακτηριστικά του είπε, αλλά και τη σύνδεσή του με αδερφική φιλία με τον Γ. Τερτσέτη και τη γνωριμία του με τον Ν. Μάντζαρο στην Κέρκυρα, τον συνθέτη που μελοποίησε τον Ύμνο εις την Ελευθερία. Αξιοσημείωτο είναι ότι χάρη στον Γ. Τερτσέτη χρωστάμε τον περίφημο «Διάλογο» για τη γλώσσα του εθνικού μας ποιητή – με τη χαρακτηριστική φράση που έδωσε και τον τίτλο στην εκδήλωση - αλλά και σκέψεις του που εκθέτει σε επιστολές του προς αυτόν, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα, και επισημαίνοντας σε επιστολή του το 1842 πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας ήταν η διαφθορά.

       Η εκδήλωση περιλάμβανε, επίσης, απαγγελίες και μουσική απόδοση αποσπασμάτων από τα μνημειώδη έργα του Σολωμού, «Ύμνος εις την Ελευθερία» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» από μουσικοθεατρικό σχήμα  που αποτελείται από μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου αλλά και παρουσίαση των μεγάλων στιγμών του αγώνα για ελευθερία μέσα από δημοτικά τραγούδια από το σύνολο παραδοσιακής μουσικής του σχολείου.

         Τη δημοτική ποίηση ήταν αυτή μελέτησε σε βάθος ο Σολωμός και χρησιμοποίησε την εικονοπλαστική της στη δική του ποίηση», όπως σημειώνει και ο Peter Mackridge. Αλλά και ο ίδιος ο ποιητής γράφει στην επιστολή του στον Γ. Τερτσέτη: «Χαίρομαι να παίρνονται για ξεκίνημα τα δημοτικά τραγούδια, θα 'θελα όμως, όποιος μεταχειρίζεται την κλέφτικη γλώσσα, να τη μεταχειρίζεται στην ουσία της και όχι στη μορφή της, με νιώθεις; Κι όσο για την ποίηση, πρόσεξε καλά Γιώργη μου, γιατί βέβαια καλό είναι να ρίχνει κανείς τις ρίζες του πάνω σ' αυτά τ' αχνάρια, δεν είναι όμως καλό να σταματά εκεί· πρέπει να υψώνεται κατακόρυφα. Δεν ξέρω αν φανέρωσα καλά τη σκέψη μου, έτσι βιαστικά που γράφω. Η κλέφτικη ποίηση είναι όμορφη και ενδιαφέρουσα καθώς μ' αυτήν παράστησαν ανεπιτήδευτα οι Κλέφτες τη ζωή τους, τις ιδέες τους και τα αισθήματά τους. Δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον στο δικό μας στόμα· το έθνος ζητά από μας το θησαυρό της δικής μας διάνοιας, της ατομικής, ντυμένον εθνικά.»

     Ευχαριστούμε τους μαθητές της έκτης τάξης και τους συνοδούς - εκπαιδευτικούς  τους από το 1ο - 2ο δημοτικό σχολείο Βέροιας και το δημοτικό σχολείο Πατρίδας που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

       Την επιμέλεια και τη διδασκαλία των κειμένων είχε η φιλόλογος, Χαρά Σκουμποπούλου ενώ τη διδασκαλία ορχήστρας, ο καθηγητής μουσικής, Γιάννης Μπαλιάκας και τη διδασκαλία χορωδίας και τη διεύθυνση είχε ο καθηγητής μουσικής, Ιορδάνης Κουτσιμανής. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν, ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εκδήλωση.

        Κι όπως σημειώνει και ο ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης: «Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί όπου και να θολώνει ο νους σας μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό…»

Δείτε εδώ το βίντεο από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο verianet.gr τον οποίο και ευχαριστούμε για την κάλυψη της εκδήλωσης.

Το χάραμα επήρα - βίντεο

 

 

 

 

Read more...

Εκδήλωση Μουσικού Σχολείου Βέροιας με τίτλο "Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;"

Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας τιμά τον αγώνα του 1821 για ελευθερία

       Εκδήλωση με τίτλο «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;» θα παρουσιάσει το Μουσικό Σχολείο Βέροιας αφιερωμένη στον αγώνα για ελευθερία έτσι όπως τον εξύμνησε η λαϊκή μούσα αλλά και ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου αλλά και τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τη γέννησή του εθνικού μας ποιητή την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 στις 9:30 π.μ. στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Read more...

Επέτειος 25ης Μαρτίου 2017

 Στο προαύλιο του σχολείου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της συναυλίας του παραδοσιακού συνόλου με τίτλο: ...από το σκοτάδι στη λευτεριά" το οποίο είχε παρουσιαστεί το προηγούμενο βράδυ στον Χώρο Τεχνών για το κοινό της πόλης.

Την επιμέλεια των κειμένων έκανε ο Δημήτρης Κυριάκος. Τη διδασκαλία της ορχήστρας και τη διδασκαλία - διεύθυνση της χορωδίας ανέλαβαν οι καθηγητές μουσικής του σχολείου, Γιάννης Μπαλιάκας και Ιορδάνης Κουτσιμανής αντίστοιχα.

Πρόγραμμα συναυλίας

 

Read more...

Read more...

Επέτειος 25ης Μαρτίου 2016

 Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της Βέροιας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας παρουσία του Δημάρχου της Βέροιας, κ. Κωνσταντίνου Βοργιατζίδη και του προέδρου του ΚΑΠΑ κ. Θεόφιλου Κορωνά.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν δημοτικά τραγούδια από το σύνολο παραδοσιακής μουσικής με υπεύθυνους καθηγητές, τον κ. Μπαλιάκα Γιάννη και τον κ. Ιορδάνη Κουτσιμανή.

Στη συνέχεια οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας. 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account