Διδακτική επίσκεψη στον Όλυμπο στις 25 Μαϊου 2017

Διδακτική επίσκεψη στον Όλυμπο στις 25 Μαϊου 2017 πραγματοποίησαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος του Σχολείου  - με υπεύθυνη καθηγήτρια της κα Τατιάνα Παππά - το οποίο μελετά τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα περιβαλλοντικά και ιστορικά μονοπάτια και έχει τίτλο "Ιστορικά, μυθολογικά και περιβαλλοντικά μονοπάτια". 
Οι διδακτικοί και παιδαγωγικοί στόχοι της επίσκεψης ήταν οι εξής:
- μελέτη του παραδοσιακού οικισμού του Λιτοχώρου.
- γνωριμία με τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου.
- μελέτη της ναυτικής ιστορίας του Λιτοχώρου (Ναυτικό Μουσείο) και της ιστορίας του παλαιάς μονής Αγίου Διονυσίου.
- εξοικείωση με τη χρήση GPS και της χρήσης χάρτη μέσα από το διεξαγωγή του παιχνιδιού geocaching.
Οι φωτογραφίες στο κολάζ είναι του μαθητή, Μάριου Δασκαλάκη.
 
 
Read more...

Τα παιδιά του Πειραιά γιορτάζουν με τα παιδιά τoυ Μουσικού Σχολείου Βέροιας την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 η λογοτεχνική συντροφιά του 8ου Γυμνασίου Πειραιά στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής της στην πόλη της Βέροιας  επισκέφτηκαν την ομάδα φιλαναγνωσίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας: «Διαβάζω, Εμπνέεσαι, Δημιουργούμε…», με υπεύθυνες καθηγήτριες, την Ιντζεβίδου Κική και Σκουμποπούλου Χαρά,  για να γιορτάσουν μαζί της την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η συνάντηση έγινε στο χώρο του Μουσικού Σχολείου με τη βοήθεια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Νομού Ημαθίας, κας Λένας Δημητριάδου.

 

Μερικές ημέρες πριν  η ομάδα του Μουσικού Σχολείου έλαβε  ραδιοφωνικό μήνυμα από τους μαθητές του 8ου Γυμνασίου Πειραιά, με τίτλο «Γεια σου Βέροια», στην προσπάθειά τους να ΡαδιοΕπικοινωνήσουν μαζί της μέσω του μαητικού ραδιοφώνου - European School Radio. Έτσι οι δύο ομάδες έχοντας μεγάλη ανυπομονησία συναντήθηκαν, αντάλλαξαν εμπειρίες  σχετικά με την ανάγνωση βιβλίων και παρουσίασαν τις δράσεις τους. Έπειτα οι μαθητές  ενημερώθηκαν σχετικά με τη βιβλιοθήκη της Βέροιας από την κα Φωτεινή Χαμιδιελή, καθηγήτρια καλλιτεχνικών στο Μουσικό σχολείο και μέλος του Δ.Σ. της βιβλιοθήκης και στη συνέχεια πληροφορήθηκαν για τη δράση τoυ Ελληνικού Τμήματος της Ibby – Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου από την κα Πάττυ Παπαδήμου, μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Τμήματος της Ibby – υπεύθυνη Β. Ελλάδος. Η κα Παπαδήμου έδωσε στα σχολεία αφίσες της Ibby για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και  διάβασε το μήνυμα της Ρωσίας που ήταν φέτος υπεύθυνη για το υλικό του εορτασμού. Στο τέλος οι μαθητές και των δύο σχολείων τραγούδησαν μαζί, χόρεψαν και πήραν μέρος σε δράσεις καλλιτεχνικές και θεατρικές με σύνθημα «Το Βιβλίο μας Ενώνει».

Ήταν  μια καλή  ευκαιρία να έρθουν οι μαθητές σε επαφή, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις, να ενημερωθούν για τις δράσεις άλλων μαθητών που ζουν μακριά τους αλλά έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και ανησυχίες μ’ αυτούς, να αντιληφθούν τη σημασία της συνεργασίας και του διαλόγου, να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, να κατανοήσουν ότι το βιβλίο ανοίγει νέους κόσμους, να κάνουν καινούργιους φίλους. Οι δυο ομάδες, αφού αντάλλαξαν τηλέφωνα,  αποχαιρέτησαν τους νέους τους φίλους δίνοντας την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν.

Συγχαίρουμε  τις υπεύθυνες καθηγήτριες της λογοτεχνικής συντροφιάς του 8ου Γυμνασίου Πειραιά, κα Φαζάκη Μαριλένα και Τσαγκρίδου Κωνσταντίνα, που πήραν την πρωτοβουλία για αυτή τη δράση, ευχαριστούμε θερμά την κα Πάττυ Παπαδήμου, πολύτιμη συμπαραστάτρια και συνεργάτη όλων των δράσεων φιλαναγνωσίας του σχολείου μας, την κα Χαμιδιελή Φωτεινή, η οποία, με την ευαισθησία που την διακρίνει σε ό,τι αφορά το βιβλίο, ακούραστα  βοηθάει κάθε φορά που της ζητείται καθώς και την κα Παπά Τατιάνα, φιλόλογο του Μουσικού Σχολείου, που πρόθυμα συμμετείχε στο μουσικό μέρος των δράσεων.   

Και μην ξεχνάτε  “Διαβάστε, Εμπνευστείτε, Δημιουργήστε και... Ραδιοεπικοινωνήστε!” 

Read more...

Βιωματικά Εργαστήρια στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας 2017 «Εφηβεία και Σχολική Ζωή - Μπορώ να πω όχι – Δύσκολες συμπεριφορές κι Εγώ»

 Βιωματικά εργαστήρια στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας 2017                     

 Την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26  Απριλίου, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα» που εφαρμόζεται φέτος σε όλα τα γυμνάσια, υλοποιήθηκαν στο Μουσικό Σχολείο  Βέροιας βιωματικά εργαστήρια από την κα Οικονομίδου Έφη, κοινωνική λειτουργό στο Ειδικό Σχολείο Βέροιας και την κα Ζιακάκη Μαρία, ψυχολόγο στο ίδιο σχολείο. Στα εργαστήρια  συμμετείχαν οι μαθητές της α΄ και β΄ γυμνασίου με πρωτοβουλία των φιλολόγων του σχολείου, Ιντζεβίδου Κικής και Σκουμποπούλου Χαράς.

 Στα εργαστήρια με τίτλο «Εφηβεία και Σχολική Ζωή - Μπορώ να πω όχι – Δύσκολες συμπεριφορές κι Εγώ» εφαρμόστηκαν θεωρητικές αλλά και βιωματικές προσεγγίσεις με στόχο την επαφή των εφήβων με τον εαυτό τους, τη διαχείριση των συναισθημάτων τους και την αναγνώριση και έκφραση δύσκολων συμπεριφορών που προκύπτουν στο χώρο του σχολείου με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωση των μαθητών στη σχολική κοινότητα και την ομαλότερη λειτουργία των  ομάδων  των φίλων αλλά και της τάξης γενικότερα.

Αρχικά έγινε προσπάθεια να προσεγγιστεί και να προσδιοριστεί ο όρος εφηβεία μέσα από την τεχνική της ιδεοθύελλας (brain-storming), ακολούθησε συζήτηση για τη φιλία, της εφηβεία, τα στερεότυπα, το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, η οποία συνοδεύτηκε από μια βιωματική άσκηση, και στη συνέχεια οι μαθητές εργαζόμενοι  σε ομάδες, κλήθηκαν να διαχειριστούν  συγκεκριμένες συμπεριφορές - περιστατικά που προκύπτουν μέσα στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας και να τα δραματοποιήσουν.

Οι  δραστηριότητες αυτές έκαναν τους μαθητές να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της εφηβείας, να συνειδητοποιήσουν τον  ρόλο της παρέας στην εφηβεία, τη σημασία της έκφρασης και διαχείρισης συναισθηματικών καταστάσεων και να αναγνωρίσουν το πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμηση τους, ώστε να μπορούν να πουν όχι σε επιβλαβείς συμπεριφορές.

Ευχαριστούμε το Ειδικό Σχολείο Βέροιας για τη συνεργασία του και ευχόμαστε να γίνονται συχνά  στα σχολεία τέτοιες δράσεις για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των μαθητών.

 

 

 

Read more...

ΡαδιοBιβλιοΕπικοινωνούμε…Το βιβλίο και το Εuropean School Radio ενώνουν το Μουσικό Σχολείο Βέροιας και το 8ο Γυμνάσιο Πειραιά

Τα παιδιά του Πειραιά συναντούν τα παιδιά της Βέροιας Πόλης Μαγικής…

Η λογοτεχνική συντροφιά του 8ου Γυμνασίου Πειραιά στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής της στην πόλη της Βέροιας και η ομάδα φιλαναγνωσίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας: «Διαβάζω, Εμπνέεσαι, Δημιουργούμε…» συναντιούνται την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 στον χώρο του Μουσικού Σχολείου Βέροιας για να γνωριστούν, να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους σχετικά με την ανάγνωση βιβλίων και τις δράσεις των δύο σχολείων αλλά και να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες με αφορμή το βιβλίο (θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, τραγούδι).  

Είναι μια καλή  ευκαιρία ταυτόχρονα να γνωρίσουν οι μαθητές του Πειραιά τον τρόπο παραγωγής ραδιοφωνικής εκπομπής από τη ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας που δραστηριοποιείται στο μαθητικό ραδιόφωνο εδώ και πέντε χρόνια, να μυηθούν στη μαγεία του μαθητικού ραδιοφώνου – European School Radio και να ενώσουν τις φωνές τους στο πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio σε μια κοινή εκπομπή με θέμα το βιβλίο. 

Ακούστε παρακάτω το ραδιοφωνικό μήνυμα που έστειλαν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Πειραιά στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στην προσπάθειά τους να ΡαδιοΕπικοινωνήσουν μαζί μας μέσω του European School Radio!

http://europeanschoolradio.eu/podcast

Ραδιοφωνικό Μήνυμα 8ου Γυμνασίου Πειραιά: Πατήστε εδώ “Γεια σου Βέροια”

8ο Γυμνάσιο Πειραιά σας περιμένουμε στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας!

Και μην ξεχνάτε “Διαβάστε, Εμπνευστείτε, Δημιουργήστε και... Ραδιοεπικοινωνήστε” 

 

Υπεύθυνη Ομάδας Φιλαναγνωσίας Μουσικού Σχολείου Βέροιας: Κική Ιντζεβίδου

Υπεύθυνη Ραδιοφωνικής Ομάδας Μουσικού Σχολείου Βέροιας: Χαρά Σκουμπουπούλου

 

 

Read more...

Η μουσική και το μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio ενώνουν τα Μουσικά Σχολεία Ρεθύμνου - Βέροιας

          Η μουσική και το μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio ενώνουν! "Το κάναμε ν΄ ακουστεί!"

          Με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς υποδέχθηκαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας τους μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου στον χώρο του σχολείου το πρωί της Δευτέρας 27 Μαρτίου 2017.

         Η φιλοξενούμενη αντιπροσωπεία πραγματοποιεί εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή μας στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα το νερό και θέλησε να γνωρίσει από κοντά και να έρθει σε επαφή με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις για κοινά θέματα που αφορούν τα Μουσικά Σχολεία, να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο σχολείο τους αλλά και να γνωρίσουν τις δράσεις του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.

        Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα κοινό που ενώνει τα δύο μουσικά σχολεία είναι η συμμετοχή τους στο πανελλήνιο δίκτυο των σχολείων που δραστηριοποιούνται στο μαθητικό ραδιόφωνο – EuropeanSchoolRadio.

        Συγκινητική ήταν η στιγμή που συναντήθηκαν μαθητές των δύο σχολείων οι οποίοι συμμετείχαν με πρωτότυπα  τραγούδια τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «Καν΄ το ν΄ακουστεί 2017», που συνδιοργάνωσε πρόσφατα η Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο: European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με θέμα: “Η τέχνη της επικοινωνίας”. Ο διαγωνισμός οποίος απευθυνόταν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κατάφεραν οι συμμετοχές και των δύο μουσικών σχολείων να είναι μέσα στις δώδεκα καλύτερες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (από τις 47 που συμμετείχαν στον διαγωνισμό τραγουδιού) που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία κατά την πρώτη φάση της αξιολόγησης από την κριτική επιτροπή.

         Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρουσιάστηκαν από τους μαθητές ζωντανά τα διακριθέντα τραγούδια και τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας πήραν συνέντευξη από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, η οποία θα μεταδοθεί στο μαθητικό ραδιόφωνο.

          Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο μαθητικών κοινοτήτων αλλά και να τεθούν οι βάσεις για μελλοντική συνεργασία μέσω του μαθητικού ραδιοφώνου αλλά και άλλων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.

       Περισσότερες πληροφορίες για τις διακρίσεις του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στον διαγωνισμό τραγουδιού εδώ

       Ακούστε τις συμμετοχές των δύο σχολείων στον διαγωνισμό "Καν΄το ν΄ακουστεί 2017 http://europeanschoolradio.eu/4fest/vraveia/

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account