Ενημέρωση μαθητών Λυκείου από το ΚΕΣΥ

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας προς το ΚΕΣΥ Ημαθίας, έγινε ενημέρωση των μαθητών της Β' και Γ' Λυκείου για τον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τις υπεύθυνες συμβούλους ΣΕΠ του ΚΕΣΥ Ημαθίας, κκ Παντελίδου Κυριακή και Καφφέ Λένα, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση τους αλλά και τις διευκρινιστικές απαντήσεις προς την πληθώρα ερωτήσεων από τους μαθητές.

Read more...

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Αντιδήμαρχου Παιδείας στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Βέροιας, κ. Σοφιανίδης Γεώργιος, με αφορμή το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς και την επικείμενη λήξη της θητείας του, επισκέφθηκε το Μουσικό Σχολείο Βέροιας την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019.

Αρχικά ενημέρωσε το σύλλογο διδασκόντων για τις εξελίξεις και τις εργασίες στο Μουσικό Σχολείο. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους καθηγητές που συνέβαλαν με τη δουλειά τους,  ώστε το σχολείο να αποκτήσει καλή φήμη και να αποτελέσει έναν χώρο που παράγει πολιτισμό και τους αποχαιρέτησε.

Ο Διευθυντής, κ. Γεωργουδάκης Γιάννης και ο Υποδιευθυντής, κ. Κοτρίδης Ανδρέας, ευχαρίστησαν τον Αντιδήμαρχο για την άψογη συνεργασία και τη στήριξη που παρείχε στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας όλα αυτά τα χρόνια. Επισήμαναν ότι χάρη στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, το Μουσικό Σχολείο βρίσκεται πλέον σε έναν εξαιρετικό χώρο και με τις εργασίες επέκτασής του θα μπορέσει να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των μαθητών της ευρύτερης περιοχής για μουσική παιδεία.      

Read more...

Θεματική Εβδομάδα στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας με τη συνεργασία του Ειδικού Σχολείου και ΕΠΑΛ Βέροιας

Γεμάτη από δράσεις η Θεματική Εβδομάδα του σχολικού έτους 2017-2018 με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα» για τους μαθητές της α' τάξης του Γυμνασίου του Μουσικού σχολείου, που υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της φιλολόγου τους, Ιντζεβίδου Κικής.

Τη Δευτέρα 14 Μαίου υλοποιήθηκε ένα βιωματικό εργαστήρια από τις εκπαιδευτικούς του Ειδικού Σχολείου Βέροιας, Οικονομίδου Έφη, κοινωνική λειτουργό και Ζιακάκη Μαρία, ψυχολόγο. Στο εργαστήριο με τίτλο « Εφηβεία και Σχολική Ζωή-Αυτό που θέλω για μένα» εφαρμόστηκαν θεωρητικές αλλά και βιωματικές προσεγγίσεις με στόχο την επαφή των εφήβων με τον εαυτό τους, τη διαχείριση των συναισθημάτων τους και την αναγνώριση και έκφραση δύσκολων συμπεριφορών που προκύπτουν στο χώρο του σχολείου με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωση των μαθητών στη σχολική κοινότητα και την ομαλότερη λειτουργία των ομάδων των φίλων αλλά και της τάξης γενικότερα.

Την Τρίτη 15 και την Παρασκευή 18 Μαΐου έγινε ενημέρωση από την εκπαιδευτικό νοσηλεύτρια και προϊσταμένη του τμήματος Υγείας και Πρόνοιας του ΕΠΑΛ Βέροιας, Τσέκου Ελισάβετ για δύο πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία των μαθητών, το σακχαρώδη διαβήτη και τις διατροφικές διαταραχές που προκύπτουν στην εφηβεία αντίστοιχα.

Η κα Τσέκου με ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο και χρησιμοποιώντας αρκετό εποπτικό υλικό τόνισε τη σημασία της διαμόρφωσης ορθής διατροφικής συμπεριφοράς από πολύ μικρή ηλικία τόσο σε οικογενειακό επίπεδο όσο και στο σχολείο, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι αργότερα. Επιπλέον εξήγησε ότι οι διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η νευρική ανορεξία, είναι σοβαρές παθήσεις που κρύβουν κινδύνους ακόμη και για την ίδια τη ζωή των ασθενών και τις συνέδεσε με τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται σήμερα και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση των εφήβων.

Την Τετάρτη 16 Μαίου οι μαθητές της α' γυμνασίου αποφασισμένοι να διατρέφονται σωστά έφτιαξαν μόνοι τους στην τάξη υγιεινά μπισκότα με ζάχαρη καρύδας, βρώμη, αμύγδαλα και αλεύρι ολικής άλεσης και τα έψησαν στο κυλικείο του σχολείου. Στη συνέχεια κέρασαν τους καθηγητές και συμμαθητές τους.

Οι δραστηριότητες αυτές ενθουσίασαν τους μικρούς μαθητές και τους έκαναν να αναγνωρίσουν πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμηση τους ώστε να μπορούν να πουν όχι σε επιβλαβείς συμπεριφορές. Επίσης κατανόησαν ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αλλαγή στις διατροφικές τους επιλογές με γνώμονα την υγιεινή διατροφή, ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, δημητριακά και φρέσκους χυμούς και να περιορίσουν την κατανάλωση των τροφών των φαστφούντ.

Η Θεματική εβδομάδα που εφαρμόζεται για δεύτερη φορά φέτος στο Γυμνάσιο δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με ζητήματα που σχετίζονται με την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας τους, στο πλαίσιο μιας σφαιρικότερης θεώρησης του μαθητή ως προσώπου με συναισθηματικές και κοινωνικές ανησυχίες και προβληματισμούς. Η εστίαση στα ζητήματα αυτά απορρέει από την κρίσιμη σημασία που αποκτούν κατά την αναπτυξιακή φάση της εφηβείας, την οποία διέρχονται οι μαθητές του Γυμνασίου, η αυτοεικόνα και αυτοαντίληψή τους και η σχέση με τον εαυτό τους, καθώς επίσης και με τους συνομιλήκους τους και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής, λήψης αποφάσεων, αντίστασης στην πίεση των ομηλίκων, μείωσης του άγχους και θετικής αντιμετώπισης των καταστάσεων.

           Ευχαριστούμε το Ειδικό Σχολείο και το ΕΠΑΛ Βέροιας για τη συνεργασία και ευχόμαστε να γίνεται συχνά άνοιγμα του προγράμματος του σχολείου προς ζητήματα που σχετίζονται με την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών.

 

Read more...

Μύηση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου, της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής μουσικής

         Στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου, της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής μουσικής είχαν την ευκαιρία να μυηθούν οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου και μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των μαθημάτων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και του θεάτρου αλλά και του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιούν με τίτλο: “Δημιουργούμε και Αξιοποιούμε στο European School Radio”.

        Πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν η ΕΡΤ3 - ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας όπου οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση από την κα Κουτελοπούλου από την οποία ενημερώθηκαν για τις εγκαταστάσεις, την ιστορία και τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής ζωντανών αλλά και ηχογραφημένων ραδιοφωνικών εκπομπών από τα Α΄ και Β΄ Προγράμματα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, 958 και 102fm. Η επίσκεψη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγάπη, το ενδιαφέρον αλλά και την επιθυμία των μελών της ραδιοφωνικής ομάδας για παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών από ένα κατάλληλα εξοπλισμένο στούντιο στις νέες εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου από τη νέα σχολική χρονιά.

     

     Έτσι γοητευμένοι και γεμάτοι όνειρα για τα μελλοντικά βήματα της ραδιοφωνικής μας ομάδας συνεχίσαμε για τον επόμενο σταθμό της επίσκεψής μας στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Εκεί ξεναγηθήκαμε στους χώρους του μουσείου και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών, το οποίο σχεδίασε η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Η πρωτοτυπία του προγράμματος έγκειται στο ότι προσεγγίζει το θέατρο σκιών και τους ήρωές του, μέσω των νέων τεχνολογιών, καθιστώντας το ελκυστικότερο στους μαθητές. Η προσέγγιση αυτή επιτυγχάνεται χάρη στην, εν εξελίξει ερευνητική εργασία, eShadow του εργαστηρίου MUSIC. Πρόκειται για μια εφαρμογή ηλεκτρονικού και διαδραστικού θεάτρου σκιών, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που έχει ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την λαϊκή τέχνη του Καραγκιόζη και κατ΄ επέκταση μέσω αυτής, την επαφή τους με ιστορικά δεδομένα και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Το πρόγραμμα βοηθά στην κατανόηση του ρόλου της τέχνης στη δόμηση της εθνικής συνείδησης. Οι μαθητές κατά τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αξιοποίησαν αποσπάσματα του ραδιοφωνικού θεατρικού έργου «1821 - Ραδιοκαραγκιόζης σε 5 πράξεις» το οποίο είχε στο παρελθόν δημιουργήσει η ομάδα - σε συνεργασία με σχολεία που δραστηριοποιούνται ενεργά στο μαθητικό ραδιόφωνο «EuropeanSchoolRadio» - με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στο ραδιοφωνικό αυτό έργο παρουσιάζονταν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που αφορούσαν την περιοχή του κάθε σχολείου με έναν πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο - με ένα ραδιοφωνικό Θέατρο Σκιών - που κεντρικός ήρωας ήταν ο Καραγκιόζης και η παρέα του. http://www.mousikoveroias.gr/index.php/draseis-diafores/438-radiofoniki-ekpompi

       

          Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν το Πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού «Σείκιλος» όπου εκεί οι μαθητές σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που περιλάμβανε έκθεση αρχαίων ελληνικών οργάνων μυήθηκαν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Γνώρισαν το πώς προσέγγιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τη μουσική, άκουσαν για τη διδασκαλία του Αριστόξενου, μαθητή του Αριστοτέλη, έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία των αρχαιοελληνικών οργάνων και ανακάλυψαν τον τρόπο παιξίματός τους. Ανάμεσα στα όργανα της έκθεσης ήταν τα εξής: Λύρα του Ερμή, Σκοτεινή Λύρα του Ορφέα, Λύρα του Απόλλωνα, Βάρβιτος της Σαπφούς, Κύλιξ Λύρα του Πάνα, Λύρα του Ολύμπου, Φόρμιγξ, Κιθαρίς του Χρυσού Αιώνα, Σαμβύκη, Μπεντίρ, Επιγόνιον κ.ά

         Την ευθύνη της διοργάνωσης της εκπαιδευτικής επίσκεψης είχε η φιλόλογος του τμήματος και υπεύθυνη της ραδιοφωνικής ομάδας, Χαρά Σκουμποπούλου.

     Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη φιλόλογο, Κική Ιντζεβίδου, που συνόδευσε την ομάδα και τους ξεναγούς μας για τις ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις το υλικό των οποίων θα αξιοποιήσουμε για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών στο αγαπημένο μας μαθητικό ραδιόφωνο – EuropeanSchoolRadio.

         Και τα μυαλά στα πεντάγραμμα! Μείνετε συντονισμένοι! 

Δείτε εδώ

 

Read more...

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Νόησις στην έκθεση Ν. Τέσλα και στο ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν από την μονοήμερη εκδρομή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης οι μαθητές και μαθήτριες γ΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου. 

Βασική αιτία της επίσκεψης ήταν η ξενάγηση και συμμετοχή στην έκθεση για τις εφευρέσεις και τη ζωή του μεγάλου Φυσικού Νίκολα Τέσλα.

Το έργο και την προσωπικότητα του μοναδικού αυτού ανθρώπου επιχειρεί να παρουσιάσει η έκθεση που διοργανώνει το ΝΟΗΣΙΣ σε συνεργασία με το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας του.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.

Λόγω μεγάλης προσέλευσης κοινού η έκθεση παρέτεινε τη λειτουργία της μέχρι τις 31 Μαΐου 2018

http://www.noesis.edu.gr/wp-content/uploads/2017/10/Tesla-teaser-GR.mp4

Τις τάξεις των μαθητών συνόδευαν οι Καθηγητές του Σχολείου κ.κ. Ζαχαριάδου Χριστίνα - Χημικός, Δούκας Κωνσταντίνος - Φυσικός και Λούκα Μαριάννα - Γαλλικής Φιλολογίας.

Μεμονωμένα και προαιρετικά κάποιοι μαθητές συμμετείχαν στις δραστηριότητες του προσομοιωτή συνδυασμού τρισδιάστατης εικόνας με συγχρονισμένη κίνηση και επιταχύνσεις σε αίθουσα 18 θέσεων.

Προηγουμένως και οι δύο τάξεις συμμετείχαν σε διερευνητική δραστηριότητα του Προγράμματος «Υπατία». Το πρόγραμμα Hypatia έχει ως βασικό στόχο να δημιουργήσει κίνητρα σε κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών να ανακαλύψουν τις δυνατότητες απασχόλησης σε καριέρες σχετικές με τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά και να μεταβάλλει τις στάσεις και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στους τομείς των Θετικών Επιστημών, ώστε να συμπεριλαμβάνουν εξίσου και τα δύο φύλα σε ένα κλάδο όπου στατιστικώς τα αγόρια τείνουν να προτιμούν. Το πρόγραμμα συντονίζει το NEMO Science Center και συμμετέχουν φορείς από όλη την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου επισκέπτονταν το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ξεναγήθηκαν από τον καθηγητή ηχοληψίας κ. Νηστικάκη στο στούντιο ηχογράφησης με τη συνοδεία των καθηγητών μουσικής, κ.κ. Β. Βαλαβάνη και Ε. Νατσάκου και γνώρισαν τους χώρους και τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος, όπου ήδη παλαιοί μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας φοιτούν μετά τις επιτυχίες τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

                                                                                                                                                                                                              

Read more...
Subscribe to this RSS feed
  1. Ειδησεις
  2. Ετικετες
  3. Videos

Sign In or Create Account