Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας στα «κατ ́ αγρούς Διονύσια»

Την Τρίτη 16 Απριλίου οι μαθητές της α’ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας,κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη,επισκέφτηκαν την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και τη μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (τάφος του Αγίου Παισίου στη Σουρωτή) στο πλαίσιο των μαθημάτων των Αρχαίων Ελληνικών και των Θρησκευτικών αντίστοιχα, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες, Κική Ιντζεβίδου, Μαριάννα Ρούσσου και Χριστίνα Ζαχαριάδου.

Συγκεκριμένα στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή οι μαθητές παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δίωρης διάρκειας, για τις Τέχνες και τον πολιτισμό στην αρχαιότητα με αφορμή τις γιορτές αφιερωμένες στο Διόνυσο, τα «Μικρά Διονύσια» ή «κατ΄ αγρούς Διονύσια» το οποίο υλοποιήθηκε από εκπαιδευμένο στέλεχος της σχολής με σκοπό την προσέγγιση στοιχείων του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που σχετίζονται με το Διόνυσο, το θέατρο και την αγροτική ζωή με έμφαση στην αμπελουργία και την αναγέννηση της φύσης.

Αρχικά οι μαθητές περιηγήθηκαν στον αμπελώνα και τον ελαιώνα της σχολής και ενημερώθηκαν σχετικά με τη σημασία της ελιάς και της αμπέλου στην αρχαιότητα, την οινοποσία και τα συμπόσια, το λάδι και τη διατροφή των αρχαίων, την ελιά και τη θεά Αθηνά, το αμπέλι και το θεό Διόνυσο.

Στη συνέχεια αφού έμαθαν πως προέκυψε η γιορτή των Διονυσίων και το πως γεννήθηκε το θέατρο στην αρχαιότητα και συζήτησαν για το αρχαίο και σύγχρονο θέατρο, τις τραγωδίες και τις κωμωδίες πήραν μέρος σε εργαστήρια κατασκευής προσωπείων αρχαίου θεάτρου από χαρτόνι και πηλοπλαστικής στο οποίο προσπάθησαν να πλάσουν αντίγραφα από αρχαία πήλινα σκευή, με αρχικό ερέθισμα πήλινα αγγεία με παραστάσεις από τις τελετές του Διονύσου.

Στο τέλος παρακολούθησαν ολιγόλεπτα αποσπάσματα από την αρχαία τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε μορφή κόμικς με αφορμή την οποία συμμετείχαν σε δραστηριότητες ανταλλαγής επιχειρημάτων και διαδρομής της συνείδησης που βασίζονταν στον προβληματισμό και τα διλήμματα της Ιφιγένειας.

Τα παιδιά αποχώρησαν ενθουσιασμένα μέσα από τους καταπράσινους αμπελώνες φορώντας τα προσωπεία τους. Όλη η εικόνα αυτής της πομπής θύμιζε ένα ζωντανό πίνακα αναπαράστασης του κώμου μιας «κατ ́ αγρούς Διονύσια» τελετής. Ευχαριστούμε το προσωπικό της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής για την ανεπανάληπτη εμπειρία.

Read more...

Βιωματικά εργαστήρια με θέμα: "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο"

       Σε βιωματικά εργαστήρια με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτύου και τους τρόπους σωστής και ασφαλούς πλοήγησης πήραν μέρος οι μαθητές της α΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στις 21 και 26 Νοεμβρίου 2018. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων του θεάτρου και της λογοτεχνίας με πρωτοβουλία της φιλολόγου, Χαράς Σκουμποπούλου και υλοποιήθηκαν από την κα Σέβη Γεωργιάδου - κοινωνική λειτουργό του κέντρου Κέντρου Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Υγείας εφήβων και παιδιών για το νομό Ημαθίας «Πρόσβαση». Είχε προηγηθεί ενημερωτική ομιλία - συζήτηση με θέμα: «Εφηβεία και Διαδίκτυο» στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων που πραγματοποιεί το σχολείο για την ενημέρωση των μαθητών του όσον αφορά το διαδίκτυο. Σκοπός των βιωματικών εργαστηρίων ήταν να κατανοήσουν πλέον οι μαθητές με βιωματικό τρόπο τους κινδύνους που εμπεριέχει η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου και να πάρουν πληροφορίες για την ορθή χρήση του. Οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον στα εργαστήρια και εξέφρασαν την επιθυμία τους να πραγματοποιηθούν κι άλλα με θέματα που αφορούν τους εφήβους.  

    Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά το Κέντρο Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Υγείας εφήβων και παιδιών Ν. Ημαθίας «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» και ειδικά την κα Σέβη Γεωργιάδου για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και τη συνεχή στήριξη που μας παρέχουν στο έργο μας. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η συνεργασία μας το επόμενο διάστημα.

 

Read more...

Ενημερωτική ομιλία - συζήτηση με θέμα: «Εφηβεία και Διαδίκτυο» από την Πρόσβαση

     Ενημερωτική ομιλία - συζήτηση με θέμα: «Εφηβεία και Διαδίκτυο» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 στον χώρο εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.

     Οι μαθητές των τριών τάξεων του γυμνασίου ενημερώθηκαν από την κα Σεβη Γεωργιάδου, Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ημαθίας (ΠΡΟΣΒΑΣΗ), για τις αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτύου και για τους τρόπους σωστής και ασφαλούς πλοήγησης. Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν αφορούσαν στον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber-bullying), την προστασία προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, του εθισμού στο διαδίκτυο ως μιας νέας μορφής εξάρτησης και τις επιπτώσεις που έχει στη σωματική και ψυχική υγεία των νέων η υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα κινητά τηλέφωνα. Δόθηκαν, επίσης, χρήσιμες συμβουλές και τονίστηκε ιδιαίτερα ότι βασική ασπίδα για την προστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου είναι αφενός η ενημέρωση και αφετέρου η αναζήτηση βοήθειας είτε από την οικογένεια είτε από το σχολείο είτε από χρήσιμες ιστοσελίδες του διαδικτύου.

     Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές του γυμνασίου. Σκοπός των εργαστηρίων είναι να κατανοήσουν οι μαθητές με βιωματικό τρόπο τους κινδύνους που εμπεριέχει η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου και να πάρουν πληροφορίες για την ορθή χρήση του.

    Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά το Κέντρο Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Υγείας εφήβων και παιδιών Ν. Ημαθίας «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» και ειδικά την κα Σέβη Γεωργιάδου για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας.

Ενημερώσου, Αντιμετώπισε, Προστατεύσου

Αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και του διαδικτύου με δημιουργικότητα, υπευθυνότητα και ασφάλεια

Χρήσιμες Σελίδες για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Εθνικά Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου
Από το 2004 λειτουργούν με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. τα Εθνικά Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υλοποιώντας εκστρατείες ενημέρωσης και παρέχοντας υπηρεσίες καταγγελίας παράνομου περιεχομένου / παράνομης συμπεριφοράς και γραμμές βοηθείας. Σήμερα λειτουργούν 30 Eθνικά Κέντρα σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.
Έτσι και στη χώρα μας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου αποτελείται από τρεις άξονες δράσης:

http://www.saferinternet.gr/index.php: Δράση ενημέρωσης και επαγρύπνησης γύρω από την ασφαλή και ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών και γύρω από την προστασία των ανηλίκων από παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. 

 

  • Safeline.gr: Ανοιχτή γραμμή που δέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο.

https://internet-safety.sch.gr/

  • ΥποΣΤΗΡΙΖΩ: Γραμμή βοηθείας 800 11 800 15 για παιδιά και εφήβους, η οποία υλοποιείται από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού.


https://saferinternet4kids.gr/yliko/back-to-school-2018:  Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου - 
Νέο υλικό “Βack to school” από το SaferInternet4Kids.gr για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο

Στόχος και φιλοδοξία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου είναι να στέκεται στο πλευρό των γονιών και των εκπαιδευτικών, να στηρίζει την όλη προσπάθεια που καταβάλλουν και να τους παρέχει όσα περισσότερα εκπαιδευτικά εργαλεία γίνεται.

Με αφορμή λοιπόν την έναρξη του σχολικού έτους τα στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησαν νέο υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στην τάξη ή και στο σπίτι ως εργαλείο μάθησης προκειμένου να ενδυναμωθεί η γνώση των παιδιών για το πώς να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Φέτος ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο χωρίς να παραλείπονται άλλα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά όπως είναι ο εθισμός, τα online games, το cyberbullying, οι επαφές με αγνώστους και άλλα. 

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account